s_dawid Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Witam chce uruchomic windows 2k3 jako serwer do rozdzielania neostrady(modem usb) na 3 komputery + jakis serwer apache do wlasnego uzytku oraz czasem pobieranie czegos z azureusa lub emule np mandriva 2006. Komputer to: celeron 600 mhz, 256 ramu oraz zasilacz 200 wat 1) ile wyniesie mnie gdzies koszt miesieczny utrzymania takiego serwera 2) nie bedzie taki serwer na windowsie 2k3 nie bedzie mulił internetu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 ad2) to zalezy jaki ruch bedzie na twoim serwerze, bo mowisz ze chcesz stawiac apacza. Jak pol internetu bedzie od ciebie pobieralo plik, to ty w internecie nic nie zrobisz :) Sam windows napewno nie zamuli ci netu, tylko wylacz jakies tam autoupdate i inne badziewia a koszt utrzymania to sobie policz: Zasilacz daje 200w na komputer. PFC to raczej nie ma wiec z sieci pewnie pobiera gdzies 300w. 300w * 24h * 31 = 223kwh. Pomnoz to przez stawke jaka placisz za prad i masz maksymalnie ile mozesz zaplacic za prad, ale przeciez komputer/zasilacz nie chodzi caly czas pod 100% obciazeniem, wiec bedzie pobieral mniej pradu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_dawid Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 apache bedzie tylko do moich celów umieszcze tam wazne pliki, ktore bede mogl sciagac jak mnie nie bedzie w domu. co to PFC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Nargil wyedytuj najlepiej jak najszybciej Twój post i usuń to co pisałeś na temat PFC i poboru mocy przez komputer. Mierzyłem kiedyś pobór mocy przez komputer na procesorze PIII 550MHz i nie udało mi się go obciązyć żeby pobierał więcej niż 80W i taka moc nalezy przyjąć do wyliczeń tj 0,08kW x 24h x 30dni = 57,6kWh na miesiac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 troszke malo ramu jak na 2k3 512 tak minimum proponowalbym to mozna wtedy cos podzialac bezsensu apache jak mozna iis jak sie zaczniesz troche bawic tym serwerkiem to dopiero wtedy zobaczysz co to znaczy windows neta nie zmuli napewno te 223 kwh da sie osiagnac spokojnie tylko jeden wymog 4 dyski miedzy ktorymi calyczas cos kopiujesz proc to musialby byc jakis p4 3,6 krecony na 5,0 :) i nonstop w cos grac a tak to gora 80 zyko miesiecznie ci wyjdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 256ramu styknie na takie wymagania. Lecz procesor bedzie dosc czesto używany.. w granicach 100% Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 ale cokolwiek zrobic na takim ramiku to mozna sie powiesic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 w tym wypadku procesor bedzie zamulał.. a nie brak ramu. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 wiec zainwestuj sprzedaj tego cwelerona kup p3 jakies 933 i 256 ramu calosc 100 pln jakies cie wyniesie i bedzie jakotako chodzilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Ten procesor przez większosc czasu nawet nie zblizy sie do 100% ale to taki szczegół... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 no ale ktos sie uparl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Ten procesor przez większosc czasu nawet nie zblizy sie do 100% ale to taki szczegół... w2k3 enterprise. sprzet: pIII550,asus p3b-g, hdd4,3gb+20gb,320ram,2xsiec uslugi: udostepnianie lacza, + lekie staty kto ile i kiedy sciaga, proc ~40% +2gb serwer plikow, Przy kopiowaniu jakiegos pliczku <10mb proc 100% i muli... transfery po sieci do 3mb.. Tak jest u mnie. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Dyski w PIO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 nie DMA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 To masz jakis problem z systemem lub oprogramowaniem bo nie powinien miec takiego uzycia cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 zalecane wymagania na ten os 733mhz.. sam system polyka kilka %cpu.. + moje programy ~25% Przy kopiowaniu plików cpu jest zajete w 100%. System jest postawiony od niedawna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 To 100% jest przy kopiowaniu przez siec czy tak normalnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) 1) zalecane wymagania można sobie olać - dla przykładu XP wstaje na 32MB, kuzyn pracował na XP (ze stylami) na Cel 400MHz 2) IIS jest trochę zakręcone - Apache (lub cały pakiet AppServ) będzie lepszy 3) bez optymalizacji systemu się nie obejdzie - wytnij wszystko, co zbędne (animacje, kursory, cienie, zbędne usługi) 4) za prąd nie wróżę więcej jak 50-60 PLN - mniej więcej tyle ciągnie mój sprzęt, a jest "troszkę" mocniejszy 5) aby nie obcinać innym dostępu do Netu, gdy zaczniesz ciągnąć jakieś pliki Osiołkiem (lub innym zwierzątkiem domowym), polecam zainstalować i użyć NetLimitera 6) Azureus (chyba) jest w Javie, więc da temu prockowi w kość - polecam użyć innego klienta 7) nie polecam karty graficznej z wiatrakiem do tego sprzętu - przy ciągłej pracy wiatrak zatrze się i spali, jak miało to miejsce w moim i brata Gainward GF3Ti200 450 PowerPack - to cud, że karty nadal działają poprawnie (po zamontowaniu awaryjnego chłodzenia) Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Co jest zakręconego w IIS? IIS dziala całkiem fajnie. Na S2003 powiedział bym nawet ze działa lepiej niz Apache. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 To 100% jest przy kopiowaniu przez siec czy tak normalnie?Przy kopiowaniu przez siec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Masz wlączonego systemowego firewala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Nie zaprzeczam temu, że IIS chodzi fajnie. Mówiąc zakręcony chodziło mi o to, iż moje pierwsze starcie z IIS miało miejsce jakiś czas temu (bodajże jeszcze na W2000P) i skończyło się totalną klapą. Nie bardzo potrafiłem się tym posłużyć - odnaleźć wszyskie katalogi, w których chciałbym grzebać, wszyskie ustawienia, które chciałbym zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Masz wlączonego systemowego firewala?NIE Nie zaprzeczam temu, że IIS chodzi fajnie. Mówiąc zakręcony chodziło mi o to, iż moje pierwsze starcie z IIS miało miejsce jakiś czas temu (bodajże jeszcze na W2000P) i skończyło się totalną klapą. Nie bardzo potrafiłem się tym posłużyć - odnaleźć wszyskie katalogi, w których chciałbym grzebać, wszyskie ustawienia, które chciałbym zmienić.Dla mnie IIS to bardzo przyjemne rozwiazanie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 No to nie wiem co to jest, ale powiem Ci, ze to nie jest normalne. U mnie przy kopiowaniu(przez FTP) miedzy Win 2003(duron 1377, 512ram) a serwerem(P2 266, 192 mb ram, linux) na obu uzycie cpu jest tylko kilka % wyzsze. A idzie od 4 do 6 MB/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...