Skocz do zawartości
Slow

Ati Radeon X1800GTO

Rekomendowane odpowiedzi

W 2005 juz widac miazdzaca roznice miedzy 12 a 16 potoczkow

Pozniej jak bede mial czas zapuszcze wszystko na maks taktach pamieci, proca i grafy (2001, 2003, 2005, 2006 i aquamark)

Moze ciut podniose napiecie dla pamiatek i osiagne te 900MHz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz i masz ;)

Jednak nie jestem do końca zadowolony, jeden pieprzony punkcik i zakończyłbym zmagania z 3D05 a tak musze walczyć dalej. jonathan jak mozesz to podaj mi timingi ze swojego biosa.

Ladnie, nawet bardzo. Hipo podaj jeszcze jakie masz pamieci (ile, jakie taktowanie i timingi) to uaktualnie wynik w FAQ.

btw. timingi z biosu Jon'a mozna znalezc w FAQ ;)

11,10,6,9,913, 0x4d,0x20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj wgrałem do mojego radka bios od x1800xt i wszystko byłoby fajnie gdyby nie domyślne ustawienie napięcia na pamiątkach w tym biosie (2,1v) czy ktoś z was zna się na tyle na edycji biosu aby zmniejszyć w tym biosie napięcie na pamięciach aby wynosiło 1,9v, dodam że warto bo his na tym biosie śmiga bez problemów na 650mhz i 830mhz dla pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgrałem ten bios http://www.techpowerup.com/bios/Connect3D....ng12_051123.bin

tak w ogóle to pojawiała się nowa wersja atitoola http://www.techpowerup.com/wizzard/ATITool_0.25_b16pre1.exe która ma optymalizacje timingów pamięci przy podkręcaniu, ale według mnie za mocno rozciąga timingi i dużo mhz ale kiepskie efekty (wyniki)

muszę jeszcze wyczaić jakie dokładnie ten connect3d ma pamieci

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząć na timingi jonathana mój biosik jest deko ciaśniejszy ... ;)

Dołączona grafika

A porównując wogóle bios Connect'a XT to z kolei jest luźny jak spodnie o 3 numery zad duże stąd przekłada sie to na słabą wydajność ...

Dołączona grafika

@slow

Moje memki to samsungi 1.2ns, bios to oryginalny XL od His'a ten z PCLAbu. Timingi obrazuje pierwszy screen.

Edit.

Przejrzałem wogóle wszystkie biosy do XT 256MB które są na techpowerup i każdy ma identyczne timingi, jedyne róznice to napiecie na rdzeń, albo 1,3 albo 1,33V

Edytowane przez Hipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie też doszedłem do wniosku, że flashowanie pod windowsem to strata czasu.

Dzisiaj jeszcze pobawiłem się w podbijanie napięcia (1.375/2.15) bios oczywiście od XL - później pobawie się w dosie

Wynik

3DMark2005 - 10601

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam że warto bo his na tym biosie śmiga bez problemów na 650mhz i 830mhz dla pamięci

moj gto lata na 900 na memkach... coz mi wiec z "cudownego" biosu ?

(szkoda ze nie pamietam z kad ten bios mam :P )

jon - postaraj sie bardziej, bo wynik w 2k6 cos kiepski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj bawiłem się troche timingami pamięci w biosie karty - ustawiłem takie jakie są w biosie od Jona, przeflashowałem (pod dosem) i zabrałem się za o/c - pamięci poszły sporo wyżej ale wyniki były o 600pkt niższe niz powinny (sprawdzałem pozniej na tych smamych taktach) więc albo coś źle zrobiłem albo poprostu w moim wypadku nie opłaca się obniżać timingów.

Pozdr.

Edytowane przez Grzechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktory to bios? Jeden z tych co mi podeslales?

chyba go tam nie bylo....

to ten - http://rapidshare.de/files/32725697/r520.zip.html (dumpowalem go atiwinflashem - mam naf\dzieje, ze dobrze to dziala

a co do biosow... - coz nim trzeba zmienic, zeby znowu przedstawiala sie jako gto, a nie XL ?

ma ktos w koncu oryginalny bios od szafira gto ?

Edytowane przez chase1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejsze zmagania.

Taktowanie 710/1530 1.4V/2.16V

Reszta sprzętu jak poprzednio czyli proc 2.9Ghz RAM 483Mhz 2.5-2-2-6 1T bios od XL oryg.

3DMark2005 - 10787 pkt

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=2206858

3DMark2006 - 5209 pkt

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=487717

Pozdr. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi