KxL Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Witam, posiadam od kilku lat wieze Panasonic SA-AK28. http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=9070 - service manual Od dluzszego czasu sprzet mial problemy z czytaniem plytek CDR, teraz nie czyta nawet oryginalnych, zawsze wyrzuca komunikat 'no disc'. Wieza posiada zmieniacz na 5CD. Interesuje mnie ile moze kosztowac wymiana lasera lub sam laser i czy jest mozliwa wlasnoreczna ;] wymiana bez bawienia sie w servisy. Z gory thx za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Jak masz zgrabne ręce i nie jesteś nerwowy to dasz rade. Nowy laser powinien kosztowac w granicach 100-200zł :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem7 Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Witam, posiadam od kilku lat wieze Panasonic SA-AK28. http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=9070 - service manual Od dluzszego czasu sprzet mial problemy z czytaniem plytek CDR, teraz nie czyta nawet oryginalnych, zawsze wyrzuca komunikat 'no disc'. Wieza posiada zmieniacz na 5CD. Interesuje mnie ile moze kosztowac wymiana lasera lub sam laser i czy jest mozliwa wlasnoreczna ;] wymiana bez bawienia sie w servisy. Z gory thx za pomoc. Moim zdaniem ten laser faktycznie już leży 6 stóp pod ziemią chodz nie piszesz czy próbowałeś czyszczenia. Z doświadczenia mi wiadomo że lasery Mat.Ele. są ciężkie do zdarcia więc albo miałeś pecha albo warunki w miejscu jego pracy były ciężkie Teraz to o co pytasz czy możliwa i warta jest naprawa myślę żę śmiało to zrobisz sam a co do pozyskania lasera to najtaniej będzie kupić kompletny stary cd Technicsa myślę że nie będzie to wydatek większy jak 50zł i z tego osobnika pobrać organy do przeszczepu będzie pasował bo japończycy praktycznie we wszystkich swoich modelach z danego okresu montowali tą samą soczewkę tylko w najwyższych modelach bywało różnie więc lepiej nie szukać cacka tylko standartowy model i rozpocząć operacje. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KxL Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 dzieki za pr0 odp. i rady ;] Mialem wlasnie zamiar zaopatrzyc sie na allegro w jakis starszy segment CD zamiast naprawiac moj sprzet, ale zeby miec pewnosc ze nic juz nie da sie zrobic otworzylem mojego panasonica. Okazalo sie ze laser byl naprawde solidnie zakurzony (pewnie dlatego, ze juz dawno CD nie bylo uzywane). Wyczyscilem delikatnie i czyta wszystkie oryginalne CD elegancko :D. Co wiecej ku mojemu zdziwieniu nawet wiekszosc CDrek smiga idealnie. Przyznaje racje - trudno zedrzeć lasery matsushita-ele. ;] pozdro&thx raz jeszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...