leee Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Witam. Muszę założyć sieć w kamienicy dla 12 stanowisk z możliwością rozbudowy w przyszłości do 40. Szukam dobrego Router’a, żeby mi się przez p2p itd... nie zawieszał, co któryś dzień! Bez Wi Fi. Miał dobrego Firewall’a. Dostęp do sieci tylko przez MAC. Przycięcie górnego pasma przepustowości na konkretny IP/MAC bym potrzebował, czyli jakiś w miarę dobry QoS do tego doszedł. Switch’e by się przydały, co nie gryzą się, z routerem Mam Neostrada ADSL do 8 Mb/s. Na razie myślę o dwóch w miarę tanich routerach, których nigdy na oczy nie widziałem, ale dużo słyszałem: Pierwszy to USRobotics USR 9107, A drugi Linksys BEFSR81. Switch’e do nich jeszcze nie dobrałem i liczę w tym na Waszą pomóc. Chętnie wysłucham każdą propozycję z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Ten Linksysik jest bardzo dobry, z pewnoscią udźwignie to co zamierzasz. Powiem wiecej - testowałem też o wiele "słabszą" wersję BEFSR41 na 30 stanowiskach i problemu żadnego nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hojrak6 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Witam Czy na tym routerze mozna obnizyc dla kazdego ip gorna wartosc sciagania ? np. zeby dany komputer mial przydzielone tylko 10 kilo, ale inne mogly miec inne limity. Czy ma jakies tabele albo wykresy gdzie pokazuje kto ma jakie wykorzystanie sieci w danym momecie ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tEREk-071 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 @hojrak6 USRobotic ma QoS czyli kolejkowanie, i przydzielanie transferu.. wiec bez problemu zrobi to co bys chcial. Co do Linksys-a to nie wiem bo nie znalazlem polskiego opisu do tego router-a @leee switche moga byc np D-link ostatnio potanialy a ja jestem z nich zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...