Bieniu79 Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Witam Nie znam się za bardzo na danych SMART ale słyszałem, że bardzo wysokie wartości parametrów mogą wróżyć awarię dysku. Mógłby ktoś zerknąć i się wypowiedzieć w tej kwestii. Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Witam Nie znam się za bardzo na danych SMART ale słyszałem, że bardzo wysokie wartości parametrów mogą wróżyć awarię dysku. Mógłby ktoś zerknąć i się wypowiedzieć w tej kwestii. Z góry dziękuję. poza za wysoką temperaturą dysk jest sprawny, ale dla pewności podaj rzut wykresu z HDTech Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieniu79 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Naprawdę za wysoka temperatura? Mam bardoz dobrze wentylowaną obudowę i aż mi się nie chce wierzyć, że za gorąco mu jest. Wykresik z HDTach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vonda Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 poza za wysoką temperaturą dysk jest sprawny, ale dla pewności podaj rzut wykresu z HDTechA te wysokie wartości w "01" ; "07" i "C3" ? z poradnika zamieszczonego na tym forum wynikało by, ze mechanika się powoli kończy ... pytam bo jeden z dysków w pracy ma podobne wyniki + wartrośc "1" w pozycji "05" (Reallocated Sector Count" ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 (edytowane) Naprawdę za wysoka temperatura? Mam bardoz dobrze wentylowaną obudowę i aż mi się nie chce wierzyć, że za gorąco mu jest.trochę wysoka jak na stan IDLE, nie żabije dysku ale zdrowa też nie jest, sprawdź czy dysk jest dobrze przykręcony do obudowy, najwięcej cziepła dysk oddaje do obudowy (przynajmniej tak powinno być, obecnie kiedy w obudowach stosuje się wszelkiego rodzaju mocowania bez śrubowe trudno o zapewnienie dobrego kontaktu dysku z obudową) A te wysokie wartości w "01" ; "07" i "C3" ? z poradnika zamieszczonego na tym forum wynikało by, ze mechanika się powoli kończy ... pytam bo jeden z dysków w pracy ma podobne wyniki + wartrośc "1" w pozycji "05" (Reallocated Sector Count" ...w obecnie produkowanych dyskach gęstość zapisu jest na tyle duża, ze podczas odczytywania danych z sektora muszą być stosowane techniki korekcji, ale juz pisałem na ten temat: Odczyt Ze Smart, Nie podoba mi sie natomiast parametr 05 to juz inna historia, wskazuje ze jakiegoś sektora nie dało się odczytać w wyznaczonym czasie i został zaklasyfikowany jako uszkodzony (z biegiem czasu dyskowi może przybyć kilka uszkodzonych sektorów) natomiast jeżeli dzieje się to w okresie gwarancji należy dysk reklamować zapomniał bym dodać ze raport SMART, należy rozpatrywać uwzględniając producenta/model dysku, od reguły zwartej w poradniku są czasem wyjątki Edytowane 12 Kwietnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vonda Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Dziekuję za wyjaśnienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieniu79 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 trochę wysoka jak na stan IDLE, nie żabije dysku ale zdrowa też nie jest, sprawdź czy dysk jest dobrze przykręcony do obudowy, najwięcej cziepła dysk oddaje do obudowy (przynajmniej tak powinno być, obecnie kiedy w obudowach stosuje się wszelkiego rodzaju mocowania bez śrubowe trudno o zapewnienie dobrego kontaktu dysku z obudową) W stanie IDLE to on nie był. eMule mieliło cały od kilkunastu godzin. Co do oddawania ciepła do obudowy to fakt, że u mnie nie ma na to szans bo dysk jest zamontowany na gumowych amortyzatorach. Moze jakiś radiator na niego dać? Wentylatora chciałbym uniknąć bo raczej idę w kierunku wyciszenie komputera. Rozumiem, że wg ciebie dysk ma się dobrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 W stanie IDLE to on nie był. eMule mieliło cały od kilkunastu godzin. Co do oddawania ciepła do obudowy to fakt, że u mnie nie ma na to szans bo dysk jest zamontowany na gumowych amortyzatorach. Moze jakiś radiator na niego dać? Wentylatora chciałbym uniknąć bo raczej idę w kierunku wyciszenie komputera. Rozumiem, że wg ciebie dysk ma się dobrze?tak, dysk jest sprawny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieniu79 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) A może w takim razie będzie mi ktoś umiał wytłumaczyć dlaczego po przesiadce z nForce2 na nForce4 Ultra (płyta Abit KN8 Ultra) spadła wydajność systemu dyskowego. Tzn. jak np kopiuje jakiś duży plik pomiędzy partycjami na tym dysku to praktyczie nic innego nie mogę robić w tym czasie. Niby obciążenia procesora nie ma dużego, a jednak system się dławi. P.S. Zainstalowane sterowniki nVidia nForce 4 w wersji 6.70 na WinXP Pro. Edytowane 6 Kwietnia 2006 przez Bieniu79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 System przeinstalowałeś? Ze sterownikami nForce są różne jaja, poszukaj w dziale "sterowniki i biosy bo cos mi się zdaje że był podobny problem i własnie ze sterami trzeba było pokombinowac żeby przywrócić normalne zachowanie sytemu przy kopiowaniu. Na początek usuń kontroler z menadżera urządzeń i sprawdź (po ponownym uruchomieniu systemu) czy cos się zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieniu79 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Przy próbie usunięcia kontrolera dostaję komunikat, że nie można go sunąć bo jest on potrzebny do startu systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedzel2345 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) Witam A co powiecie o moim dysku używany dopiero przez tydzień :? i dziwnie mi się system wiesza, dosłownie kilka milisekund (tak jakbym stroboskop włączył) Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez pedzel2345 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel89 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Co sądzicie o moim już 4 letnim dysku Seagate U6 40GB: Czy jest on już do wymiany???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHe mRuWa Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) A o moim prawie 2letnim Seagate, Everest wyswietlil takie dane SMART: --------[ SMART ]------------------------------------------------------------------------------------------------------- [ ST3200822A (3LJ1L5GF) ] 01 Raw Read Error Rate 6 62 56 54549957 03 Spin Up Time 0 96 96 0 04 Start/Stop Count 20 99 99 2023 05 Reallocated Sector Count 36 100 100 0 07 Seek Error Rate 30 82 60 174736946 09 Power-On Time Count 0 95 95 4978 0A Spin Retry Count 97 100 100 0 0C Power Cycle Count 20 99 99 2028 C2 Temperature 0 39 53 39 C3 Hardware ECC Recovered 0 62 55 54549957 C5 Current Pending Sector Count 0 100 100 0 C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 100 100 0 C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 0 C8 Write Error Rate 0 100 253 0 CA <specyficzne dla dostawcy> 0 100 253 0 Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez tHe mRuWa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 A o moim prawie 2letnim Seagate, Everest wyswietlil takie dane SMART: (...) dysk jest sprawny, według SMART Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raffal Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Dysk 8 letni , nadal chodzi odpukać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Dysk 8 letni , nadal chodzi odpukać :Dnie martwił bym się parametrem: Power On Hours Count dużo bardziej niepokojąca jest wartość parametru: Write Error Rate dysk należało by już wymienić :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Co sądzicie o moim już 4 letnim dysku Seagate U6 40GB: Czy jest on już do wymiany???? Jest w słabej kondycji ale sektorów uszkodzonych jeszcze nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 co o moim sadzicie? http://img529.imageshack.us/my.php?image=11lz1.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 co o moim sadzicie? http://img529.imageshack.us/my.php?image=11lz1.jpg Dysk ma sektory relokowane - czyli to początek końca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) czy mzoan cos zrobic zeby to zniwelowac? Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez Nawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 (edytowane) czy mzoan cos zrobic zeby to zniwelowac?użyj programu HDDRegenerator, może błędy mają charakter logiczny jeżeli nie, to nic nie musisz robić poza wizytą w sklepie aby reklamować dysk, lub jak okres gwarancji już upłynął używać dysk dalej :wink: uszkodzony sektor nie zawsze oznacza fizyczne uszkodzenie powierzchni zapisu, najczęściej sektor oznaczony jako uszkodzony po prostu nie daje się odczytać w określonym czasie, w tym momencie dysk pojednuje decyzje o jego relokacji, decyzja jednorazowa i nie odwołalna (przez dysk) odczyt z uszkodzonego sektora zwykle jest możliwy, ale nie w wyznaczonym czasie, program HDDRegenerator przez wielokrotnie powtarzany cykl zapis/odczyt poprawia właściwości magnetyczne w tym miejscu, metoda skuteczna na krótko ponieważ z biegiem czasu sektor powraca do poprzedniego stanu, natomiast uszkodzenia logiczne bardzo łatwo usunąć i jest to trwałe rozwiązanie problemu, błędy tego typu powstają często w wyniku złego działania którejś z części komputera: kontroler pamięć procesor, ... tak czy inaczej, jeżeli dysk jest już dość wiekowy kilka bad-ków może się nazbierać i jest to całkiem normalne, pisząc kilka mam na myśli kilka co parę lat a nie kilka co parę dni :wink: Edytowane 23 Kwietnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 no dysk ma juz 2 lata i 1 miech i.. wlasnie miesiac temu minal okres gwarancji, sproboje z tym hdd regenerator, dzienki za rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 To moja baracuda po 2 godzinach od pierwszego włączenia (chwilkę po odpaleniu wszystkie wartości =0 ). http://img110.imageshack.us/my.php?image=smart1gm.jpg Pisałem o tym do producenta, kazali przeskanować seatoolem, wszystko ok, więc kazali się nie przejmować. Widzę, że seagate'y tak mają. Nie ma się co martwić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...