Skocz do zawartości
westside

Asus X800 Xl, A Podłączenie Tv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie wiem co może być przyczyną, ale system odrzuca dołączenie ekranu telewizyjnego.

System: WinXP,

Grafika: ASUS X800 XL Extreme 256MB 256bit GDDR3,

Płyta: ASUS P4GPL-X, 915PL, DualDDR400 SATA,

Do karty graficznej jest dołączony kabel (przejściówka) z 9-cio stykowego, okrągłego

na dwa wyjścia:

1'COMP OUT, 2'S-VID

oraz dwa wejścia:

1'COMP IN, 2'S-VID IN.

Oczywiście podłączam do wyjścia: 2'S-VID, kabel S-VIDEO, który jest z drugiej strony podłączony do telewizora. Wchodzę w: Panel setrowania/Ekran/Ustawienia, i tam mam dwa ekraniki:

1'to komp: ekran główny, monitor Plug and Play na ASUS Extreme AX800XL, (32 bitów)

a drugi (mniejszy), jest nie podłączony i oznaczony:

2' (monitor domyślny) na ASUS Extreme AX800XL Secondary, (16 bitów)

Kiedy klikam na ten drugi, mniejszy monitorek, prawym klawiszem myszy i chcę wybrać opcję: Dołączony, obrazek robi się przejżysty, następnie klikam: Zastosuj, po czym ekran na kompie miga mi dwa szybkie razy i po prostu go nie dołącza. Na TV nie ma żadnych objawów.

Co może być przyczyną? Jak mam zrobić aby system dołączył mi ten drugi monitor?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam i dziękuję.

@west

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak się da ? Heh, nawet nie wiedziałem... Ale skoro nie idzie w ten sposób, to powiem Ci jak ja robię w swoim Radku - Własciwości: Ekran -> Zaawansowane -> Ekrany i gdy się nie da włączyć TV, to Rozwiązywanie problemów -> Wymuś wykrywanie TV.

Przy czym tak to wygląda w Omegach, tak się do nich przyzwyczaiłem, że nie używam innych sterowników i nie wiem czy w Catalystach też są takie zakładki itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak się da ? Heh, nawet nie wiedziałem... Ale skoro nie idzie w ten sposób, to powiem Ci jak ja robię w swoim Radku - Własciwości: Ekran -> Zaawansowane -> Ekrany i gdy się nie da włączyć TV, to Rozwiązywanie problemów -> Wymuś wykrywanie TV.

Przy czym tak to wygląda w Omegach, tak się do nich przyzwyczaiłem, że nie używam innych sterowników i nie wiem czy w Catalystach też są takie zakładki itp...

Nie działa. Po prostu nie dołącza mi tego drugiego monitora. Jest nieaktywny.

Pomoże mi ktoś w tym problemie :sad: ? Na prawdę nie wiem co jest przyczyną. Tak jak by coś było zablokowane bo odrzuca wszelkie próby uaktywnienia go. Mrugnie tylko obraz dwa razy na czarno i wszystko powraca do takiego samego stanu.

Edytowane przez westside

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj ATI Tray Tools, tam podłączanie TV jest bardzo łatwe: Display ->Settings i tam masz dostęp do opcji TV

Niestety wszelkie próby dołączenia drugiego ekranu (TV) kończą się tym samym. Instalowałem już bardzo dużo różnego oprogramowania i za każdym razem jest to samo. Po prostu nie da rady włączyć w ustawianiach jakiegokolwiek programu obsługi TV.

Nie wiem czy to istotnie ale dopatrzyłem się, że jest naklejona nalepka (na górze tego wyjścia 9-pin w karcie) z przekreśloną wtyczką. Czy to może oznaczać, że to wyjście nie jest aktywne i nigdy nie będzie? Może to jest przyczyną i nic innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jeszcze jeden sposób. Na Allegro widziałem takie przejściówki z D-SUB na Euro. Może byś sie zaopatrzył w to coś.

http://www.allegro.pl/item95290134_podlacz...werter_vga.html

Hm, chyba spróbuję. Ale jeszcze jedno pytanie. Czy jeżeli nie mam podłączonego telewizora do karty to nie dołączę tego drugiego ekranu w panelu sterowania? Wydaje mi się, że powinno mimo wszystko, nawet bez podłączonego kabla do karty graficznej dać się dołączyć ten drugi ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi