Arctica Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Witam. Chcę sprezentować sobie nowy sprzęt, przeglądając sklepy internetowe doznałam szoku… od AMD 1700+ XP który teraz mi powoli miele, wysyp technologiczny jest ogromny. Zardzewiałam i nie mam zielonego pojęcia co wybrać. Mam 3100zł w kieszeni, potrzebuję komputera ‘funkcjonalnego’, który dobrze by sobie radził we wszystkim taki ‘wyższy średniaczek’. Zależy mi na ciszy, czyli chłodzenie pasywne. Wiatraki na płycie i karcie grafiki po kilku miesiącach doprowadzą mnie do furii. Może podam jeden przykład, a Wy w miarę możliwości zredagujecie mój wybór, krytyki się nie boję :> Więc: AMD Athlon 64 3500+ BOX 939 Venicce Asus A8R-MVP ATI Xpress 200 RD480 CrossFire albo Gigabyte GA-K8N PRO-SLI GeIL Dual 2 x 512MB ULD PC-400 CL2 Seagate 200 GB Barracuda 7200.9 8MB, ATA/100 Chieftec BH-02B-B-SL - 400W GeForce 6600GT MSI Heat Pipe 256MB 128-bit TV/DVI PCIE Wydaje mi się, że przekroczyłam budżet 3100zł. Na obudowie mogłabym zaoszczędzić, ale mam już dosyć tych pseudo kartonów czyli raz a porządnie. Wiatrak procesora zapewne od razu do wymiany jakieś sugestie ? Z góry dziękuję. -- Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 (edytowane) Dysk możesz brać Seagate 160GB 7200.9, bo ma 1 talerz i jest szybszy. jak mabyć większy, to samsung 250GB Sata II. Płytę brałbym tego Asusa. Chłodzenie na procesor: Arctic Freezer 64 Pro za 60 zł. Athlon 3500+ się średnio opłaca. 3200+ jest dużo tańszy i niewiele wolniejszy, zawsze można podkręcić. Jak już to dopłać do 3700+ San Diego, ma 1MB L2 (jak nie to 3000+/3200+ i kręcić). Edytowane 2 Kwietnia 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 AMD Athlon 64 3700+ BOX Sandiego Epox 9NPA+ Ultra DDR 2x512MB PC3200 400MHz Patriot KH PSD1G400KH Karta GeForce 7600GT Leadtek 256MB HDTV PX7600GT-TD256 [sATA2]Samsung 200GB AC Freezer 64 Pro (na cpu) Buda Chiefteca I w 3100zł się zmieścisz (ceny z www.apollo.pl) I jeszcze jakieś chłodzenie na gpu bo seryjne jest głośne (np. Pentagram XC-80Cu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arctica Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 AMD Athlon 64 3700+ BOX Sandiego Epox 9NPA+ Ultra DDR 2x512MB PC3200 400MHz Patriot KH PSD1G400KH Karta GeForce 7600GT Leadtek 256MB HDTV PX7600GT-TD256 [sATA2]Samsung 200GB AC Freezer 64 Pro (na cpu) Buda Chiefteca I w 3100zł się zmieścisz (ceny z www.apollo.pl) I jeszcze jakieś chłodzenie na gpu bo seryjne jest głośne (np. Pentagram XC-80Cu) Owszem, zmieszczę się, ale jak już wspomniałam zależy mi na ciszy... nie mam zamiaru myśleć o zmianie wiatraków po kilku miesiącach. WDK trafił w mój gust :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Owszem, zmieszczę się, ale jak już wspomniałam zależy mi na ciszy... nie mam zamiaru myśleć o zmianie wiatraków po kilku miesiącach.To pomyśl od razu ;) Kup grafe i chłodzenie i sobie zmień. Ta karta połknie Twojego 6600GT ;) No nie wiem jak Ty ale ja uważam, że wybieranie sprzętu ze względu na głośność to nieporozumienie... wiatraki zawsze możesz zmienić za nie wielkie pieniądze a jak jakaś gra Ci zacznie skakać to trzeba bedzie znowu kupe kasy wydać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Biorac 66GT pasiva masz co prawda cisze ale o polowe mniejsza wydajnosc zastanow sie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom19870 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 witam.potrzebuje pomocy...chce kupic jakas karte tv zewnetrzna aby nie rozkrecac kompa i nie wiem co wybrac.chce cos przystepnego w cenie i jakosciowo nie koniecznie najlepsze ale zeby dzialalo w sam raz...pozdrawiam i prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 tom19870 a co twój post ma wspólnego z konfiguracją kompa Arctica ??? :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom19870 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 tom19870 a co twój post ma wspólnego z konfiguracją kompa Arctica ??? :mad:a co ma komp arctica do dzialu nowy zakup?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaretP Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) a co ma komputer arctica do dzialu nowy zakup?? LoL... To nie jest dzial a tytul posta wiec ma duzo do tego skoro arctic go zalozyl... Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez BaretP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 AMD Athlon 64 3700+ BOX Sandiego Epox 9NPA+ Ultra DDR 2x512MB PC3200 400MHz Patriot KH PSD1G400KH Karta GeForce 7600GT Leadtek 256MB HDTV PX7600GT-TD256 [sATA2]Samsung 200GB AC Freezer 64 Pro (na cpu) Buda Chiefteca I w 3100zł się zmieścisz (ceny z www.apollo.pl) I jeszcze jakieś chłodzenie na gpu bo seryjne jest głośne (np. Pentagram XC-80Cu) Popieram ten zestaw, tylko ze teraz dostanie Epoxa graniczy praktycznie z cudem, tak wiec on chyba odpada. No i dysk wziałbym seagate 160gb 7200.9 albo samsunga p120 250GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arctica Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Nie mam czasu odpowiadać na propozycje w ciągu dnia... sorrka. :> Ok więc z tych propozycji konfiguracja wygląda następująco: AMD Athlon 64 3700+ BOX Sandiego + Arctic Freezer 64 Pro 'nie 60 zł, a 80 zł wg. apollo.pl Asus A8R-MVP ATI Xpress 200 RD480 CrossFire Samsung 250GB Sata II GeForce 7600GT Leadtek 256MB HDTV PX7600GT-TD256 + Pentagram XC-80Cu DDR 2x512MB PC3200 400MHz Patriot KH PSD1G400KH Obudowa + zasilacz Chieftec BH-02B-B-SL - 400W Poczytałam sobie trochę to forum... Zasilacz wydaje się być dobry, nie jest to Tagan czy Fortron "tak zachwalany przez innych userów' ale powinien pociągnąć tą konfigurację. -- Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 A64 freezer 60zł + przesyłka Może lepiej obudowa bez zasilacza + ten cichy zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_men Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Po co kupować pł. gł. wspierającą technologie CrossFire i do tego karte nvidii? Lepiej kup jakiegoś Radeonka na tą płyte a w przyszlosci dolozysz sobie następnego :) Jesli chodzi o ciszę to ten samsung będzie odpowiedni, zakupilem niedawno wersje 200Gb i jestem mile zaskoczony :) Zaslike bierz Fortrona 350 THA z allegro za 82 zł + przesyłka, mam takiego i jest niesamowicie cichy, a do tego mocna linia 12 V, polecam. Podro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arctica Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 2066591[/snapback] Po co kupować pł. gł. wspierającą technologie CrossFire i do tego karte nvidii? Lepiej kup jakiegoś Radeonka na tą płyte a w przyszlosci dolozysz sobie następnego :) Jesli chodzi o ciszę to ten samsung będzie odpowiedni, zakupilem niedawno wersje 200Gb i jestem mile zaskoczony :) Zaslike bierz Fortrona 350 THA z allegro za 82 zł + przesyłka, mam takiego i jest niesamowicie cichy, a do tego mocna linia 12 V, polecam. Podro Nie doczytałam się innych propozycji pł. gł. poza Epoxem którego cytując 'pewnie nie znajdę' :> Mile widziane propozycje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Cisza taaak :) ale patrząc teraz na ceny może warto dodać te 100 zł na TAGAN 430 U15 za prawie 320zł. Uhm... jakby nie wybrać jest mały niedosyt. Przy takim nastawieniu do sprawy zaczynam się załamywać. Za dużo tego. :> Mam potężne zaległości.Tagany U15 nie są takie ciche, jak dawne U01, a nawet obecne U01 są wyposażone w inne wentylatory, niż dawniej. jeśli wydawać tyle kasy na zasilacz, to ten. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arctica Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Tagany U15 nie są takie ciche, jak dawne U01, a nawet obecne U01 są wyposażone w inne wentylatory, niż dawniej. jeśli wydawać tyle kasy na zasilacz, to ten. Jestem już w stanie odstąpić od ciszy, aby mieć pewność... O Seasonic nie wiem nic, pobieżnie czytałam grupę, ale nawet losowo nie natrafiłam na te zasilacze... dajesz gwarancję jego niezawodności ? :> Pytam bo naprawdę jestem zacofana, aż wstyd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 IMO seasonic`ki są lepsze od tagenów, fortonów, chieftec`ów itd. ;) dajesz gwarancję jego niezawodnościgwarancje to dostaniesz w sklepie 36`cio miesięczną ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arctica Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) IMO seasonic`ki są lepsze od tagenów, fortonów, chieftec`ów itd. ;) gwarancje to dostaniesz w sklepie 36`cio miesięczną ;) Co mi po tej gwarancji jak spali mi pł. gł. często + procek. Dlatego pytam... nie znam się. Zachwalane na tym forum są dwie firmy Tagan i Fortron jeśli tak to WDK nie było pytania :) -- Pozdrawiam. Edytowane 6 Kwietnia 2006 przez Arctica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) Do tego configu to właściwie wystarczy Neotec maximus 380W czy Tagan TG380-U01. Co do seasonika, to jest to taka czołówka, jak topower i tagan, mają sprawność ponad 80%. proponowałem kupno osobno zasilacza i obudowy, bo po prostu chiefteci nie są takie dobre, jak te od sirteca dawniej, a fortrony można dostać jedynie na allegro z krótką gwarancją. Najlepiej zajrzyj do działu' obudowy i zasilacze' i poczytaj trochę tematów, a dowiesz się więcej. Edytowane 6 Kwietnia 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arctica Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 proponowałem kupno osobno zasilacza i obudowy, bo po prostu chiefteci nie są takie dobre, jak te od sirteca dawniej, a fortrony można dostać jedynie na allegro z krótką gwarancją. Zdecydowałam się na obudowę Chieftec + zasilacz Seasonic S12 430W. Czyli to co wyżej + "jeszcze problem z płyta główną." Epox proponowany -- nie do zdobycia. Asus 'po co' :> jestem za Tym Asusem, ale może coś jeszcze poradzicie... -- Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Może być też Asus A8N-E + zalman NB47J- tak wyjdzie taniej lub gigabyte K8NF-9 Ultra, ale u gigabyte raczej nici z podkręcania, kapryśna wtedy się robi czasami, zależy od egzemplarza. A ja bym spróbował tego Asusa na RD480, mimo że ma Crossfire, to zostały 3 porty pci, a ten drugi pci-e x16 nie szkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arctica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Witam. Zrobiłam sobie turne po sklepikach w moim mieście… wniosek jeden: zmarnowany czas. Do wyceny przedstawiałam zestaw przez Was sugerowany (oceniano go jako nietypowy ) co od razu nasuwały się wątpliwości w ich kompetencje. Więc: AMD Athlon 64 3700+ BOX Sandiego Epox EP-9NPA+ Ultra / nVidia nForce4 Ultra DDR 2x512MB PC3200 400MHz Patriot KH PSD1G400KH Karta GeForce 7600GT Leadtek 256MB HDTV PX7600GT-TD256 [sATA2]Samsung 250GB AC Freezer 64 Pro (cpu) Pentagram XC-80Cu (gpu) Chieftec BH-02B-B-SL - 400W Ich propozycja: (Nie mają wyżej wymienionych komponentów – tłumaczą brakami w hurtowni) AMD Athlon 64 3700+ BOX Sandiego Asus A8N-E nForce4 ULTRA Geil ddr pc400 dual 2x512 CL 2,5 MSI GeForce 7600GT 256MB DDR3/TVI/DVI PCI-E (reszta jak wyżej) Ceny wyższe średnio o 30-50 zł. Może warto zamówić np. na Apollo.pl albo znak.pl Tylko czy nie jest to w jakimś sensie ryzyko. Wolałabym mieć kogoś pod ręką w razie czego. -- Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Bierz zestaw pierwszy z zasilaczem tagana 380W albo huntkey 350W, i to bym zmienił tylko, no i może jeszcze grafa na msi, galaxy, asus (kolejność przypadkowa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zdecydoanie zestaw pierwszy. Tylko zasilacz zmień na NeoTEC'a Maximus 380W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arctica Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zdecydoanie zestaw pierwszy. Tylko zasilacz zmień na NeoTEC'a Maximus 380W. Zasilacz hmm... wybiorę któregoś z tych: Tagan 420W -- TG420 U01 v2 299zł albo SeaSonic S12 - 430W 329zł "tak na zapas" Teraz kwestia płyty, EPOX odpada jak już kolega wyżej wspomniał ciężko dostępny, a szczególnie w moim miasteczku. Zakupy via internet hmm... mogłabym się skusić, ale... co sądzicie o tej płycie --- Asus A8N-SLI Premium (nVidia nForce4 SLI) [DDR, 2xPCI-E, FW cholernie droga, ale w przyszłości po spadku cen chętnie przesiądę się na dwurdzeniowca AMD. Po kieszeni dostanę, czyli te 3100 zł przekroczę z obudową i zasilaczem do 3600zł. Trudno. Proszę o opinie na temat tej płyty. Dziękuję. -- Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 A8N-SLI za droga moim zdaniem, lepiej A8N-E + zalman NB47J na chipset, na tą płytę też można włożyć dwurdzeniowca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 a ja bym troche na procu zaoszczędził... opek 144 Epox EP-9NPA+ Ultra / DFI LanParty NF4 ultra-D patriot KH / A-DATA / kingston HyperX ( jezeli byś brał DFI) leadtek 7600GT samsung 250GB i reszta wg uznania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...