Skocz do zawartości
poca

Spadki Fps Przy Piszczeniu Cewki(ek)

Rekomendowane odpowiedzi

WIEM! Ze jest temat o 7800GT. Napisalem tam o swoim problemi, nikt nie odpowiedzial to pomyslalem ze w bardziej ogolnym dziale szybciej znajde wyjasnienie.

Karta to Gigabyte 7800GT z vmod 1.4V @ 1.5V . Chłodzona Abadonem + radiatory na mem + radiatory dwa na cewkach (tak sobie dałem ;F )

Problem polega na tym że czesto w grze CS Source (daja jako przyklad bo wystepuje to niej najczesciej) mam dosc duze spadki fps np. ze 140 do 40 (jakby sie framelimiter zalaczal ) . Najlepsze jest to ze przy takim zjawisku wystepuje piszczenie cewek. Spadaj fps = slysze piiiiiiiiisk.

Pomysły?

A właśnie. Ten sam problem pojawia się np. przy przegladaniu stron www tj. digart gdzie jest duzo obrazkow. Przy przewijaniu stron piszczy jak diabli.

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm nie wiem czy pomoge, ale mi karta piszczala gdy przegiolem z taktami. Tzn ustawilem troche za duzo na rdzneniu lub na pamieciach (nie chcialo mi sie sprawdzac) i standardowo wlaczylem 3Dmarka06. W ostatnim tescie Deep Freez (czy jakos tak ;) ) karta zaczela mi "piszczec" i po chwili no moze inaczej przed samym koncem testu karta sie zawiesila.

W moim przypadku to byl koniec mozliwosci karty (tak sadze) ale czy tak samo jest u ciebie, nie dam sobie glowy uciac.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewny, że to karta grafiki?

Ja wprawdzie spadków klatek nie miałem, ale też po obciążeniu proca coś piszczało. Najpierw wymieniłem wentyl na płycie - dalej piszczy. Później zauważyłem, że czym dłużej pracuje komp tym mniejsze obciążenie systemu jest potrzebne, żeby piszczało. W końcu rozłożyłem kompa z obudowy na biurko i okazało się, że to zasilacz piszczy! A piszczenie występowało, gdy zasilacz się nagrzał (również od procka i karty graficznej).

Najlepsze jest to, że przy przewijaniu stron z grafiką właśnie piszczał i też myślałem, że to wina grafiki.

Polecam metodę rozłożenia kompa na biurku - będziesz pewny, że to karta. No chyba że masz taką pewność... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Całkiem możliwe że to zasilacz. Ostatnio mam z nim same problem, kiedys tez piszczal. Napiecie mu dziwnie skacze. Dlatego planuje kupić Seasonica. Chociaz pisk wyraznie dochodzi z karty. No nic. Zmienie zasilacz, może sie polepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poca - a wykluczyles ew. piszczenie cewek na mobo ? Wiem ze masz DFI i ze to porzadna plyta jednak nigdy nie mow nigdy...

Ja mialem z cewkami swoja historie - ile wojen z GB przez telefon etc.

Tez na poczatku myslalem ze winna jest grafa, sprawdz to.

Bo moze winna jest mobo - przy O/C rozne rzeczy sie dzieja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cewki moga ci tez świszczec na dFI - kwestia na ile dobrze zalane są pod ferrytami

dwa- moze ci psizczec cewka w PFC z zasilaczu

trzy - seasonic'i tez czesta piszcza - nie wszystkie ale spora czesc. wiem - bo nimi handluje (tez :D)

szukasz cichego zasilacza? 526 P6 topowera, albo tagany u01 - ale jesli masz be quieta to nic ci to nie da - to ten sam projekt co tagany u01 i topower P5

PS

na mniejszym obciazeniu U01 jest cichsze od 526 P6 - zmienia sie to powyzej 220 W - ze wzgledu na niższą sprawność projektu P5 (bequiet, tagan, wyzsze OCZ)

EDIT:

ale tak na 99% to i tak swiszczy ci cewa na grafie - zwlaszcza ze po zwiekszeniu taktowania i vmodzie duuuuzo wiecej produ musza przez siebie puszczać ;D

Edytowane przez qba_dx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokladnie taki sam problem, tez spadki fps itp - ta sama plyta gl, tylko do tego x850xt. Poki co wydaje mi sie, ze to przez temp PWM - po otwarciu budy u mnie problem ustepuje. Sprawdz u siebie, pewnie jakis wiatraczek na 5v zalatwi sprawe (o ile to to)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że PWM to okolice cpu ( te radiatorki) tak?

Ustawiłem tak wentyl. Zobaczymy co z tego bedzie.

Chodzi o te radiatorki i cewki po prawej od proca. U mnie jak temp PWM jest > jak 53 stopnie zaczyna sie koncert. Problem wystepuje tylko w 3d. Edytowane przez 4ever_anarchy_soldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi