Skocz do zawartości
dream3r

Cichy Dysk 80 Gb Sata Samsung Vs. Wd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Który z tych dwóch dysków jest cichszy?

Samsung SpinPoint P80SD 80 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ)

WD Caviar SE 80 GB 8MB cache Serial ATA

Dysk będzie jedynym dyskiem w komputerze i bardzo zależy mi na ciszy :)

Wez Samsunga - jednak musze to napisac - minimalna pojemnosc jaka powinienes zakupic to IMHO 160 GB - 80 sa nieoplacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez Samsunga - jednak musze to napisac - minimalna pojemnosc jaka powinienes zakupic to IMHO 160 GB - 80 sa nieoplacalne.

Zamiast kupować jeden 160GB, kup te 2x80GB CAVIARY i zepnij w RAID0 - gwarantuje Ci, iż odczujesz przyspieszenie. Dyski są teraz najwęższym gardłem systemu, a matryca RAID0 daje teoretycznie 100% (w praktyce 60%-90%) więcej wydajności podsystemu dyskowego.

Polecam - 2x80GB WD Caviar!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdy więcej WD

10 komputerów kupiliśmy swego czasu do firmy. 9 z dyskami WD 40gb, jeden z 120gb. jedna 40gb padła i wymienili na 80gb. ŻADEN nie działał cicho. Świst był nie do zniesienia. Następna partia przyjechała z dyskami samsung i seagate (odpowiednio 40gb i 120gb). Cisza jak makiem zasiał. WD może i dla kogoś będzie wydajniejszy ale ja WD cichego nie spotkałem, łącznie z nowymi.

W domu mam Samsunga S-ATA, wcześniej tylko Seagate. Trochę żałuję że się skusiłem bo Samsung o ile sam z siebie jest cichutki i poza obudową poprostu go nie słychać o tyle po zamontowaniu w szynach obudowy Chieftec drżym przez co wydaje bardzo nieprzyjemny dźwięk. Ze starszym Seagate na P-ATA nie ma takich problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi