Skocz do zawartości
Slow

Ati Radeon X1800GTO

Rekomendowane odpowiedzi

kojak_ct Spróbuj kręcić osobno gpu, pamięci. Na xl (2szt) miałem ten problem, że gpu szło na 650 przy vram 500 i na odwrót natomiast razem na 650/650 karta nie chciała pracować. Przy czym podnoszenie napięcia nic nie dawało poza kursem do serwisu. Edytowane przez rxg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale X1800XT 256MB tez ma 5mosfetow

Bo to wersja "budżetowa". Nie bez znaczenia jest też fakt, iż o połowę mniejsza ilość v-mem umożliwia niższą sprawność prądową ukł. zasilania karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety tylko

Pobaw sie biosem. Zwieksz napiecie i krec dalej.

Sproboj moze atitool pokaze ci ile maksa mozesz z niej pociagnac

Ciekawe, że RaBbit nie pozwala na zwiększenie jednorazowe napięcia więcej jak o 10%. Notabene tylko dla GPU, bo dla pamięci wcale :(

Czy ktoś może podnosił napięcia dla X1800GTO Power Color i jak mu to szło?

1.4V powinno chyba starczyć, ale pytam na wszelki wypadek :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.4V to troche sporo wg mnie biorąc pod uwage standardowe napiecie.

A tak ogólnie to niewielu jest właścicieli kart x1800gto na tym forum a w dodatku nie widziałem nikogo kto miałbym karte z Power Color (no oprócz Ciebie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.4V to troche sporo wg mnie biorąc pod uwage standardowe napiecie.

A tak ogólnie to niewielu jest właścicieli kart x1800gto na tym forum a w dodatku nie widziałem nikogo kto miałbym karte z Power Color (no oprócz Ciebie)

Chlodzenie Grzechu chlodzenie :P

Ja jechalem na 1.38 ale na zalmanie i w chlodniejsze dni.

Co do tego ze mozna podnosic tylko o 10% to zaden probem. Podnosisz zapisujesz, wgrywasz zapisany i znowu podnosisz. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego ze mozna podnosic tylko o 10% to zaden probem. Podnosisz zapisujesz, wgrywasz zapisany i znowu podnosisz. :P

Tak też właśnie robiłem, ale wolałem zasygnalizować, żeby ktoś się nie zdziwił.

Próbowałem podkręcić tego PowerColora na napięciu 1.2V i 1.3V i zyski są marginalne (rzędu 5mhz na rdzeniu), więc wgrałem znów asusowego BIOSa dla X1800XL z 1.1V i nie będę karty już więcej męczył. Chyba wyczerpałem już możliwości jej podkręcenia.

Zabieram się więc za procek.... ale to już inna bajka :)

Dzięki za pomoc!

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty od PowerColora raczej słabo sie kręcą, miałem kiedyś R9600Pro od PowerColora i tez słabiutko sie kręcił, jak brac x1800GTO to tylko Szafir, HiS aczkolwiek może akurat trafiła mu sie felerna sztuka tego PC :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty od PowerColora raczej słabo sie kręcą, miałem kiedyś R9600Pro od PowerColora i tez słabiutko sie kręcił, jak brac x1800GTO to tylko Szafir, HiS aczkolwiek może akurat trafiła mu sie felerna sztuka tego PC :blink:

Widocznie zależy od szczęścia ja jak miałem powercolor r9800pro to sie kręcił 450/800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj fredus fredus... Kiedy wreszcie przestaniesz usprawiedliwiać czerwonych i przejżysz na oczy :?

Jak widać karta nie jest jakimś super wynalazkiem do o/c w każdym wypadku i nie ma co tutaj dużo pisać. Trafienie dobrej sztuki to loteria tak było jest i będzie :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać karta nie jest jakimś super wynalazkiem do o/c w każdym wypadku i nie ma co tutaj dużo pisać. Trafienie dobrej sztuki to loteria tak było jest i będzie icon_wink3.gif pozdro

Tego to akurat mi nie musisz uświadamiac bo miałem wystarczająco dużo kart aby sie o tym przekonać :mur:

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HiS X1800GTO ICEQ-3 onboard..... w końcu do mnię dotarł.....

Testy po weekendzie - jadę na rybki :>

No to coraz wiecej userow His'a sie pojawia.

Ja nadal nie mam plyty wiec grafa sie marnuje :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zostaje przy szafirku :) Mam ładny wynik a wiem że to nie wszystko - a żadko 16p ma tyle ptk co ja i jonathan

Faktycznie wyniczek masz ladny :>

Pokrece 16p i sie zobaczy, a jak nie to pokrece 12p i zobacze jak poleci. :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no czekam na wyniczki :-P

Ja tez czekam ........................ ale nigdzie nie maja w hurtowniach DFI Infinity GRRRRRRRRRR jestem coraz bardziej wsciekly.

Mam nadzieje ze wyniki beda ciekawe, moze procek ladnie poleci mnoznik 10 licze na 2700MHz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi