Skocz do zawartości
Errorx

Chlodnice 1x120mm - Wystarczajace Czy Nie?

Rekomendowane odpowiedzi

moj kibelek jest uzalezniony od dostawy pewnych pompek na 12V icon_razz.gif bedzie jak bedzie, temat moze sie z nim pojawi, bo po temacie Chaoska nie wiem czy chce mi sie dawac opis i fotki.

Wystarczy ze napiszesz czy BIX daje rade z D805 czy nie

EDIT

Przeanalizowalem wasze wypowiedzi i doszedlem do takiego oto wniosku:

-BIP1 za slaby do zestawu z wiecej niz jednym bloczkiem

-Wydaje mi sie ze BIX1 to wydajnosciowo kadet albo ciut wiecej

-BIP2 wydajniejszy od BIX1 (ale chyba nieduzo)

Wiec wydaj mi sie ze dla "normalnego" usera ktory chce pokrecic ale bez szalenstw, odpowiednia chlodnica jest BIX1. Niejedna osoba przeciez ciagnela nawet 3 bloki na kadecie i bylo ok.

Jesli moje wnioski sa bledne to prosze mnie poprawic ;)

Edytowane przez Errorx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Wystarczy ze napiszesz czy BIX daje rade z D805 czy nie

EDIT

Przeanalizowalem wasze wypowiedzi i doszedlem do takiego oto wniosku:

-BIP1 za slaby do zestawu z wiecej niz jednym bloczkiem

-Wydaje mi sie ze BIX1 to wydajnosciowo kadet albo ciut wiecej

-BIP2 wydajniejszy od BIX1 (ale chyba nieduzo)

Wiec wydaj mi sie ze dla "normalnego" usera ktory chce pokrecic ale bez szalenstw, odpowiednia chlodnica jest BIX1. Niejedna osoba przeciez ciagnela nawet 3 bloki na kadecie i bylo ok.

Jesli moje wnioski sa bledne to prosze mnie poprawic ;)

Wydaje mi sie ze Kadet jest troche wydajniejszy od BIX1, bip2 inna bajka bo jest na dwa coolery, jak bys bipa2 puscił z jednym coolerem (takim samym jak bix1) to mysle ze bix1 byłby wydajniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie po przeczytaniu tego topicu naszła niepewność.

Szykuje sie z zamiarem założenia WC i nawet już mam cały plan (co kupić), i tak na chłodniczke wybrałem BW Ultimate 121, pompka At-305, rez na jakieś 0.8l, bloczki Frost 2 na CPU i GPU (syg). No i nie wiem czy to wszystko da rade :?

Żeby uściślić proc na codzień będzie chodzić 9x280 1.5V do testów 9x300 1.6V, a grafa ma teraz Vmoda na 1.3V ale z WC chciałem dać 1.5V.

Aha i z czasem chciałem dać jeszcze blok na NB.

Czy do takiego zestawu wystarczy BW 121 Ultimate :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie starczy. Ja mam kadeta slim (mysle ze nie jest tak wydajny jak BW Ultimate 121, bo pewnie stroche syfu w srodku jest). I ciagnie mi procka na 2600@1,55V X800gto z modem na rdzeniu 660@1,6V no i chipset. Jak ostro katuje kompa to procek mi czasem podskoczy do 46 stopni. Niby sporo ale jest wszystko stabilnie, wiec czego chciec wiecej? Wszystkie bloczki mam od misia15go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sry że post pod postem ale chciałęm odświeżyć :)

Zanabyłem sprzęt jak w podpisie i jestem b. zadowolony (wielkie dzięki dla Kyńka nie wiem jakbym sobie poradził bez niego ;))

Chłodniczka BWU 121 w zupełności wystarcza do mojego kofiga.

CPU - A64@2500 1.5V - idle 29-30*C stress 40*C (katowany S&M przez 1h 34min)

GPU - 7900GT mod na 1.3V rdzeń na 612Mhz - idle 31*C - stess (po 1.5h grania w GRAW) miałem max 39-40*C.

Jak dorwe cyfraka to zrobie topic o moim WC, no i jeszcze nie jest w pełni wykończony.

Aha na chłodniczce siedzi Fander 120mm puszczony na min obr. :D

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to dobre ,proc 2,5 GHz ,Vcore w biosie cos koło 1,4 (no, chyba że dasz cos z odczytem Vcore)bo nie wierzę że masz takiego sztrucla,Venice z 512 kaszy>wynik normalny(okno na maxa ?? ;-))no i te 7900GT to nie to samo co X1900

spoko, uspiłeś na chwilę moją czujnosć.

;)

tego sie spodziewałem.Też chciałem wwalić BW121 ale dla mnie to ciut za mało,powiem wiecej jakieś BW 121 lub 122 należało by dodatkowo u mnie wprowadzić ale to z czasem.

BW121 jak znalazł do Twojego zestawu ale czy masz możliwość upgrejdu??(w budzie)

pozdro

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rany boskie, to że nTune nie wykrywa napięcia to powinieneś wiedzieć, jak będe miał czas to powtórze test z CPU-Z w tle, jak nie wierzysz to trudno, mi tam to wisi :P

Na przód mógłbym drugą taką samą wrzucić.

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz rację ale nie jestem do końca o tym przekonany.Zostaje zbyt wiele nie wyjaśnionych kwestii

-nawiew (obr/min)

-temp otoczenia

itp.

dla szpanu każdy zrobi podobny test do Twojego ale cisza w tym przypadku to tzw. rzecz umowna

może ktoś inny doda coś od siebie ??

jak zapodasz wiarygodne testy to na bank biore bloki Kyńka(nie rzucam słów na wiatr)

chociaż na zdrowy rozum to wydajnośc cieplna BW121 szacuję na OK. 120W a BW 122 na 200 więc nie Twoja wina, masz przynajmniej satysfakcję z cyferek.

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam chciałeś żebym to zamieścił, a teraz twierdzisz że robie to dla szpanu, zdecyduj sie w końcu.

EDIT:

Nie będe robił więcej żadnych testów, nie wierzysz twoje brocha.

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam chciałeś żebym to zamieścił, a teraz twierdzisz że robie to dla szpanu, zdecyduj sie w końcu.

EDIT:

Nie będe robił więcej żadnych testów, nie wierzysz twoje brocha.

Wiem że bloki Kyńka to 1-rwsza liga ale zbyt wiele czynników się różni m-dzy naszymi konfigami.Na naprawdę mocnym WC nie widziałem takich wyników więc uwierz mi pomiary a rzeczywistośc to zupełnie inna bajka.

a co ja tam widze w Ntunes masz 1,4 Vcore ??co to za program En-tjunes?? wogule jest ??

nie będziesz robił testów? a to peszek a ja myslałem że to jest forum dla ludzi z jajami

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będe robić testy "wiarygodne" jak będe miał cyfraka i założe topic o moim WC bo to nie o nim jest ten topic.

Nie wyzywaj nikogo tutaj od troli, bo to jest zwykłe oszczerstwo.

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będe robić testy "wiarygodne" jak będe miał cyfraka i założe topic o moim WC bo to nie o nim jest ten topic.

Nie wyzywaj nikogo tutaj od troli, bo to jest zwykłe oszczerstwo.

OK cofnę jak zobaczę

pozdro i powodzenia

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.. chcialbym sie podpiac pod temat bo wlasnie mam zamiar zalozyc sobie F2g na moja grafe (w przyszlosci dolozyc druga taka sama pewnie tez z F2g). Aktualnie mam prisona pro v2 i bixa 1 i (przy stockowych taktowaniach) ok 33st na procku przy ok 24st w pokoju. Nie jest wiec idealnie. Przy wiekszym obciazeniu temperatura powoli choc konsekwetnie idzie do gory. No i teraz jak zaloze blok na grafe to juz zrobi sie nieciekawie. Mam wiec zamiar kupic nowa chlodnice i padlo na coolteka. Zastanawiam sie teraz czy kupowac 2x120 czy 3x120. Rozumiem ze wieksza bedzie lepsza ale czy napewno warto dolozyc (przy aktualnej promocji na RN) te ~70pln? Planuje zrobic sobie obudowe pod nowa clodnice przez co bedzie zasysac powietrze z otoczenia a nie tak jak teraz cieple z obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://img90.imageshack.us/img90/1007/40wh.jpg

Ale jedank ciągle jest pewna rozbierzność między ustawienieami napięcia w biosie a tymi które pokazuje CPU-Z

O to mi chodziło ,trzeba zachowac spokuj i korzystać ze sprzętu i nie do końca wierzyć wskazaniom itp.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, obecnie mam kadetta bez shoruda z sunonem 120mm polozonym na środku. Wiem ze to troche nie ciekawe ustawienie ale ciągle składam chłodzenie i nie jest ono jeszcze w takiej fazie w jakiej chciałbym zeby było.

Obecnie mysle nad zmiana chłodnicy, mam chiefteca z sygnaturki, mam miejsce na tylnej sciance na nagrzewnice 1x120mm. Chetnie wstawilbym tam cos pokroju bip1/bix1, jednak moglbym tez zrobic miejsce nad cdkami wycinajac dziure w budzie i wstawiajac tam cos pokoroju bip2/bix2. Szczerze mowiac nie chcialbym zbytnio kroic obudowy. Nie wiem ktora z chlodnic bedzie wydajniejsza lub ktora poprostu bedzie bardziej odpowiednia na moje wymogi. Ogolnie chlodnica musi odprowadzic cieplo z procka z podpisu i karty, obecnie x800 w przyszlosci moze gf7,6kgt. Zalezy mi na ciszy i w miare dobrej wydajnosci. Przy cichych wentylatorach komp ma sie nie zagotowac po kilku h grania. Co polecacie? Ja juz troche nad tym mysle, a ze nie mam duzego doswiadczenia z wc prosze o porade.

Bym zapomnial. Obecnie na sunonie podkreconym na 7-9 v (cholerstwo juz na 6 jest denerwujace, max 24V) podczas dluzszego grania mam okolo 42*C na CPU okolo 36-37*C na GPU, z lipna pasta titana. Po wymianie chłodnicy chcialbym by conjamniej temperatury nie zmienily sie na gorsze.

Pozdrawiam

Edytowane przez bobson37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że masz mocno zakłócony przepływ powietrza w budzie, ponieważ wentyle z tyłu budy i na chłodnicy, "wyrzucają" powietrze na zewnątrz- przestaw wentyl na chłodnicy, aby dmuchał na nią ale od drugiej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie pod temat i troche odświerze przy okazji. Buduje WC do sprzętu z podpisu, już część gratów zamówiłem i zastanawiam się jakie chłodnice kupić. Generalnie mam takie dwa rozwiązania:

1) na front budy kadet a na tył Black Water 121U - koszty ok 170zł + 1 wentyl (lub dwie chłodnice BW 121A - 218zł)

2) na spód 2x120 Cooltek Extreme (montaż z tyłu za obudową raczej odpada bo zasilacz w stresie się nieziemsko grzeje) - koszt 175zł + 3 wentylatory (dwa na chłodnice + jeden na tył)

I teraz moje pytanie który zestaw bedzie wydajniejszy 1) czy 2) :?: Dodatkowo niby chłodnica 2x120 wyjdzie taniej i zaletą tego rozwiązania bedzie pobieranie powietrza z zewnątrz (jak bym zamontował 1x120 na tył to oczywiste jest że będzie chłodzona już ogrzanym powietrzem z obudowy) ale musiał bym dokupic 2 wentyle (chyba AC 120mm po 15zł - rzeby koszta zmniejszyć :wink: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym bral 2x120mm na top (cooltek) - powinno byc najwydajniejsze, chociaz roznice niewielkie. Oprosci to uklad, a tez nie sadze aby grzanie sie psu cokolwiek tutaj zmienialo.

Na dach raczej dawał nie będe - z tego co wstępnie pomierzyłem cooltec nie wejdzie - dlatego pytam o dół. Dodatkowo nie uśmiecha mi się strata zatok 5.25 bo mam regulator + napęd + planowany rez 2x5.25 + dysk w "silent boxie" home made (choć ten ostatni moge na dole położyć). Zaraz jeszcze pomierze wszystko.

Edit:

Na upartego wejdzie na top ale dwie zatoki zajęte. Chyba jednak zamontuje na dole chłodniczke.

Jeszcze może ktoś mógłby odpowiedziec na takie pytanie co będzie wydajniejsze dwie chłodnice BW 121A czy jeden cooltek 2x120 :?:

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi