Skocz do zawartości
Slow

Ati Radeon X1800GTO

Rekomendowane odpowiedzi

Pamieci i gpu nie sa na tym samum poziomie.

Rozumiem ze chodzi ci o blok wodny ;>

Tak myslalem :sad: No to bedzie kolejna komplikacja. Dopuki nie mam grafy nic nie zrobie. Na razie i tak skupiam sie na bloczkach na CPU i NB dopiero potem grafa (to bedzie jazda). Koncepcja na bloczek na grafe jest mozliwe ze bedzie problem z uszczlnieniem tego ale jeszcze zobacze. :D

Myslalem tez aby fabryczne chlodzenie ostro przeobic ale utrata gwarancji mnie jakos przeraza.

Apropo prockow

To wiem niestety ze bedzie ciezko ale licze na szczescie. Budzet mam nie za duzy a chce max wydajnosci uzyskac.

Moze uda sie jakiegos Opka zalatwic do testow :D

Edytowane przez mib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

??!!

Z tego co wiedzialem chlodzenie fabryczne jest na plytce miedzianej grubosci okolo 2-3mm. Mozna sie pokusic o usuniecie wszystkiego (wentyle itp) i zrobic cos w rodzaju bloku wodnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiedzialem chlodzenie fabryczne jest na plytce miedzianej grubosci okolo 2-3mm. Mozna sie pokusic o usuniecie wszystkiego (wentyle itp) i zrobic cos w rodzaju bloku wodnego.

good and cheap idea :-D zrób tak a chłodzonko zawsze sobie pozyczysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh nie zrozumiales mnie

Jak masz radiator fabryczny to na dole masz gabeczki ktore przekazuja cieplo. Zamiast tego mozna by dorobic male blaszki miedziane tak aby stykaly sie z radiatorem. Mysle ze ten 1mm nie zrobi zbyt duzej roznicy w podstawie bloku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ! :-) Przynajmniej wiem o co chodzi ... a nie moge tego zrobic bo ... nie mam flopka : )))))))))))) a na windowsie nie zabardzo kapuje ;/

znacie jakieś progamy do zmienia voltów na mem(spora regulacja:)) - bo no corze wale biosami :-)?

Edytowane przez gutman1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe cos wykombinuje.

Na razie mam inny pomysl oczywiscie bloczek GPU + Mem tylko troche inna koncepcja.

Fakt ze mi to troche czasu zajmie (remont Chaty) ale w miare mozliwosci czasowych cos bede dlubal :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka.

Podniosłem napięcie na rdzeniu karty do 1.150V :) atitoolem (biosami narazie się nie bawie)

Rdzeń poszedł z 545Mhz na stabilne 575Mhz

Pamięciom dałem 1.95V i z 595Mhz poszły na 640Mhz

Proc puszczony na 2Ghz, memki na 230mhz

3DMark2005 - 8400pkt - czyli robi się ciekawie

Ogranicza mnie procesor a w zasadzie wysokie temp. Pora na WC :wink:

Dzisiaj zaczynam skrobac bloczek na GPU

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by bylo zapytac SlowsilVa jakie jest napiecie na pamieciach

ale chyba nie bedzie specjalnej petycji w tej sprawie ;)

tak jak podawalem wczesniej:

Dołączona grafika

Napiecie dla rdzenia 1.25v dla pamieci 2.05v oraz 2.0v

Osobiscie zaczalem zabawe z podkrecaniem od windowania napiec - ale dopiero Twoj bios pozwolil osiagnac stabilne 700/1650 :) i szczerze mowiac nie probowalem po jego aplikacji obnizac napiecia dla pamieci wiec nie wiem czy to konieczne minimum.

Edytowane przez SlowsilVa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda, nowe sztuki venic-ów są tragiczne. Jak rozmawiałem z Arche_ to 3 sztuki na 10, chodzą na 2500Mhz przy 1.42-1.45v i srednio jedna na 2.7-2.8Ghz :lol: a to jeszcze przy bardzo dobrym chłodzeniu, bo freezery są już za słabe. Ot taki np. mój, vyby selekt na 2500Mhz, a 2.7Ghz przy 1,55v to winda się nie włącza, tylko reseciki :mur:

@gitman, moge się z toba zamienić, z dopłatą zgrzewki puszek coca-coli :lol:

PS. sorry za OT

Za duza temperatura i sie resetuje. To chyba jasne... Sorry za ot. A co do x1800Gto to bardzo sympatyczna grafa, mial mozliwosc pogrania na niej i moim zdaniem jest warta zakupu chociaz cena nie jeste zbyt atrakcyjna. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widac po małej zabawie z biosami etc. ta karta jest bardzo krętliwa w dodatku spadająca cena powoli robi ją atrakcyjniejszą kartą niż 7600GS/GT :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi