MadMat Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 11. jeżeli twój dysk/napęd optyczny dział bardzo wolno, oraz każdej czynności odczytu/zapisu towarzyszy znaczne zużycie procesora (blisko 100%), to sprawdź czy dysk/napęd optyczny wykorzystuje podczas transmisji danych tryb DMA sprawdzić czy DMA jest aktywne, można w Menadżerze urządzeń (devmgmt.msc) http://forum.purepc.pl/uploads/post-101719...81469_thumb.jpg ustawiam włącz tryb "DMA jeśli jest dostępny". a stan bierzący jest PIO lub "nie dotyczy" dysk ma max transfer 4mb/s nie chcem formatowac dysku bo wczroaj to robilem do 3 rano pionstalowalem wszystkie programy. I nie zamierzam znów tego robic :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerd Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 W biosie jak masz ustawione? Jaki masz kabel? Sterowniki do płyty zainstalowałeś? OT nie chem tylko chcę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMat Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 w biosie ? gdzie sprawdzic ? Sterowniki zainstalowane. kabel 80 pinowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Najpierw odinstaluj sterownik podstawowego kanalu IDE, uruchom ponownie kompa, zainstaluj sterownik.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMat Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Na innym forum sie dowiedzialem ze czaesto sterowniki do n-force2 mieszają i zainstalowałem inna wersję po czym uruchomilem kompa ponownie w menadżerze użądzeń odinstalowalem podstawowy kontroler IDA uruchomilem ponownie kompa, bierzący tryb zrobił się z "PIO" na "nie dotyczy" . Po ponowynym uruchomieniu już normalnie znalazlo UDMA 2 i dysk osiąga normalne prędkości chcialem jeszcze dodac ze miewałem blue screeny przy starcie kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSparrow Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Jeśli mogę dalek kontynuować ten wątek to mam następujący problem. W biosie widzi mój dysk Seagate 40 GB jako ATA 100, kabel jest 80 żyłowy, a windows xp pro sp2 ustawia się w trybie PIO. Płytę główną mam na chipsecie VIA KT400 i Sempa 2800+. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Usun kontroler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krysti@n Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 (edytowane) To ja sie moze podepne do tego tematu. Tak wiec jechalem sobie ladnie i fajnie na konfigu jak w podpisie. Pewnego dnia przyszedl sasiad zeby mu sprawdzic procesor i tak tez uczynil. Niestety podczas zapinania radiatora przejechal mi srubokretem sciezke na plycie :angry: Plyta oczywiscie nie wstala - kilka dni jechalem na jakiejś K7S5A i na nowym systemie ze swoim dyskiem podpietym jako slave - nie chcialo mi sie formatowac i ludzilem sie ze nie bedzie to konieczne z nowa plyta jaka mialabyc AN7. I teraz jest bajer, bo po zainstalowaniu nowej plyty dysk dzialal tylko w trybie PIO. Tak wiec sformatowalem go - zainstalowalem stery i dalej to samo. Podpiolem pod ta stara K7S5A i tez dziala tylko PIO. Dodam ze na obu plytach sprawdzalem tez 2 samsunga i dziala pieknie DMA. Probowalem modyfikowac rejestr jak napisano tutaj ale nic to nie dało. Teraz jade na tym 2 dysku i gdy podłącze oba na 1 tasme to menadzerze w tym pierwszym mam UDMA 5 a w moim jest PIO i pokazuje caly dysk jako 1 partycje, na ktora nie mozna wejsc. To screen z Everesta: zmniejsz obrazek albo wstaw jako załącznik forum Ma ktos jakis pomysl co z tym zrobic? Boje sie, ze to mozebyc cos mechanicznego :-| Maly update po calkowitym usunieciu zworki system widzi partycje ale 1 dyska pracuje na UDMA 5 a on dalej na PIO;/ Edytowane 10 Grudnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Archeolog... Jedyne wyjście to format. Po zmianie płyty głównej zawsze trzeba zainstalować nowy system. BTW pogratulować sąsiada który ma 2 lewe ręce :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krysti@n Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Formatowalem partycje C z 5 razy i kupa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Znajomy ma identyczny problem. Dysk osiąga transfery na poziomie 4MB/s. Przeinstalowanie systemu nie pomogło. Dysk wcześniej działał dobrze, jednak po podróży coś mu odbiło. Dysk działa tylko w trybie PIO i nie chce się przełączyć na DMA100. W biosie, w procedurach post pisze że dysk jest DMA100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) Jeśli już to ATA 100, ale to nie ma nic wspólnego z DMA. 1. Ustaw w bios tryb dysku na "Auto" - http://bios.i-slownik.pl 2. Usuń kanał pomocniczy", potem "kanał podstawowy", a potem "standardowy podwójny kontroler". Następnie uruchom ponownie komputer. Jeśli powyższe nie pomoże, to: 3. Upewnij się, że masz zainstalowany SP2 (jeśli to XP). 4. Zmień sterowniki na nowsze - ściągnij ze strony producenta płyty. Edytowane 7 Stycznia 2007 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Warto też sprawdzić SMARTa na obecność błędów przy atrybucie Ultra ATA CRC Error. Jeśli tak owe występują, lepiej zmienić taśmę IDE na nową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...