Grzechu Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 (edytowane) Chłodniczki to BIP i BIPII. Jeśli chodzi o różnice to myślałem, że zauważycie różnice. Otóż w BIP "blaszki" (jak zwał tak zwał) to nie miedź wg mnie a brąz? lub baardzo słabej jakości miedź lub mosiądz - któż to wie, choć mi to przypomina brąz. Nie chce głośić herezji bo jest to tylko moja opinia. Chłodniczki były czyszczone w ten sam sposób i efekt koncowy był podobny (tyle, że bez farby całkowicie). Kolor blaszek/finów sie nie zmienił. Hmm co powiecie? Edytowane 2 Kwietnia 2006 przez Grzechu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 mi sie wydaje ze poprostu na bip1 jest bardziej upierdliwa farba, moze inny rocznik produkcji. Albo miedz inna, z innes seri. Niewiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Napisałem już, że kolor/barwa finów sie nie zmieniła, mimo usunięcia prawie całkowicie farby. Nawet mechanicznie (szczotką drucianą) nie udało mi się doskrobać do koloru miedzi. Sam już nie wiem co to może być, ale jesli jest to coś innego niż miedź to na pewno ma to wpływ na wydajność, pytanie tylko o ile. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 (edytowane) Btw czyszczenia - tez ostatnio czyscielem chlodnice - BIX2 niebieski w stanie mocno podrapanym. Zaskoczyla mnie skutecznosc preparatu w sprayu do usuwania farby. Na tych chlodnicach farba jest bardzo slaba, ale mimo wszystko ten srodek dziala rewelacyjnie. Probowalem tez jak dziala na innych przedmiotach. I to jakis za 15zl najtanszy. Btw ze tez jeszcze jakies dresy nie wpadly na pomysl uzywania tego srodka na parkingach obok rysowanie karoserii nozem, wkladanie kamyczkow w zamek, przecinanie opon. Jedno prysniecie czyms takim i albo idziemy do lakiernika albo kupujemy wiecej tego srodka i mamy metalicznie srebrna karoserie :wink: soz za ot ale naprawde skuteczne to jest. Edytowane 2 Kwietnia 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Napisałem już, że kolor/barwa finów sie nie zmieniła, mimo usunięcia prawie całkowicie farby. Nawet mechanicznie (szczotką drucianą) nie udało mi się doskrobać do koloru miedzi. Sam już nie wiem co to może być, ale jesli jest to coś innego niż miedź to na pewno ma to wpływ na wydajność, pytanie tylko o ile. Pozdrawiam Chemikiem nie jestem ale jestem prawie pewny ze mozna to jakims w miare prostym sposobem sprawdzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Chłodniczki to BIP i BIPII. Jeśli chodzi o różnice to myślałem, że zauważycie różnice. Otóż w BIP "blaszki" (jak zwał tak zwał) to nie miedź wg mnie a brąz? lub baardzo słabej jakości miedź lub mosiądz - któż to wie, choć mi to przypomina brąz. Nie chce głośić herezji bo jest to tylko moja opinia. Chłodniczki były czyszczone w ten sam sposób i efekt koncowy był podobny (tyle, że bez farby całkowicie). Kolor blaszek/finów sie nie zmienił. Hmm co powiecie? czyli może zgadłem wcześniej znów kolejna afera o chłodnicach sie szykuje <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Oczywiście, że jakoś można by to sprawdzić, ale nie na moich chłodniach już bo moje są już na nowo pomalowane i nie mam zamiaru znowy zmywać z nich farby. Pozdrawiam i czekam na inne opinie - moze ktoś zauwazył cos podobnego. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 to, że miedź (lub nie miedź) ma inny odcień [kolor] to jeszcze do końca nie musi sie przekładać sie na wydajność. to jest tylko po 1 egzemplarzu, wiec był bym ostrożny :wink: zeby nie bylo, tak jak w temacie o chlodnicach z niemiec ;) ale po mimo wszystko sprawa ciekawa. niby takie same (jedna niby tylko 2x wieksza), a tu nie do końca :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zaskoczyla mnie skutecznosc preparatu w sprayu do usuwania farby. Na tych chlodnicach farba jest bardzo slaba, ale mimo wszystko ten srodek dziala rewelacyjnie. Probowalem tez jak dziala na innych przedmiotach. I to jakis za 15zl najtanszy. Co to za preparat?? mozesz podac nazwe?? moze by sie przydał do czyszczenia nagrzewnic miedzy finami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Tak przy okazji ciekaw jestem jak sie ma taki bip1 do kadeta ktory wcale nie tak dawno krolowal w WC-tach (i to wcale nie prz mniej grzejacych sie niz dzisiaj prockach) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 (edytowane) wyczyszczony kadett jest lepszy od bip1 i minimalnie gorszy od bip 2 tak czytałem kiedyś na tweaku wiadomo że mowie tu o odpicowanym kadecie Edytowane 3 Kwietnia 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 No powiem Ci że zanim kiedykolwek napisze ze ktoś gada kocopoły to dwa razy się zastanawiam, żeby kogoś nie obrazić. A Tobie sie nawet to udało.Cóż... znaczy to że czytasz moje posty ze zrozumieniem. Cieszę się. Zauważ, że ja nie przytoczyłem konkretnego procka. Napisałem, że ogólnie tendencja jest rosnąca.Tylko widzisz - ja przytoczyłem oczywiste dle mnie przykłady które przeczą Twoim wywodom. Poza tym : 1. w tym temacie nie dyskutujemy o tendencjach tylko - jesli chodzi o procki - o "sempie @1800mhz 1.65V" oraz o "jakimś A64 ". 2. Co nazwiesz ogólna tendencją? Linię high end typu fefnastordzeniowy Intel za 2000 pln (dużo Watt), budżetowy Sempron (60W) czy też VIA C3 1,4 GHz (8W) albo nowoczesny Geode (3W) ?? Bo ja na przykład używam na co dzień wszystkich tych procesorów, i nie wiem co nazwać "ogólną tendencją". Nawet nie musi być to kwestia bardziej grzejących się podzespołów a na przykład coraz popularniejsze bloki wodne na pozostałe podzespoły.No tu już odwracasz kota ogonem :mur: - dyskutujemy w wątku nt. chłodzenia wodą procka i grafiki. Rozumiem jeśli wspomnaiłbyś szanownemu autorowi wątku "słuchaj a może chcesz schłodzić mosfety? ale pamiętaj że wtedy potrzebujesz lepszej chłodnicy!" Ale przecież wspominasz o tym teraz, odchodząc od meritum sprawy... Czyli generalnie kolejne komputery mają do oddania większą ilość Ciepła (tu przytoczone nie do końca prawdziwie Watty ale wiadomo o co chodzi), nie koniecznie z samego procesora.1. które to Waty nie były do końca prawdziwe ? 2. Więcej ? Czyżby dopiero teraz pojawiły się na mobo stabilizatory napięcia? Czy też od wczoraj grzeją się twarde dyski ? Wymień proszę podzespół z "kolejnego komputera" mający "do oddania większą ilość Ciepła". I pozwól, że nie zgodzę się z Tobą, że bip1 wystarczy. I będe mieć w tym tyle samo racji co Ty stwierdzając odwrotnie. Więc moja prośba: staraj się nie jechać z osobami mającymi inne zdanie od Ciebie. Swoją wypowiedź przeczytałem 2 razy i nadal podtrzymuje to co napisałem.Pozwala - i rozumiem że po prostu nie potrafisz dać sie przekonać i publicznie stwierdzić że nie miałeś racji. Szkoda,bo jako jedna z niewielu osób ostatnimi czasy potrafisz używać argumentów merytorycznie zasadnych. Ja powtórzę - odpowiadając na pytanie Autora wątku - BPI I starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) Czytam ten topic, bo nawet jest calkiem interesujaca dyskusja :) . U mnie na biurku lezy wlasnie BIP I i Akasa amber 120. BIP dzialal jeszcze swego czasu na bartonie 2500 ( non-mobile) z akasa wlaczona na 12V ( bloczkiem na procku byl Abadon PRO cpu ). Temperatury na tamtym sprzecie ( barton wytwarzal okolo 90W ciepla ) byly +- 45*C w stresie - czyli nie malo. Akasa w dodatku generowala szum, ktory niestety byl slyszalny ( przy 5 Voltach jest podobno nieslyszalna ). W mojej glowie narodzil sie jednak pomysl - oprocz zastosowania 2 wentylatorow @ 5V moznaby zrobic..... .... porzadny shroud do BIP'a. Tak, wiem, ze BIP ma juz shroud, ale przymocujcie sobie testowo jakas 120 do niego. TAK! od strony kroccow oraz przy koncu chlodniczki jest jakas 2-3 mm na 100mm wolna przestrzen pomiedzy wentylatorem a "shroudem"... Jaki jest tego wynik? Wg mnie taki, ze shroud nie dziala tak, jakby powinien dzialac. Kiedy powietrze jest wysysane z radiatora BIP'a, jest takze wysysane z tych wolnych przestrzeni ( obstawiam, ze przy wolnych obrotach wentylatora, moze to byc nawet 40-50% powietrza ). Dlaczego? Poniewaz przy 5V wentylator nie "ssie" tak mocno powietrza, a radiator ma jakies opory, zatem jest duze prawdopodobienstwo, ze wentylator idzie na latwizne i zasysa powietrze z wolnych przestrzeni. Konczac, wydaje mi sie, ze gdyby wrzucic na BIP'a 2x akasa amber 120mm @ 5V, podlozyc pod nie jakies gumowe uszczelki.... ... to bylaby duza szansa na dobra wydajnosc. Co sadzicie o moim wykladzie ? ;) Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez Sheep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 sądze ze lepiej wiac na bipa niz ciągnąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) tak, ale ponoć, jak się "ciągnie" powietrze, to się mniej kurzy, co jest lekkim problemem po jakimś czasie.... Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Polak_1991 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 a ja mam pytanie czy woda przelatująca przez dwa kadety bedzie chlodniejsza niż przez 1??.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 a ja mam pytanie czy woda przelatująca przez dwa kadety bedzie chlodniejsza niż przez 1??.Pozdrawiamoczywiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZUK Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 ... a czy bip1 uciągnie celerona lga 2,5@3,0 i radka x550 ??? czy w takim przypadku trzeba by coś na 2 wentyle? Mam nowego chieftec'a i jest malutki... niechciałbym go za bardzo ciąć na większą chłodnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 zalezy jakioe chcesz miec temperaturki. Tez mam x550 i wcale on sie nie grzeje, wydaje mi sie nawet ze tak samo albo miej nawet od chipsetu nf4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZUK Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 zalezy jakioe chcesz miec temperaturki. Tez mam x550 i wcale on sie nie grzeje, wydaje mi sie nawet ze tak samo albo miej nawet od chipsetu nf4.temperaturki wystarczą aby były bezbieczne dla układu (czyli pompki) i nie przekraczały 50 st. C w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 spokojnie mozesz stosowac ;) Ale oczywiscie nie na passive. Jakis fander lub amber. Amber na full obrotów zapewne by musiał byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 nie kurzy się mniej...kurzy się od drugiej strony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) &^%$#@#$#^$!@^#$!@# Wlasnie zmierzylem moja bude i wyszlo mi ze nie wejdzie freezer2 na sufit :mur: Po co konstruktorzy gateway'a zostawili 8 cm miejsca miedzy plyta a zasilatorem!!?? Wrrrr :mad: Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez Errorx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) ostatnio zlozylem sobie wc, zastanawialem sie jaka wybrac chlodnice 2x120 czy 1x120, padlo na 1x120 ze wzgledu na mala ilosc miejsca w budzie oraz brak checi do ciecia budy, wzioleml COOLTEK MAINSTREAM 120 mm Single, cale WC to Cube PRO Slim, at-305@inline+rez(0.5litra :wink:), eheim 9/12 temperaturki raczej takie sobie, proc z beretem, pasta to Arctic Ceramiq, w idlu temp waha sie w granicach od 30*C do 33*C, na chlodniczce Crystal 120mm 950RPM przy 12V Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez VerB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZUK Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 a ja się jeszcze zastanawiam... ten cooltek na jedną 12cm nadaje się chyba do samego proca?? bo gdybym podpioł w układ jeszcze grafę (X550) to mogłoby już zrobić się goręcej... hmm... sam niewiem czy opłaca się kupywać coś jak bix1 i później to sprzedać czy od razu kupić frezera 3x120.... i trudzić się z cięciem budy (niewspominając już o tym że trzeba zainwestować w 3 wentylatory)..... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 ja do swojego WC na procka z siga kupilem black water ultima czyli prawie, ze BIX'a. SZUK => X550 prawie sie nie grzeje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 tez mam x550, podkrecony na rdzeniu z 400 na 533 i temperatura?? 25*C maksymalnie, oczywiscie mam palita z wentylatorem, Chyba ze zamirzasz robic vmoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) U mnie chyba skonczy sie na blackwater ultimate 1x120 bo 2x120 za cholere nie wejdzie mi ani na front ani na sufit budy ;( . @Niemiec Kiedy mozna sie spodziewac twojego WC? Ciekawy jestem jak blackwater poradzi sobie z D805 bo z tego co wiem to grzeje ostro. Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez Errorx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZUK Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 sęk w tym że ja też mam intela :zonk: .. ale niedługo przeskoczę na jakiegoś semprona to pewnie ten cooltek sobie da radę .... apropos: czy macie jakieś złote linki do testów tego typu nagrzewnic (test porownawczy chlodnic)? goglowałem i nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 moj kibelek jest uzalezniony od dostawy pewnych pompek na 12V :P bedzie jak bedzie, temat moze sie z nim pojawi, bo po temacie Chaoska nie wiem czy chce mi sie dawac opis i fotki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...