Skocz do zawartości
kornographyc

Spadek Wydajności Przy Oc Karty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od niedawna posiadam kartę Gigabyte GV-N68128DH - pasywnie chłodzony model 6800. Chodzi pięknie, czuję znaczną różnicę w porównaniu do wcześniejszej 6600GT (mimo, że różnica pomiędzy tymi kartami wielka nie jest to czuję dużą różnicę). Jak zwykle po zakupie chciałem sprawdzić podatność karty na podkręcanie i tutaj niespodzianka.. karta pracowała stabilnie, bez artefaktów z zegarami 390 i 910Mhz (domyślne 325, 700)! Bardzo przyzwoity wynik, zwłaszcza na pamięciach, jednak po włączeniu 3DMarka zdziwienie... karta zamiast wzrostu wydajności przedstawiła znaczny jej spadek o +/-25%! Co więcej po dłuższym eksperymentowanu okazało się, że podwyższenie zegarów nawet o 10Mhz z domyślnych powoduje spadek wydajności. Zauważyłem też, że przy całym 3DMarku po podkręceniu zdarzają się 3-4 kilkusekundowe freezy pomiędzy testami.

Dlaczego nie mogę podkręcić tej karty? Temperatura jest w porządku, skierowałem na radiatory przy podkręcaniu 3 wentylatory i zamiast 100 miała max. 57 stopni :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż...karty 6800 z pasywniakiem wypuścił chyba tylko Gigabyte, i do OC sie nie nadają za specjalnie bo temperatura szybko wzrasta (sprawdzałeś?) Jak za bardzo podbijesz mhz to grafa sie dławi/przegrzewa. Więc wychodzi na to że standardowe zegary będą ci towarzyszyc przez zywot tej karty jeżeli chcesz miec bezstresową i stabilna prace.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc wychodzi na to że standardowe zegary będą ci towarzyszyc przez zywot tej karty jeżeli chcesz miec bezstresową i stabilna prace.

No niezupełnie.

Wystarczy że dokupi jakiś wentylek na tego pasywniaka, ew. zamontuje na bocznej ściance fajny nawiew w oklice karty i problemik powinien zniknąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba napisałem wyraźnie, że na czas OC kartę chłodziły 3 wentylatory i temperatura z dwóch czujników (rdzeń i pamięci) nie przekraczała 60 stopni! Bez tych wentylatorów karta osiąga ponad 80 i działała stabilnie, tak więc chyba nie temperatura jest tutaj problemem.

Poza tym zegary nawet podniesione o te 20Mhz powodują spadek wydajności, a takie znikome podkręcenie nie powoduje żadnego znacznego wzrostu temperatury.

Edytowane przez kornographyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież mówię, że z dodatkowymi wentylatorami temperatura nie przekracza mi 60 stopni :mur:

Spadek wydajności nie jest więc spowodowany wysoką temperaturą!

p.s. misiek175 jeżeli jesteś zainteresowany to akurat mam nowy zestaw Pentagrama całego z miedzi na sprzedanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi