dimex Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Witam zastanawiam się nad kupnem laptopa, wczoraj przetestowałem sąsiadowego ARISTO 300S, no i zawiódł mnie strasznie jeśli chodzi o jakiekolwiek gry. Owszem super pi policzył bordzo szybko ale grafika straszna. No i juz wyleczyłem się z kupna laptopa na którym mozna byłoby pograć chwilkę bo to zbyt drogie. Dlatego proszę o odpowiedź użytkowników laptopów jakie są minimalne parametry osprzętu w laptopach.TZN jaki minimalny procesor ile minimalnie ramu i jaki minimalny dysk. Chodzi mi o stabilną i wmiarę szybką pracę za rozsądną cenę. chodzi mi o minimalne parametry a nie o procesor 1,4 do przeglądania internetu, albo 60 gb dysk do pisania w wordzie. Dokładnie to chodzi mi o laptop jak najtańszy bo taki do gier to kosztuje od 5 tyś wzwyż. A napisałem o aristo po to by pokazać że na laptopie za ponad 3 tyś nie mamy co mażyć o graniu bo jast za cieńki. Proszę o komnatarze do waszych laptopów typu dell c600 lub ibm t22. bo one w zupełności wystarczają do pisania i surfowania po sieci. Ale w tych laptopach też jest duży wybó i o taki komentarz proszę. Chodzi mi dokładnie o to czy do moich potrzeb potrzebuję 128 czy 256 ramu. czy dysk potrzebuję 20 gb czy 30 gb, czy procesor wystarczy 700 MHz czy 1 GHz. Ma to byc jak najtańszy laptop do uzytku w W/w celach. A do grania mam obok radka X800GTO 12 potokowca. więc to odpada. Ceny specjalnie nie podaję żeby nie była ogranicznikiem, chodzi mi o minimalne parametry. Nie ukrywam że w rachubę wchodzi firma dell, compaq, ibm, ale mże jeszcze coś polecacie. Tylko prosze o wypowiedzi użytkowników bo jak narazie to wszyscy chwalą tylko IBM na tym forum. Z góry dzięi za odp. pozdro dla wszystkich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Mysle, że do możesz spokojnie mieć coś takiego: * ~600 MHz * 196 RAM [może nawet 256] * 20GB HDD Wiadomo sieciówki i uesbeki i takie tam ciach!ły. Na takim sprzęcie spokojnie zainstalujesz sobie Windowsa 2000 i będzie smigał bardzo ładnie. Ja miałem 350MHz + 128 MB HP OmniBook XE2 i działał sprawnie - choć troszke czasem lekko mulił - to jak byś miał troszke lepszego to myśle, że spokojnie byś pociągnał zarówno Worda jak i net czy jakieś programiki mocniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimex Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 dokładnie to myślę o tym allegro sądzisz że to wystarczy do netu worda i filmu jakiegoś czasem???? tylko w takim wydaniu żebym nie musał czekać 20 minut az mi się uruchomi windows. no i jak możesz to napisz jaki windows na tym poleci w miarę szybko. dzięki wielkie z góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FilipeG44 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 teraz mam IBM ThinkPad R51e UR16NPB- sprzet za 3000 PLN i daje rade. kiedys mialem Compaqa armade m700 na Intel Penium III 850 MHz, 384 RAM, 60 GB dysk i Nagrywarka DVD, sprzedalem to za 1500 PLN wiec dosc tanio a sprzet byl naprawde wypas- bateria trzymala kolo 2 godzin ale to po tym jak ja ponad rok ostro katowalem. jak cos z uzywanych to IBM seria T lub wlasnie compaq- tez ma obudowe z jakiegos stopu. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Myśle, że to co podałeś spokojnie Ci starczy do netu i Worda na Windows 2000, nie wiem jak z XP - może byc problem z RAM'em. Ale to kwestia 100 PLN dołożenia drugiej kości. Uważam, że wybór byłby dobry... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimex Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 (edytowane) A więc postanowione, IBM t22 tylko teraz co wybrać by polepszyć jego pracę. Bo w testowanym przeze mnie aristo 300s jest procesor 3 x za dobry do całej reszty. i właśnie chodzi mi o to aby nie wydawać bez potrzeby kasy. 128 czy 256 do stabilnej pracy no i jaki procesor 600 MHz czy 1 GHz??? bo może kosztem procesora dołożyć ramu i odwrotnie. proszę o pomoc bo to chyba ciut inaczej niż w PC, dlatego nie mam zielonego pojęcia. Edytowane 3 Kwietnia 2006 przez dimex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 A ja mysle ze to nie ten dzial!! :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FilipeG44 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 jaki chcesz system na tym postawic?? jesli XP to lepiej 256 ramu i to w jednej kosci, zebyc pozniej mogl ewentualnie cos dolozyc, jesli chodzi o dysk to najlepiej 20 GB no i zwracaj uwage a baterie- ile trzyma bo regeneracja nie jest tania. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimex Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 na początku dział był dobry ale rozmowa się rozwineła i cóż ja na to poradzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Nie mow ze byl dobry bo od poczatku pytales o laptopa ktorego chcesz kupic do tego tego i tego ale niech bedzie ze masz racje. Koniec OT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimex Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 tak sobie szukam po allegro i widzę że nie stać mnie na t22 więc chyba trzeba będzie kupić t 21 , jaka jest między nimi różnica??? bo coś jej nie widzę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxxxio Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Popelniles zasadnicz blad spodziewajac sie po notebooku z karta graficzna UMA duzej wydajnosci w grach. Laptop uzywany majacy ponad 2,3 latka to zawsze ryzyko czy cos sie nie popsuje na amen.Ba zwroc uwage na baterie czy jeszcze cos z niej pozostalo.Jednak jesli mialbym wybrac miedzy notebookiem na 1,5k starym i uzywanym poszukalbym raczej czegos nowego z gwarancja nawet o naslabszej konfiguracji bo i tak bedzie ona zapewne silniejsza od tego urzywanego a zawsze bedziesz mogl polegac na bezplatnym serwisie w razie awarii(oczywiscie nie dotyczy to serwisu acera bo w tym przypaku mozesz jeszcze stracic zdrowie), Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimex Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Ale jakiego nowego laptopa mozna kupic za 1200zł???? a ja go potrzebuję tylko do netu i worda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 (edytowane) a może coś takiego http://www.allegro.pl/item95128828_piekny_...b_10gb_dvd.html Mam coś takiego na sprzedaż, laptop jest rewelacyjny, brak tylko w nim napędu ale z tym sobie już poradziłem i stoi na nim xp :), a potem już możesz podłączyć normalną kieszeń nawet z nagrywarką dvd pod usb Cena ~ 800zł Edytowane 3 Kwietnia 2006 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimex Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 (edytowane) No i następny dylemat, czy kupić t21 i dołożyć ramu kosztem słabszego procesora, czy kupić t 22 z mocniejszym prockiem???? bo 128 mb ramu to chyba troszkę za mało, co o tym sądzicie?? no i ewentualnie można coś takiego kupić Edytowane 3 Kwietnia 2006 przez dimex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimex Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 link do konkurencji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafibydgoszcz Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Może coś takiego : http://www.allegro.pl/item95737977_sliczny..._windowsem.html Za 1100zł oddam . Celeron 1GHz , 128MB RAM , DVD , matryca 14" , dysk 15GB , stan jak na zdjęciach czyli IDEALNY . Wszystkie wyjście : USB , szeregowe ,równoległe , nawet stacja dyskietek jest wbudowana . Z gierek da się pograć w Unreal Tournament w 1024x768 i max. detali . Bateria około 1,5 godziny ( czasami do 2 godzin zależy co się robi akurat , ja cały czas pod zasilanie miałem podłączone więc bateria niezużyta wogóle ) . Aha , jeszcze jest licencja na Windows Millenium . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Proponuję poszukać ThinkPada T23, w którym jest już PIIIM (na rdzeniu Tualatin) i do którego można włożyć 1GB RAM (SDRAM PC133). Nie wiem jak T22, ale T21 może obsłużyć maksymalnie 512 i ma PIII na rdzeniu Coppermine. Wbrew pozorom taki T23 z 1GB RAM może się okazać całkiem rześkim komputerem do prac biurowych, oglądania filmów etc. Oczywiście nie wchodzi w grę uruchamianie żadnych nowych gier. Jeśli znajdziesz ThinkPada w dobrym stanie, to będzie to bardzo dobry zakup, bo maszyna jest lekka i cienka, co ma znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimex Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Niby tak ale t23 jest warty koło 1400 zł z 256 ramu, jak chcesz dokupić 1 GB to wydasz za niego tyle co za nowego areca. więc chyba taki pomysł nie bardzo mi odpowiada. Ale dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimex Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 powiedzcie mi jeszcze jak to sie ma do naszej klawiatury?? tzn czy trzeba ją wymienić czy można tak użytkować tylko pamiętać co gdzie jest, chodzi mi o polskie znaki czy są w niemieckich klawiaturach?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paciek Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 lub IBM, http://www.digicomp.pl/sklep/product_info....products_id=638 przynajmniej częśći dużo na rynku, a kupjesz sprzęt kilkuletni. Z T20 byłem zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...