Skocz do zawartości
PelzaK

[c++] Problem Z Dziedziczeniem (pilne!)

Rekomendowane odpowiedzi

witam...

Czy może mi ktoś pomóc bo już mnie powoli trafia... Wszystko pod Borlandem C++ Builderem 6 Problem wygląda następująco...

plik game.h wygląda tak:

class cManage  // klasa bazowa dla wyświetlania logów i przechowywania ustawień{protected:    sSettings       *settings;              // ustawienia gry    TMemo           *logMemo;               // memo do logowaniapublic:    cManage() {};    ~cManage() {};    void            SetSettings(sSettings* settings_) {settings=settings_;};    void            SetLogMemo(TMemo* memo_) {logMemo=memo_;};    void            Log(AnsiString text){logMemo->Lines->Add(text);};};//------------------------------------------------------------class cGame : public cManage{... };

W powyższym pliku dziedziczenie działa dobrze. Teraz mam inny plik, bot.h, i w nim podobnie...

[C++ Error] bot.h(27) _linenums:0'>class cManage;    // jeśli tego nie dam pojawia się bład [C++ Error] bot.h(27): E2303 Type name expectedclass cBot : public cManage{                                      // linia 27- tu pojawia się błądprivate:    int         botMode;public:    cBot(int botMode_,TMemo* logMemo_);    sMove       WhatMove(int playerMove,int  boardState[64],cBoard *board);};
jeśli próbuję skompilować taki kod pojawia się następujacy error i już naprawdę nie wiem o co mu chodzi...

[C++ Error] bot.h(27): E2029 'cManage' must be a previously defined class or struct.

Czyli czepia się tego że klasa cManage musi być uprzednio zdefiniowana... ale jest zdefiniowana w pliku game.h dołączonym do pliku bot.h w którym jest problem... Jeśli do pliku bot.h dodam definicję klasy cManage to wywala z kolei błąd zduplikowanej definicji...

Jakaś paranoja? Czy brakuje gdzieś jednej linijki.. jak zwykle...?

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, problem wygląda na rozwiązany z pomocą osób trzecich :)

Z pewnych wzgledów zainkludowałem dwustronnie powyższe pliki jeden do drugiego... Wyglada na to że obustronne inkludowanie było przyczyną tego błędu...

Można zamknąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi