Pietr_as Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 elo mam płyte gł. Gigabyte Ga-7n400s-l (totalna porażka) i teraz chiałbym ja wymienic na cos stabilnego jak płyte warto kupic ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Na tą chwilę kompletnie nie warto. Dozbieraj trochę kasy i kup Semprona z płytką do niego (Socket 754). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietr_as Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 "Venice" -- co konkretni proponujesz ??? i na jakim chipsecie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 A ile masz kasy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 (edytowane) Chipset nie ma znaczenia w tak niskiej klasie cenowej :D Najlepszy oczywiście jest nForce (3 - AGP; 4-PCI-E), ale to generalnie płyty od 200 złotych wzwyż. Rozsądne minimum to Sempron 2800+ BOX [270 zł] i do tego Gigabyte GA-K8U [150 zł] - czyli razem 420 złotych ;) Jeśli masz trochę więcej to weź proca w wersji OEM/Bulk i do tego AC Freezer 64 Pro za +/- 60 złotych. Wtedy podkręcanie jak marzenie ;) Edytowane 1 Kwietnia 2006 przez Venice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietr_as Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 jezeli chodzi o kase to do 600 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 jezeli chodzi o kase to do 600 złNo to Sempron 3000 s.939 i płytę główną Asrock Dual SataII. Razem będzie do 600zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietr_as Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 hmm a nie lepiej jak by zamiast semprona kupic AMD 754 Athlon64 3000+ OEM ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Jeśli masz 600 złociszy to weź Athlona 64 2800+ OEM [400 zł], AC Freezer 64 Pro [60 zł] i Gigabyte GA-K8U [150 zł]. Dychę przekroczyło, ale z pewnością warto! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Jeśli masz 600 złociszy to weź Athlona 64 2800+ OEM [400 zł], AC Freezer 64 Pro [60 zł] i Gigabyte GA-K8U [150 zł]. Dychę przekroczyło, ale z pewnością warto!IMO nie opłaca sie. Lepiej asrock dual sataII i sempron 3000+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietr_as Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 hmm no to teraz mam jeszcze wiekszy metlik w głowie :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 @Grzechu_1990@ IMO co? Sugerujesz, że lepiej wyjdzie na AsRocku i Sempronie z dwukrotnie mniejszym cache'em niż na GB I Athlonie 64? Dobry żart, ale tylko na prima aprilis ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 No to ja jeszcze raz napiszę. Sempron 3000+ i Asrock Dual SataII. W przyszłości będziesz mógł kupić grafikę na pci-e i wsadzić lepszy procek. Chociaż te Semprony też są dobre. Za to z przesyłką powinno wyjść nie więcej niż 600zł. Jak za miesiąc czy dwa dozbierasz i kupisz lepsze chłodzenie to go ładnie podkręcisz i będziesz miał kompa jak się patrzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Sugerujesz, że lepiej wyjdzie na AsRocku i Sempronie z dwukrotnie mniejszym cache'em niż na GB I Athlonie 64?Tak, z czasem zastosuje sie przelotke na am2 albo walnie sie jakiegoś X2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 :blink: :blink: :blink: ? ? ? :huh: :huh: :huh: No mów co chcesz, ale dla mnie Athlon 2800+ jest dziesięć (no może nie dziesięć razy, ale na pewno o 30-40%) razy szybszy niż Sempron 3000+ ;) A jeszcze O/C, więc różnica prawdopodobnie się tylko zwiększy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 :blink: :blink: :blink: ? ? ? :huh: :huh: :huh: No mów co chcesz, ale dla mnie Athlon 2800+ jest dziesięć (no może nie dziesięć razy, ale na pewno o 30-40%) razy szybszy niż Sempron 3000+ ;) A jeszcze O/C, więc różnica prawdopodobnie się tylko zwiększy... Tak? To pokaż jakiś test, w którym A64 2800+ jest 30% szybszy. naprawdę jest 0-10% szybszy zależnie od aplikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 :blink: :blink: :blink: ? ? ? :huh: :huh: :huh: No mów co chcesz, ale dla mnie Athlon 2800+ jest dziesięć (no może nie dziesięć razy, ale na pewno o 30-40%) razy szybszy niż Sempron 3000+ ;) A jeszcze O/C, więc różnica prawdopodobnie się tylko zwiększy... Przesadziłeś o 40%. Dla mnie Sempron jest nawet troszę lepszy. Poczytaj testy. Wiadomo, że gdzieś Athlon będzie trochę wydajniejszy, ale w czymś innym Sempron będzie wydajniejszy. Z tym 30-40% za bardzo przesadziłeś :-|. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 No dobra - niech wam będzie Sempronowcy :) Ale, że Sempron jest wydajniejszy od Athlona jest to śmiech na sali. Przecież wszystkie Athlony-niewypały (z niedziałająco częściowo pamięcią cache) idą na Palermo (czyli Semprony). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 No dobra - niech wam będzie Sempronowcy :) Ale, że Sempron jest wydajniejszy od Athlona jest to śmiech na sali. Przecież wszystkie Athlony-niewypały (z niedziałająco częściowo pamięcią cache) idą na Palermo (czyli Semprony). No dobra. Nie ma się o co kłócić ;). Niech będzie, że oba procki są tak samo wydajne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Też nie chcę się kłucić, bo niedługo wyjdzie, że im więcej pamięci L2 tym procesor wolniejszy :P :P :P Ja wiem swoje :angry: ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 (edytowane) zalezy w czym wydajnosc wieksza... miedzy venicem 3000+ a sempem 3000+ nie ma wielkiej roznicy (jesli chodzi o gry, jedynie w programach typu winrar itp.) a co do tego 2800+ na sockecie 754 to bym sie sprzeczal co lepsze... bo ten cache rekonpensuje dual na socketcie 939 polecam porownanie na egieldzie... Edytowane 1 Kwietnia 2006 przez DarkArrow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 @Grzechu_1990@ IMO co? Sugerujesz, że lepiej wyjdzie na AsRocku i Sempronie z dwukrotnie mniejszym cache'em niż na GB I Athlonie 64? Dobry żart, ale tylko na prima aprilis ;) IMO Venice twoja wiedza o komputerach jest na zenujaco niskim poziomie co pokazujesz w kazdym kolejnym poscie :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 IMO Venice twoja wiedza o komputerach jest na zenujaco niskim poziomie co pokazujesz w kazdym kolejnym poscie :mur: Wydaje mi się, że nie jesteś od oceniania mojej wiedzy. Jak chcesz coś pisać to na temat problemu autora postu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 (edytowane) zalezy w czym wydajnosc wieksza... miedzy venicem 3000+ a sempem 3000+ nie ma wielkiej roznicy (jesli chodzi o gry, jedynie w programach typu winrar itp.) a co do tego 2800+ na sockecie 754 to bym sie sprzeczal co lepsze... bo ten cache rekonpensuje dual na socketcie 939 polecam porownanie na egieldzie... Venice939 vs Sempron939 cache ma znaczenie takze w niektorych grach - szczegolnie w DOOM3, ale to jest taki wyjatek gdzie roznica jest znaczaca - w tym wypadku spotkalem sie z opiniami ze po prostu ta gra jest zoptymalizowana pod 512kB L2 cache. Athlon754 vs Sempron939 Dual zrekompensuje mniejsza ilosc cache L2 w sempronie. Mimo tego sempron bedzie nieco wolniejszy (ma 1800Mhz, a athlon3000 na 754 2000Mhz. Pominalem tu A64 2800+ bo tylko pare zloty drozszy jest 3000+). Trzeba jednak wziac pod uwage proces technologiczny. Sempron - 0,09um. Athlon - 0,13um. Dzieki temu Sempron lepiej sie podkreca i wydziela mniej ciepła. @Venice - ja tylko przestrzegam innych. Jeszcze sie ktos naczyta twoich głupot i uwierzy. @Pietr_as - zastanów się czy ci potrzebna nowa platforma. Na twoim miejsu kupil bym legende Socket A - Abita NF7. Na tej plycie podrecisz troche procka. Nie wiem jaka masz reszte sprzetu, ale moze lepiej dolozyc ramu, albo zaopatrzyc sie w jakas karte graficzna ? Edytowane 1 Kwietnia 2006 przez Gwynbleidd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietr_as Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 "Gwynbleidd" - jeżeli chodzi o moja konfiguracje to AMD Athlon XP, 2075 MHz (12.5 x 166) 2800+ SPIRE SPA04B4-U WhisperRock V Gigabyte GA-7N400S(-L) Pamięć Kingston 512 MB (PC3200 DDR SDRAM) Radeon 9550 gigabyte seagate 40 gb 2 mb cache Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Sempek 939 czasami nawet jest lepszy, bo ma duala, A64 754 nie ma. Ja polecam sempa i asrocka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Nie ma sensu dalej prowadzić tej dyskusji. Podsumowując Jeżeli chcesz mieć nowszą platformę, czyli S.939 to kup Semprona 3000+ i Asrock Dual SataII. Jest już tutaj obsługa Dual DDR co nawet troxhę daje. W grach nie będzie różnicy między nim i Athlonem s.754. W niektórych programach Athlon może być minimalnie szybszy. W przyszłości będziesz mógł tutaj włożyć grafikę na pci-e i to jest bardzo duży plus. Również do tej płyty włożysz lepszy procesor. Jeżeli jednak chciałbyś kupić Athlona 2800+ z jakąś płytą główną na S.754 to będziesz miał mniej przyszłościowy komputer. Na chwilę obecną będzie on w miarę dobry. Jednak nie włożysz tu grafiki na pci-e. Trochę lepszy procesor możesz do tego włożyć, ale już wiadomo, że nowe procki na S.754 nie są produkowane i do wymiany procka w przyszłości o wiele lepszy będzie S.939. Tak więc wybór należy do Ciebie. Ja bym na Twoim miejscu kupił zestaw z Sempronem na S.939. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietr_as Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 hmm czyli jezeli chciałbym kupic semprona to pasowało by go troche podkrecic i własni czy na ASRock K8 939Dual-SATA2 dało by sie tego dokonac bez problemów Semprona 3000 z 1800@ na 2400Mhz ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 elo mam płyte gł. Gigabyte Ga-7n400s-l (totalna porażka) i teraz chiałbym ja wymienic na cos stabilnego jak płyte warto kupic ??? Skoro chcesz wymienic plyte - polecam Abita NF7-S A co do zmiany platforym ktora radza Ci koledzy z forum - zastanow sie czy jest Ci ona potrzebna. Koszt bedzie o wiele wiekszy, nie ma co ukrywac. Za Abita zaplacisz jakies 170 zł - za nowa platforme - forumowicze podali Ci ceny. Co do płyt GB ... Porazka... mialem GB GA7N400 Pro 2 - dzieki Bogu udalo mi sie jej pozbyc i mam teraz Abita i chwale go sobie ;) Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 hmm czyli jezeli chciałbym kupic semprona to pasowało by go troche podkrecic i własni czy na ASRock K8 939Dual-SATA2 dało by sie tego dokonac bez problemów Semprona 3000 z 1800@ na 2400Mhz ???Płyta bez problemu pozwala na takie podkręcenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...