longq Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Witam Obecnie posiadam Pentium 4 3.2Ghz (HT), 1024RAM DDR (DDR I - 400Mhz), płytę główną Asus P5VCD-MX, Geforce 6600 (AGP), zasilacz 500W ModeCom. Mam do wydania troche ekstra gotówki więc chciałem ją wydać na coś co sprawi, że Oblivion i inne gry bedą u mnie działały płynnie na max detalach. Na pewno trzeba zmienić grafikę - więc albo X1900XT albo 7900GTX. Kolejna sprawa to fakt, ze moja płyta ma slot AGP, więc trzeba ją wymienić - no i co za tym idzie kupić pamięci bo mam stare DDR I które na nową płyte raczej nie wejdą. Dalej mamy jeszcze dyski twarde. Obecnie posiadam dwa - starego seagate'a 40GB (BarracudaV) i WD200GB, oba na zwykle ATA. Czy zmiana na SATA przyniesie jakies dobre efekty ? Czy dokupienie jeszcze jednego WD i wrzucenie na Raida zwiekszy wydajność? Szczerze powiedziawszy jestem zielony w nowym sprzecie dlatego pytam tutaj i proszę o jakies rady. To co chciałbym osiągnąć to płynna gra na max. detalach w rozne nowości. Jaką wybrać płytę główną? Ile do niej kupić ramu i jakiego ? (chyba 1024 starczy) Która karta będzie lepsza? Do wydania mam ok. 3000zł. Chociaż wolałbym wydać jak najmniej (bez szaleństw typu 4GB ram) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaz Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Mając tyle do dyspozycji, może byś sprzedał stare części i kupił sobie 2 rdzenie i do tego z 2GB ramu i geforca 7900gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Jak wyżej sprzedać starego proca, mobo, ram i grafę i, np. Intel Pentium D 820 2,8GHz/2MB/800 Płyta Asus P5LD2 DDR2 2x512MB PC6400 800MHz Patriot LLK CL4 GeForce 7900GT XFX 256MB 3150zł, ew. 2gb ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Najlepiej sprzedać wszystko i zrobić tak jak napisał @serval4. Ale na to troche poczekaj, bo 23 kwietnia Pentium D będzie tańsze. Zamiast Patriotów to Corsairy a grafika to Leadtek'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaz Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 A jak Ci styknie kasy to lepiej Pntiuma D 920, bo się ładnie kręcą :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longq Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 To poczekam az D stanieją. Poki co zmienie grafike plyte i ram. Co polecacie ? Ja sie sklaniam bardziej ku radeonowi niz GF, sluszny wybor (zalezy mi na PixelShader) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenobiuszek Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 echhh o takim sprzecie wiekszosc marzy a ty chcesz zmieniac , daj lepiej na chore dzieci a nie glowe zawracasz swoimi fanaberiami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longq Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 echhh o takim sprzecie wiekszosc marzy a ty chcesz zmieniac , daj lepiej na chore dzieci a nie glowe zawracasz swoimi fanaberiami ostatnio jak dałem 50zł na chore dzieci to mnie bóg wynagrodził wypadkiem samochodowym 5 minut pozniej ;D a tak serio to 3000 dla mnie to i tak kupa kasy wiec chce ją wydać jak najrozsądniej i stąd moje pytanie czy w przypadku np. oblivion masa jednostek pixelshadera ma znaczenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...