Skocz do zawartości
Feluke

Moje WC ;)

Rekomendowane odpowiedzi

No dzisiaj odpalilem swoje pierwsze wc. Narazie chodzi na sucho (bez procka) dla sprawdzenia szczelnosci. Jeszcze brakuje mi zaciskow na bloku i pompce ale to jutro kupie :D

Zestaw sklada sie z bloku made in garaz (wiercony) i z pompki PH 802.

Jak narazie nie bedzie nagrzwnicy wiec bede musial sie zadowolic patentem pana P. (przewody konwekcyjne) ;)

Jest jeszcze maly problem ze zbiornikiem wyruwnawczym. Ta pompka jest cholernie duza i kupilem zamale pudelko na sledzie :P . Chce zrobic zbiorniczek z plexi. Co o tym myslicie? Bedzie mi sie oplacalo? Czy moze lepiej kupic zbiorniczek taki jak ma amoniak albo reed?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kupujesz zaciski to jakieś pożądne. Warto. :wink: Np. takie metalowe objemki dokręcane (2zł/szt). Nagrzewnicę miedzianą właśnie dzisiaj kupiłem na szrocie za 42zł. Akurat tyle miałem i utargowałem z 50. Jest to nagrzewnica cytuję pana sprzedawcę "od jakiegoś koreańskiego goowna" Chyba od Espero. Wymiary 205/135 listków, a 255/135 całej. Rurki srednicy zewn 16mm. Troszeczkę obita, ale niewiele. Nagrzewnica od Astry, w ogóle nie zniszczona kosztowała 100zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kupujesz zaciski to jakieś pożądne. Warto.  :wink: Np. takie metalowe objemki dokręcane (2zł/szt). Nagrzewnicę miedzianą właśnie dzisiaj kupiłem na szrocie za 42zł. Akurat tyle miałem i utargowałem z 50. Jest to nagrzewnica cytuję pana sprzedawcę "od jakiegoś koreańskiego goowna" Chyba od Espero. Wymiary 205/135 listków, a 255/135 całej. Rurki srednicy zewn 16mm. Troszeczkę obita, ale niewiele. Nagrzewnica od Astry, w ogóle nie zniszczona kosztowała 100zł.

Zaciski to wiem jakie kupic. Nagrzewnice tez bede miec ale narazie brakuje kasy :( . Rozgladam sie za nagrzwnica od Atu+. Jak bedzie po rozsadnej cenie to ja wezme, jezeli bedzie droga to kupie od kadeta albo corsy.

Możesz spróbować zrobić zbiorniczek z puszki po brzoskwiniach :lol: .

Nie dzieki juz slyszalem takie dziwy ;)

Wole jednak jakies normalne pojemniczki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kupujesz zaciski to jakieś pożądne. Warto.  :wink: Np. takie metalowe objemki dokręcane (2zł/szt). Nagrzewnicę miedzianą właśnie dzisiaj kupiłem na szrocie za 42zł. Akurat tyle miałem i utargowałem z 50. Jest to nagrzewnica cytuję pana sprzedawcę "od jakiegoś koreańskiego goowna" Chyba od Espero. Wymiary 205/135 listków, a 255/135 całej. Rurki srednicy zewn 16mm. Troszeczkę obita, ale niewiele. Nagrzewnica od Astry, w ogóle nie zniszczona kosztowała 100zł.

Zaciski to wiem jakie kupic. Nagrzewnice tez bede miec ale narazie brakuje kasy :( . Rozgladam sie za nagrzwnica od Atu+. Jak bedzie po rozsadnej cenie to ja wezme, jezeli bedzie droga to kupie od kadeta albo corsy.

Możesz spróbować zrobić zbiorniczek z puszki po brzoskwiniach :lol: .

Nie dzieki juz slyszalem takie dziwy ;)

Wole jednak jakies normalne pojemniczki :P

kup akwarium 15 litrow - okolo 20zlotych - trwale ladne i pojemne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe gdzie ja cos takiego wstawie?! ;)

Wlasnie wpadlem na bardzo dory pomysl z chlodzeniem wody. U mojego wujka w grazu jest kaloryfer (ale troche nie typowy) ktory jest zbudowany z rurki miedzianej o srednicy okolo 30mm i na to zalozone sa jakies blaszki. Calosc nie jest wyzsza jak 10cm i dlugosc mozna sobie dowolnie dobierac. Ciekawe ile to go kosztowalo. Zalozyl bym cos takiego pod kaloryferem w moim pokoju i niedosc ze mialo by naturalny nawiew (ciag kominowy) to jeszcze grzalo by mi pokoj i ogrzewalo nogi :lol:

Bede musial nad tym pomyslec :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe gdzie ja cos takiego wstawie?! ;)

Wlasnie wpadlem na bardzo dory pomysl z chlodzeniem wody. U mojego wujka w grazu jest kaloryfer (ale troche nie typowy) ktory jest zbudowany z rurki miedzianej o srednicy okolo 30mm i na to zalozone sa jakies blaszki. Calosc nie jest wyzsza jak 10cm i dlugosc mozna sobie dowolnie dobierac. Ciekawe ile to go kosztowalo. Zalozyl bym cos takiego pod kaloryferem w moim pokoju i niedosc ze mialo by naturalny nawiew (ciag kominowy) to jeszcze grzalo by mi pokoj i ogrzewalo nogi :lol:

Bede musial nad tym pomyslec :?

no jak gdzie - obok kompa no chyba ze chcesz wszystko w srodku upchac :P :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak gdzie - obok kompa no chyba ze chcesz wszystko w srodku upchac :P :D

Obok kompa to ja nie mam miejsca bo komp jest pod biurkiem :?

Jedyne miejsce to jest za kompem a tam wiaderko wody raczej nie wejdzie ;) :P

o to masz pecha.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze maly problem ze zbiornikiem wyruwnawczym. Ta pompka jest cholernie duza i kupilem zamale pudelko na sledzie :P . Chce zrobic zbiorniczek z plexi. Co o tym myslicie? Bedzie mi sie oplacalo? Czy moze lepiej kupic zbiorniczek taki jak ma amoniak albo reed?

1.

zmusiłeś mnie do tego :P

ja tyż mam PH 802 - proponuje na leżaka - tj WLOT wody w lini poziomej, wylot pod kątem 45 - 90 st do góry - zresztą zobacz sam :

Dołączona grafika

to jest moja PROWIZORKA

pojemnik 3,5 l, planuje większy do obudowy bigtower z plexy

te szaro-czarne cosie na dnie pojemnika to izolacja z gąbki - nieźle tłumi drgania

aha - zdejmij to coś z wlotu pompki - tą część z niby-kratką razem z żółtą dźwignią - ułatwi to przepływ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zainstalowalem blok w kompie. Jak razie temp 38*C ale zalezna jest ona od temp wody. Gdy woda miala ok. 22* to procek mial 35*.

Odblokowalem tez mnoznik i zwiekszylem napiecie na procku (za pierwszym razem :D ) jak narazie nie bede go krecic bo jeszcze niemam zaciskow na bloku i boje sie za jak sie za bardzo woda rozgdzeje to moga zleciec :(

Jeste jeszcze problem z chlodzeniem wody (brak nagrzewnicy) wiec z krecenia nici :cry:

Jak uda mi sie wyciagnac od kumpla cyfraka to pstrykne pare fotek i zamieszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam pompke PH802. Zbiornik zrobilem z pojemnika na zywnosc (1,7 l, po malej modyfikacji obudowy wejdzie pod koszyk z hdd). Wyprowadzenia maja 15mm od strony wnetrza zbiornika i 12mm od strony zewnetrznej (eleganckie przejscie z wiekszego wylotu pompki na weze 12mm). Pompka przymocowana bedzie na przyssawce do scianki. Pare zdjec tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zainstalowalem blok w kompie. Jak razie temp 38*C ale zalezna jest ona od temp wody. Gdy woda miala ok. 22* to procek mial 35*.

Odblokowalem tez mnoznik i zwiekszylem napiecie na procku (za pierwszym razem :D ) jak narazie nie bede go krecic bo jeszcze niemam zaciskow na bloku i boje sie za jak sie za bardzo woda rozgdzeje to moga zleciec :(

Jeste jeszcze problem z chlodzeniem wody (brak nagrzewnicy) wiec z krecenia nici :cry:

Jak uda mi sie wyciagnac od kumpla cyfraka to pstrykne pare fotek i zamieszcze.

Oj mogą :!: ja jako cybantów używam zapinek do kabli :D

Dołączona grafika

Używaj wody destylowanej albo demineralizowanej. Przy powodzi- małe spustoszenie. U mnie bez skutków ubocznych a powódź miałem 3 razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amoniak tez o tych zaciskach myslalem ale lepiej kupic jakies takie samochodowe skrecane (lepiej sie zakladaja i mozna latwo zdjac).

Zbiornik to chyba narazie zostawie taki jaki mam. Pompki wogole nie slychac ale jak dotyka podlogi to klepka podlogowa robi za pudlo rezonansowe i pompke slychac bylo az w duzym pokoju. Teraz mam podlazone 6 warstw pianki co daje lacznie ok. 3cm warstwy izolacyjnej.

Qrde mam juz blok, jeszcze go do konca nie sprawdzilem a juz mam w planach drugi ;) :P

Teraz brakuje mi jeszcze tylko bloku na GPU do kompletnej ciszy (pieprzony rozpadajacy sie wiatraczek :? ).

No wlasnie mam male pytanko zwiazane z blokiem na GPU. Czy chip GF2, GF3 i GF4 sa takiej samej wielkosci?? Jezeli to nie o ile sa wieksze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde mam juz blok, jeszcze go do konca nie sprawdzilem a juz mam w planach drugi ;)  :P

Mam podobnie. Blok co prawda jest szczelny, ale jeszcze go nie założyłem bo nie mam zapinki, a już myślę o chłodzeniu zasiłki i zmianie bloku z cpu na lepszy. Mnie w sumie bardziej kręci chyba sama zabawa w chłodzenie wodą niż schłodzenie kompa i cisza. Lubię po prostu wymyślać i majsterkować, a jak potem działa to już jest Full Wypas. Fajne jest też kombinowanie jak zrobić wydajnie, a po niskich kosztach. Trzeba się wtedy troszkę wysilić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziś kupiłem w oszołomie w katosach pojemnik 4,4L taki na żarcie firmy curver ( rubbermaid ) www.curver.com temp. od -40 do +110 o wymiarach szer x wys x dł -- 190 x 130 x 285 to narazie powinno mi wystarczyć na zbiornik do WC a potem jak kupie chłodnice to zmienie na mniejszy albo zrezygnuje wogóle z zbiornima i zrobie obieg zamknięty.

:oops: Pominąłem jedną litere w linku :? ale już OK :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam pompke PH802. Zbiornik zrobilem z pojemnika na zywnosc (1,7 l, po malej modyfikacji obudowy wejdzie pod koszyk z hdd). Wyprowadzenia maja 15mm od strony wnetrza zbiornika i 12mm od strony zewnetrznej (eleganckie przejscie z wiekszego wylotu pompki na weze 12mm). Pompka przymocowana bedzie na przyssawce do scianki. Pare zdjec tutaj.

Z czego zrobiles wyjscia na rurki w tym zbiorniku? Gdzie mozna taki bajer kupic?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czego zrobiles wyjscia na rurki w tym zbiorniku? Gdzie mozna taki bajer kupic?

Pozdrawiam

Mi to wyglada na koncowki nakrecane (widzialem w Leroyu i Obi) oraz jakis krotki kawalek rurki gwintowanej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wpakować do obudowy, (jeśli nie masz miejsca)... Idz do kup blachę idź do kogoś kto ma sprzęt, podaj mu wymiary aby ci przyciął i polutował... wymaluj w środku farbą aby rdza nie brała(ewentualnie kup nierdzewke) i jazda... bedzie pasowało jak ulał :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam juz zaciski na bloku (az 1zl/szt ;) ).

Blok jak narazie widze ze ma dosc dobra sprawnosc. Co ok. 10 minut temp. procka podnosi sie o 1*C. W pokoju mam 21*C a procek ma 32*. Ta zmiana temperatury wynika z braku chlodnicy a 90W ciepla przez przewody nie uleci. Teraz jade na napieciu 1.70V zeby zaoszczedzic pare W.

Moze starego uda mi sie przekabacic i kupi mi na kredyt nagrzewnice ;) .

Ostatnio jak przyszla do mnie paczka od Mate'a to zrobil mi kazanie ze tego nie zamontuje :lol: ale teraz jakos ten pomysl mu sie spodobal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi