kurczakin Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 witam pytanie jest rzeczywiście dziwne czy istnieją konprolery pamięci (ddr/sdr) na pci ?? wiem że takie coś było by kompletnym wynaturzeniem ale skoro można znaleźć dodatkową płyte główną na vlb lub przelotki pci do agp(1x) to może i takie coś istnieje czy ktoś słyszał o takich kontrolerach ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Nie ma czegoś takiego. Wyobrażasz sobie jakby to zmniejszyło przepustliwość? Jeśli pamięc taktowana jest przykładowo na 100 MHz DDRAM to trzeba do tego doliczyć straty i opóźnienia magistrali PCI, której przepustliwość wynosi 33 MHz. Dodam jedynie, że jeszcze takie rozwiązanie nie dawało by wzrostu wydajności , a jedynie by zmniejszało wydajność przepływu danych pomiędzy SB a NB i CPU :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek@oo Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 (edytowane) Takie coś istnieje, ale wyjdzie drogo i raczej bez sensu w normalnych komputerach. Są karty PCI ze slotami na pamięć i złączką SATA. Z PCI biorą tylko zasilanie a są widziane w systemie jako dyski. Ma to bateryjkę do podtrzymnia zawartości po wyłączeniu kompa. Super sprawa na plik wymiany jeśli ktoś obrabia ogromne ilości danych (np. graficy) i brakuje slotów normalnych na płycie. A wydajność ograniczona interfejsem SATA (1,5Gb/s lub 3Gb/s dla SATA2) Edytowane 3 Kwietnia 2006 przez Wojtek@oo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 dobra dzięki chodziło mi raczej o coś w rodzaju "pamięci drugiego poziomu" jak w procesorze ale rzeczywiście pod góre woda nie popłynie 33 mhz*32bit to nawet gorsze od najgorszych sdramów edo 66*64bit co prawdamogło by to być przydatne do maxa ale na codzień nie za bardzo :D nie znacie jakichś innych metod na dodanie sobie pamięci np na chipach i815 solano (hardwaerowy softowy lub hardcorowy:D ) chciałem się pobawić dla sportu tusl2i celkiem 1.3@1.733(i pobić pare p4) ale 512mb to troche mało jak na dzisiejsze czasy a taki ogranicznik wystempuje w tym cudownym produkcie asusa a odnośnie tych wynaturzeń typu cały komp na pci ktoś widział, słyszał, menczył ciekawi mnie jak to działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...