Skocz do zawartości
DiJo

Dwie Karty Graficzne

Rekomendowane odpowiedzi

cześć! co trzeba zrobić żeby w kompie działały dwie karty grafiki? Mam gforce2 na agp i chcialem dodać drugą S3 na pci. Tylko że po włożeniu jej, żadna nic nie wyświetla :( Trzeba coś zmienić w biosie? Plis pomóżcie :)

pozdr.

ps. Moja płyta główna to abit nf7, procek sempron 2200+

Edytowane przez DiJo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszke pokombinowałem, troche ustawień w biosie zmieniłem i obraz z karty na agp jest :D teraz męcze plik xorg.conf żeby mieć dwa screeny. lspci pokazuje mi że jest druga karta w kompie, wiec moze coś mi sie uda uruchomić ;) [optymista]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie karty mozna miec w kompuerze i nawet ich uzywac. Swojego czasu, gdy mialem starego GeForce'a 256 korzystalem z drugiej karty, jakiegos Tridenta z wyjsciem TV tylko po to, zeby moc ogladac filmy na TV. W Windowsie poprostu mialem do wyboru karte z ktorej chce korzystac, jak to bedzie w Linuxie tego nie wiem. Doszedlem do wniosku, ze nie jest to najwygodniejsze rozwiazanie. Podejrzewam jednak, ze do konfiguracji Xow wystarczy dodac nowa sekcje device definiujaca nowa karte (tutaj przyda sie BusID z lspci) oraz definiujaca drugi monitor i rozbudowanie sekcji screen albo o obsluge xineramy albo poprostu uruchamiac drugi, niezalezny server X, ktory bedzie korzystal z drugiej karty.

Edytowane przez KrzychuG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba się da coś takiego zrobić gdzieś o tym czytałem jednak niewiem jak to tu chyba było http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=188626&st=0 trochę na innej zasadzie to jest ale moze kilka rad będzie przydatnych

@Mac4 jak się coś takiego da zrobić to to nie działa na zasadzie sli

Edytowane przez Ur6aN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mi nie chodzi o SLI tylko "Dual Headed System" czy jakoś tak. poprostu chce ustawić 2 monitory obok siebie i mieć szerszy ekran :] Juz mniejwiecej do tego doszedłem, mam zrobiony prawie cały config x'ów - pomógł suse 9.2, szkoda tylko że w suse10 nie ma konfiguracji dla wiecej niz jednej karty :( Brakuje mi tylko sterowników do mojej karty graf., ale moze kiedys znajde :]

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi