Skocz do zawartości
jasne_oczywiste

Czy Pamięć O Szybkości 133mhz Działa Na Płycie, Która Nie Obługuje Takiej Szybkości?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Mam pytanie - mam pamieć o szybkości 133 MHz i nie chce ona działać na "starszym" komputerze a na nowszym chodzi. Czy przyczyną może być to, że ta starsza płyta główna nie jest przystosowana do takiej prędkości pamięci i temu jej nie wykrywa?

Jets to raczej niemożlwie - ja wkładałem pamięć ddr 400 (200 mhz) do płytki która obsługuje tylko ddr 200 (100 mhz) i było ok - ram sam się przestawił na wolniejszy tryb pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - mam pamieć o szybkości 133 MHz i nie chce ona działać na "starszym" komputerze a na nowszym chodzi. Czy przyczyną może być to, że ta starsza płyta główna nie jest przystosowana do takiej prędkości pamięci i temu jej nie wykrywa?

mowisz o sd-ramach czy o ddr'kach?

podaj jaka to platforma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisales co za komputer,pewnie ten "starszy" jest na jakims BX-ie. Jesli nie wykrylo prawidlowo od razu to nic nie poradzisz. Musisz znalezc pamiec przeznaczona do starszych plyt, moze byc nawet 133mhz. Sam do niedawna mialem 2 kosci sdr 256mb 133mhz i dzialaly na kazdej plycie:) sprzedalem je za 300zł :D

Edytowane przez XwA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednostronne ramki nie bardzo chciały śmigać na BX'ach ale czasem pomagało przełożenie do innego slotu. U mnie do tej pory w drugim kompie śmigają mieszane pamięci (jednostronne i dwustronne) na płytce Asus P3B-F (czyli BX 440) i dopiero ułożone w odpowiedniej kolejności są poprawnie wykrywane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie (specjalnie nie zakładam nowego tematu :P) mam drobne pytanie :

Mam teraz dwie pamieci wsadzone do mojego drugiego kompa (w podpisie to 1 :)):

1. Kingston 256 jednostronna 3,0cl 266mhz

2. TwinMos 512 dwustronna 2,5cl 400mhz

Oczywiscie wszystko działą poprawnie, ale zwiazku z tym ze TwinMos wraca do 1 kompa:

1. Jeśli kupie Elixir dwustronna 3,0cl 400mhz to z tymi kingstonami bedzie chodzic

2. Czy uda sie (bez kingstonów) pentiuma 4 2,4ghz póścic na szynie 200 czy tylko 133 ? Bo w ustaweniach płyty mam auto/200/266 :/

PS

JEst ktos w stanie udzielic mi odpowiedzi bez pisania nowego tematu ?

Edytowane przez jorda88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi