Skocz do zawartości
Piwo_

Który Monitor Crt 17'' Wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się jaki monitor CRT 17'' z płaskim kineskopem warto kupic.

Na jakie parametry trzeba zwracac uwagę wybierając sprzęt?

Co sądzicie o tch monitorach:

- LG Flatron F700P

- DELL P793

- DELL P791

Może polecicie cos innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istotna jest częstotliwość odchylania ( zwie się poziome .... a może pionowe :P ) dla 17" (dobrej) powina nie być mniejsza niż 95 khz ( zwykle max to 96khz a przeciętne modele mają 70-85). Plamka powinna być jak najmniejsza , kineskop fizycznie z obu stron płaski ( polecam Trinitron - mam nadzieję że nie przeszkadzają Ci te 2 linie). Ale czy nie lepiej kupić 19" 110 khz lub nawet 21" 125 khz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trinitron nie jest fizycznie plaski to tez nadlewka...

Jedyne plaskie kinole sa z koreanskiej Fabryki LG/philips Displays ...

Flatrony z seri P i B sa real plaskie Philips 109b6 jest tez plaski z obecnie produkowanych...

Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trinitron nie jest fizycznie plaski to tez nadlewka...

Jedyne plaskie kinole sa z koreanskiej Fabryki LG/philips Displays ...

Flatrony z seri P i B sa real plaskie Philips 109b6 jest tez plaski z obecnie produkowanych...

No nie wiem, dokładnie oglądałem kilka modeli i nie widzę aby to była nadlewka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie Dell 793.

Problem z nimi polega na braku możliwości ustawienia barw RGB osobno dla każdego koloru. Jest tylko opcja zmiany temperatury barw. Co to oznacza? Kiedy po pewnym czasie (rok, dwa, pięć, zależy od intensywności użytkowania i właściwości pojedyńczego egzemplarza) kolory "rozkalibrują" się nie będzie możliwości skorygowania ich z poziomu OSD monitora.

Mam (jako drugi monitor) Della P793 i właśnie taki problem, za dużo czerwonego i nieco mało niebieskiego. Można to ustawić we własciwościach karty graf. ale nie zawsze o to chodzi i np. w ATI działa tylko w 2D. Pozostaje serwis, tylko to jest trinitron i nie zawsze da się to zrobić sprzętowo.

Pozdr.

Sprostowanie: Moje uwagi odnoszą sie do Dell P793 (dzięki HaL), a kineskop to Mitsubishi Diamondtron (podobna technologia do Sony Trinitron).

Edytowane przez southorn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kontakt z paroma LG 700P na uczelni i w kazdym z nich jest problem z ustawieniem geometrii ..

natomiast DELL P791 uzywam w domu i nie narzekam ... co do regulacji kolorow , w p791 mozna ustawiac kazda barwe osobno w OSD , ale nie musze z tego korzystac mimo ze monit ma juz 5 lat ... i nie wydaje mi sie zeby trinitron mial "nadlewke" ...

jednak jesli mialbym teraz kupowac monitor crt , zdecydowalbym sie na 19" ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi