yar069 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Witam! Jestem (nie)szczesliwym posiadaczem plyty glownej EpoX 8K3A na chipsecie VIA KT333. Na niej lezy aktualnie Athlon XP 1800+;/. Chcialem troche zmodernizoac moj zlom i wymienic procka. Mam na mysli Bartona ewentualnie Semprona. Moj ramki aktulanie pracuja na szynie 133(synchronicznie z procem) dlatego wydaje mi sie ze przesiadka na pelne 333 MHz powinna przynies dobre skutki:]i tu moje pytanie...Jakiego najszybszego proca moge wsadzic do tej plyty. Mam najnowszy bios dla mojej plyty bodajze z 2003 roku. W instukcji plyty pisze ze chipset wyciagnie max AXP 2000+;/Mam takze problem z temperatura na procku. Podczas startu kompa jakies (2-3 sek po nacisnieciu power'a) w obudowie jest 19 stopni a na procku juz 40 :| Jest to mozliwe zeby w 2 sekundy proc ogrzal sie o 20 stopni?? Mam na nim coolerka ze Spire'a, silikon, i chyba z 4 wentyle w obudowie( chodzi cicho:P) W stresie mam 55 stopni na procu i 25 stopni w obudowie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Jeśli twoje ramy to 133(266)ddr to nie wsadzisz procka na fsb 166, znaczy wsadzisz ale będzie on chodził na fsb 133. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yar069 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 mam Kingstony 333MHz wiec pamiatki to nie problem:] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zobacz to: http://www.digital-daily.com/motherboard/epox-8k3a/ jest tam coś o obsłudze fsb 166... możliwe że odpali ;] ale chyba trzeba nowego biosa zapodać. Jak będzie działać z fsb 166 to wsadzisz na nią wszystkie procki na fsb 166 ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 (edytowane) Twoja płyta ma "nieoficjana" obsluge FSB 333 bo jest na KT333CE.(prawdopodobnie wtedy nie było jeszcze bartonów ) http://www.digital-daily.com/motherboard/epox-8k3a/ Po zmianie biosu nie powinno byc problemów z Bartonem. Edit Gura16 wyprzedziłeś mnie ,.,,, :D Edytowane 3 Kwietnia 2006 przez Kwazor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 p.s. qura16 a nie gura ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yar069 Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Poszukam moze znajde jeszcze nowszy bios:] miejmy nadzieje ze bartonka 2800+ ruszy bo mam zamiar go nabyc:] a pamieci na 333 MHz pracowaly i to stabilnie tyle ze lepiej gdy takty pamieci= szyna procka bo wtedy lepsza wydajnosc i mniejsze opoznienia:] a co odnosnie tych "innych" temperatur?:| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjuszo Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 tu jest link do strony producenta: http://www.epox.nl/products/view.php?product_id=387 pisze że wytrzyma proce do 3000+ ale wydaje mi sie ze to dotyczy tych na FSB 266 tu z kolei jest ze proce tylko do 2000+: http://www.pc-extreme.de/artikel/mainboard...8k3a/index.html ja bym nie ryzykował kupna Bartona 2800 lub semprona bo ta płyta jednak jest na KT333.....więc przeznaczona dla procow z FSB 266...ale wybór nalezy do ciebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yar069 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Czyli istnieje ryzyko ze komp nie bedzie chodzil albo beda ciagle zwisy? Ale przeciez fsb 333 MHz obsluguje... :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...