mako_tychy Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Mam następujący problem, koleżanka poprosiła mnie o sformatowanie dysku gdyż już jej prawie nic nie chodziło. Miała taki syf iż nie dało się nawet odpalić płytki, więc wziąłem dysk do siebie. Problem miałem już z podłączeniem dysku w miejsce mojego. Mój Samsung z którym nigdy nie miałem problemu miał zworki ustawione na opcji (wg naklejki): "Master(single)", dysk u koleżanki był nastawiony na opcje: "master or single disk", mimo to po podmianie dysków (bez zabawy z zworkami) wyświetlał mi się komunikat iż mam odłączyć i sprawdzić dysk czy jest poprawnie załączony. Dociskałem wszystkie kabelki zarówno z zasilania jak i taśmy ale nadal to samo. W końcu podłączyłem swój dysk a z tego od koleżanki wyciągłem zworkę (przez to był ustawiony na slave), uruchomiłem komputer i bez problemu znalazł oba dyski. Dysk koleżanki był podzielony na dwie partycje, C: sformatowałem bez problemu i zainstalowałem Windowsa XP Profesjonal. Teraz gdy włączam kompa mam do wyboru albo odpalić Home edition z mojego dysku, albo profesjonal z jej (i oba działają bez zarzutu). Poszedłem jej oddać dysk, podłączam tak jak powinno być (zworki i kabelki tak jak były zanim ten dysk dotykałem) i mimo to nie chciał się odpalić, na miejscu próbowałem kilka sposobów i nic. Wziąłem znów dysk do siebie, gdy są oba podłączone działają bez zarzutów, gdy próbuje podłączyć tylko jej dysk wyświetla mi się komunikat: ”Reboot and Select proper Boot device or Insert Media In selected Boot device” Nie mam pomysłu o co chodzi, dysk normalnie działa zworka jest ustawiona na "master or single disk", próbowałem różne opcje kolejności bootowania, przywracałem domyślne ustawienia biosa, oczywiście sprawdzałem wszystkie kabelki, na pewno nie mam do tej samej taśmy podłączonego innego dysku. Proszę o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Mam następujący problem, koleżanka poprosiła mnie o sformatowanie dysku gdyż już jej prawie nic nie chodziło. Miała taki syf iż nie dało się nawet odpalić płytki, więc wziąłem dysk do siebie. Problem miałem już z podłączeniem dysku w miejsce mojego. Mój Samsung z którym nigdy nie miałem problemu miał zworki ustawione na opcji (wg naklejki): "Master(single)", dysk u koleżanki był nastawiony na opcje: "master or single disk", mimo to po podmianie dysków (bez zabawy z zworkami) wyświetlał mi się komunikat iż mam odłączyć i sprawdzić dysk czy jest poprawnie załączony. Dociskałem wszystkie kabelki zarówno z zasilania jak i taśmy ale nadal to samo. W końcu podłączyłem swój dysk a z tego od koleżanki wyciągłem zworkę (przez to był ustawiony na slave), uruchomiłem komputer i bez problemu znalazł oba dyski. Dysk koleżanki był podzielony na dwie partycje, C: sformatowałem bez problemu i zainstalowałem Windowsa XP Profesjonal. Teraz gdy włączam kompa mam do wyboru albo odpalić Home edition z mojego dysku, albo profesjonal z jej (i oba działają bez zarzutu). Poszedłem jej oddać dysk, podłączam tak jak powinno być (zworki i kabelki tak jak były zanim ten dysk dotykałem) i mimo to nie chciał się odpalić, na miejscu próbowałem kilka sposobów i nic. Wziąłem znów dysk do siebie, gdy są oba podłączone działają bez zarzutów, gdy próbuje podłączyć tylko jej dysk wyświetla mi się komunikat: ”Reboot and Select proper Boot device or Insert Media In selected Boot device” Nie mam pomysłu o co chodzi, dysk normalnie działa zworka jest ustawiona na "master or single disk", próbowałem różne opcje kolejności bootowania, przywracałem domyślne ustawienia biosa, oczywiście sprawdzałem wszystkie kabelki, na pewno nie mam do tej samej taśmy podłączonego innego dysku. Proszę o pomoc! Witaj po primo tak sie nie robi przewaznie reinstalek ze bierzesz dysk do siebie i instalujesz chyba ze jest podobno konfiguracja kompa bo jesli nie to taki dysk nie chce pozniej nie chce odpalic systemu i bedzie np wkółko walił blue screeny lub restarty.a po duo to pisze ci jak byk reboot and select proper boot czyli zobacz w biosie u kolezanki jak ma poustawiany dysk ustaw go na primary hdd0 reszte wyłacz w cholere i dzialac musi chyba ze to stary komp to jeszcze daj na wykrywanie dysku w biosie na nowo w pierwszej opcji od gory po lewej .pozdro . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako_tychy Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Konfiguracja kompa jest podobna, nawet gdyby nie byla, zainstalowalem windowsa na mojej konfiguracji i przynajmniej u mnie dysk powinen dzialac jak nalezy, dysk ustawiam na primary, drugi dysk kompletnie odlaczam od kompa, komp jest nowy a mimo wszystko nie dziala. Dalej jest ten komunikat, czasem wyskoczy tez polski komunikat abym usunął dysk i nacisnął klawisz (Dysk twardy bo w CD-romach czy stacji dyskietek nic nie ma) Prosze o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...