Tytan Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Od niedawna mam ten procesor i pracuje mi na płycie ECS K7S5 z najnowszym biosem.Niby wszystko jest ok.Płyta i winxp go wykrywa ale nie ma uaktywnionych instrukcji SSE.SiSoft Sandra i inne programy twierdzą że procesor nie posiada tych instrukci,ma MMX 3DNow itp. ale SSE nie ma.Jak rozwiązać ten problem.Wizyta w sklepie odpada. :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zaraz jak pojawiły się Athlony z SSE czytałem gdzieś, że trzeba coś tam ustawić czy wrzucić jakiegoś patcha do Windows'a. Ale nigdy tego nie robiłem a pod Windowsem XP te instrukcje są dostępne bez problemu. Jeśli w ogóle trzeba coś tam zmieniać, to jest to napewno problem po stronie systemu (oprogramowania) a nie sprzętu - bo AthlonXP ma SSE na 100% :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Kiedyś na stronie albo w gazecie m.in Chipa o tym było , jak wyszły Xpeki . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Dzięki za zainteresowanie.Myślałem że już mnie nic nie zaskoczy.Wracając do tematu,instalowałem system od nowa,(zresztą nie pierwszy raz),kasowałem bios,wgrywałem nowy bez rezultatu.AthlonXp na pewno ma SSE ale nie Ja.Byłem już na stronie producenta który mówi że nie powinienem mieć problemu.O tym że były kiedyś problemy z SSE na AthlonieXP też słyszałem tylko gdzie.Może jakaś dobra dusza się jeszcze odezwie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 A moze to problem z tym biosem do ECSa? Ja bylbym za taka opcja. Windows XP nie ma prawa nie widziec SSE, chyba, ze jest nie wlaczone w biosie, a moze tak byc, ze plyta nieprawidlowo rozpoznaje procka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Polecam przeczytać: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/article...lear_18064.html potrzebna jest poprawka do "..Windows Media Encodera .." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Czytałem ten artykuł ale mi żaden program nie wykrywa SSE.Ani WCPiD ani SisoftSanra,itp.Tak się zastanawiam ile procek na tym traci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Czytałem ten artykuł ale mi żaden program nie wykrywa SSE.Ani WCPiD ani SisoftSanra,itp.Tak się zastanawiam ile procek na tym traci. instalowałeś tą poprawkę do "WME"?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Nie nieinstalowałem.Nie mogłem znależ.Ale z tego co wiem to jest łatka do jednej aplikacji WMP.Kombinowałem z rejestrem ale mam za malą wiedze,a szczęścia mi brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Jeszcze jedno szukałem na zachodnich stronach ale niestety problemy językowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Jeszcze jedno szukałem na zachodnich stronach ale niestety problemy językowe Jesli masz problemy z nglishem, może ci pomuc np "internet translator".. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Nie nieinstalowałem.Nie mogłem znależ.Ale z tego co wiem to jest łatka do jednej aplikacji WMP.Kombinowałem z rejestrem ale mam za malą wiedze,a szczęścia mi brak. http://download.microsoft.com/download/win...eutil_setup.exe ..wystarczylo odpalic yahoo - pierwszy link na liscie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Czytałem ten artykuł ale mi żaden program nie wykrywa SSE.Ani WCPiD ani SisoftSanra,itp.Tak się zastanawiam ile procek na tym traci. instalowałeś tą poprawkę do "WME"??A co ma WME do WinXP? Skoro w systemie nie widac, ze proc ma SSE? :lol: :D Andrz3j pomyslunku troszke. IMO to problem z BIOSem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 OK Win XP ma już w sobie WME 8. Więc nie w tym tkwi problem.. Ogólnie rzecz ujmując problem jak zwykle tki w K7S5a i tyle.. Jak zwykle powiem: poroniony pomysł Xpek z K7S5a, ale skoro juz koles ma taki zestawik niech kombinuje z biosami może zadziała i pojawi się obsługa SSE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszL Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Niestety ECS K7S5A tak ma, problem chyba tkwi w biosie i rozpoznawaniu procesora bo na Duron1000MHz oraz XP Palomino1500+ u znajomego SSE dzialaly a u mnie XP1700+ (0,13um) juz nie mial SSE. Najlepiej zmienic plyte na lepsza. Procesor troche na tym traci w zaleznosci od aplikacji nawet 10% ale nie moge zrobic porownania z bo zmienilem ECS-a na MSI. Ale u mnie XP1700+ mial osiagi porownywalne do XP1500+ u kolegi :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 To mam problem.Z drugiej strony porównywałem osiągi z komputerem u brata który ma Soltka na KT 266A ,procesor Xp1600 , i taką samą grafę i nie mam się czego wstydzić .Wszystkie testy wyszły u mnie lepiej oczywiście bez overlo...Tylko te SSE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Witam. Wlasnie mam ten sam problem. ECS K7s5al i athlona 1700+ B0 U mnie rowniez nie wykrywa sse (pewnie trzeba poczekac na nowy bios od ecs-a). Apropo byc moze udalo mi sie (lub nie udalo) obejsc ten problem. Odpalilem program wcpuid i oczywiscie nie wykryl mi sse. Ale w zakladce tweaks wlaczylem opcje amd athlon sse detection (enable) i wcpuid wykryl sse w moim athlonie. Malo tego sandra rowniez zobaczyla go jako athlona z sse. Niestety odpalenie testow z wlaczonym sse nie przynioslo poprawy wynikow :( (poza jednym testem), ale przetestowanie samego modulu sse w cpu multimedia potwierdzilo ze sse dziala :) Niestety nie wiem czy to rozwiazuje problem poniewaz 3d mark 2001 przy wlaczonym sse od razu notuje zwis :-( No i jest jeszcze jeden problem. Wykrycie sse dziala tylko do restartu komputera. Pozniej ponownie trzeba odpalac wcpuid. Moze komus udao sie w koncu rozwazac problem sse w athlonie xp b0 i ecs k7s5a ? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Rozwiązaniem problemu jest wgranie biosu chb2911beta 1.12 z strony www.k7jo.de Jest to bios nieoficjalny ale wszystko jest ok.Aktualnie go mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...