Skocz do zawartości
Gwynbleidd

Radek 9000pro

Rekomendowane odpowiedzi

Moja Riva to straszny shit, więc chce ją wymienić.

Zastanawiam się która (2Ti czy 4MX440) będzie lepsza do kompa z mojego sigu...

Mile widziane linki :D

EDIT

Wiem, wiem... Nie ten dzial, ale nie chcialo mi sie nowego tematu zakladac to zedytowalem stary...

Zdecydowalem sie na Radka 9000Pro.

Konfig docelowy bedzie wygladal tak:

Abit KT7A

Duron900@1200

2x256MB SDRAM PC133

Maxtor 40GB 7200 rpm

Radek 9000 Pro

CD-ROM Teac 40x

Zasilka

Buda

I tu jest problem, bo nie wiem jakiego Fortrona wziac. W gre wchodza 250, 300 i 350W.

Zestaw nie bedzie rozbudowywany (CPU, RAM, GPU), ale moze wymienie CD na DVD-RW i doloze 2-gi HDD i jeszcze jedna kosc RAM (to ostatnie malo prawdopodobne).

Jak czytam takie opisy z Allegro to mi sie wydaje ze 250 starczy.

Oferujemy rewelacyjny, bardzo cichy, solidny zasilacz ATX PIV,Fortron

Ktoś powie że 250W to mało, ale to nieprawda .

Bez problemu, z zapasem pracuje w komputerze z procesorem PIV 3,2GHz, 4 napędy DVD,DVDRW,2 HD oraz dodatkowo zasilana karta graficzna ATI9700, podczas gdy zasilacz noname 400W przy takim obciążeniu po 10 sekundach się wyłączał

Tajemnica tkwi w tym że FORTRON to bardzo solidna marka i podawane parametry są po prostu prawdziwe.

Obroty wentylatora są regulowane w zależności od temperatury. Ponadto wszystkie możliwe zabezpieczenia chronią w znacznym stopniu komputer przez skutkami złych parametrów zasilania sieci energetycznej.

Zalezy mi na jak najnizszej cenie.

Edytowane przez Gwynbleidd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linkow zadnych nie mam, ale porzadny (128 bit, dobrze wykonana karta) MX jest mocniejszy od GF2. Z doswiadczenia pisze ;)

Z doswiadczenia ?

Jak grales w jakis gry na 4mx to napisz w jakie i na jakim sprzecie (cpu,ram) i czy chodzily plynnie...

Niepokoi mnie to ze 4mx ma tylko 2 potoki po 2 tmu na potok, podczas gdy 2ti ma potokow 2 razy wiecej (a co za tym idzie 2x wiekszy fillrate)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja raczej malo gram :)

Cpu to byl duron 600@1000 (5x200), mobo ECS L7S7A2, ramu 512mb jakies twinmossy. MXa wykrecilem dosc mocno, bodaj na 350/500 mhz a nie byl to jakis dobry model.

A gralem w C&C Generals w 1280*1024, MoHAA w 1024*768 z porzadnymi detalami. Przed nim mialem rive tnt 2 i gf2mx400. Postep byl naprawde spory :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam leadtek mx440 64mb\128bit akurat na sprzedasz. Karta nawet niezle sie kreci, choc jade na def bo gram tylko w lineage 2. HL2 chodzil mi na 1024 i medium, doom tak samo, ogolnie karta nawet niezle sobie radzi. jakbys byl zainteresowany kupnem to pm albo gg 7675430

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Jak miał bym wybierać między 2ti a 4mx440 to zdecydowanie wybrał bym ti ;] Lepsza od tej co miałem (2pro) a na niej dało sie ładnie pograć nawet w nowsze gierki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Grzechu to poczytaj o jednym i drugim bo kierujesz sie chyba zasada, ze jak kiedys cos bylo szczytowym modelem to na pewno bedzie lepsze od nowszego okrojonego. Nie zawsze to prawda, jak np w tym przypadku icon_wink2.gif

Prawdopodobnie masz racje ale wole coś sprawdzonego ;) Dla mnie mx440 to podkręcony 2mx400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon 8500 i 9100 raczej odpadaja. Kosztuja ~100zł i chyba by sie przy moim kompie troche dławiły (LINK <= widac, ze na CPU klasy 800MHz miedzy 2Ti i 3Ti jest bardzo maly wzrost wydajnosci, a 2Ti wcale nie zwieksza wydajnosci przy lepszym procku. Zatem chyba grafa klasy 2Ti bedzie dla mnie optymalna)...

Potrzebuje karty za ~50zł, wiec moge sie jeszcze zastanowic tan tym Radkiem 9000.

@Grzechu1990

W grach 2Pro i 2Ti radza sobie bardzo podobnie:

Giants

Max Payne

Quake3

Wg. zestawien kolejnosc jest taka 4MX420 < 2TI < 4MX440 < 9000.

Najważniejsze róznice:

Radeon 9000Pro -- Dx8.1 - PS1.4 i VS1.1 - 0,18um - taktowanie pamięci 550MHz - 1100 MP/s

Radeon 9000 ------ Dx8.1 - PS1.4 i VS1.1 - 0,18um - taktowanie pamięci 400MHz - 1000 MP/s

GeForce 4MX440 -- Dx7 --- T&L ------------ 0,15um - taktowanie pamięci 400MHz - 1080 MP/s

GeForce 2Ti -------- Dx7 --- T&L ------------ 0,15um - taktowanie pamięci 400MHz - 2000 MP/s

A jak z o/c tych kart ?! Z tego co wiem:

2Ti - rdzen 20-30 / pamieci 80-100 (LINK)

4MX440 - ?

9000/Pro - ?

Czy GF 2 MX i 4MX to ten sam rdzen ?!

Póki co skłaniałbym się ku Radkowi 9000 lub GF4MX440 (z tym ze tego drugiego moge miec od kumpla - to zawsze pewniej)

EDIT

Chyba czas zalozyc konto na Allegro :-P

Niezle okazje:

9000Pro - 2h - 52zł

9000 128mb - 5h - 50zł

Kultowy Hercules 9000Pro 128mb - 2dni - 42zł

Edytowane przez Gwynbleidd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pełna MX440 > 2TI

A czy dopłacać do Radeona 9000? Zależy, w jakie gry będziesz grać, ale w najnowsze i tak nie pograsz na tym procesorze i ramach.

Tylko z tego co widze na allegro, to właściwie nie trzeba nic dopłacać, jak już do parę złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci się uda, to wyrwij tego Radka :)

Dobry pomysł.

Co do 2Ti, to raczej nic specjalnego.

Kupisz 4 MX'a i wydajność będzie podobna ;)

A karta zawsze nowsza... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko z tego co widze na allegro, to właściwie nie trzeba nic dopłacać, jak już do parę złotych.

Szukaj w zakończonych aukcjach. R9000 chodzą za około 70-90zł, a za 50 to w najlepszym wypadku znajdziesz z szyną 64bit.

MX 440 128bit kosztują 50-70zł, dlatego napisałem o dopłacie. Kwestia jest taka, że zależy w jakie gry masz zamiar grać.

R9000 jest ogólnie wydajniejsza, ale nie we wszystkich tytułach.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem... Nie ten dzial, ale nie chcialo mi sie nowego tematu zakladac to zedytowalem stary...

Zdecydowalem sie na Radka 9000Pro.

Konfig docelowy bedzie wygladal tak:

Abit KT7A

Duron900@1200

2x256MB SDRAM PC133

Maxtor 40GB 7200 rpm

Radek 9000 Pro

CD-ROM Teac 40x

Zasilka

Buda

I tu jest problem, bo nie wiem jakiego Fortrona wziac. W gre wchodza 250, 300 i 350W.

Zestaw nie bedzie rozbudowywany (CPU, RAM, GPU), ale moze wymienie CD na DVD-RW i doloze 2-gi HDD i jeszcze jedna kosc RAM (to ostatnie malo prawdopodobne).

Jak czytam takie opisy z Allegro to mi sie wydaje ze 250 starczy.

Oferujemy rewelacyjny, bardzo cichy, solidny zasilacz ATX PIV,Fortron

Ktoś powie że 250W to mało, ale to nieprawda .

Bez problemu, z zapasem pracuje w komputerze z procesorem PIV 3,2GHz, 4 napędy DVD,DVDRW,2 HD oraz dodatkowo zasilana karta graficzna ATI9700, podczas gdy zasilacz noname 400W przy takim obciążeniu po 10 sekundach się wyłączał

Tajemnica tkwi w tym że FORTRON to bardzo solidna marka i podawane parametry są po prostu prawdziwe.

Obroty wentylatora są regulowane w zależności od temperatury. Ponadto wszystkie możliwe zabezpieczenia chronią w znacznym stopniu komputer przez skutkami złych parametrów zasilania sieci energetycznej.

Zalezy mi na jak najnizszej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi