yeld Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 W sposób wymontowania ze starego niedziałającego plottera pozyskałem LCDka. Jedyne co o nim wiem to to, że na płytce ma numer HDP-16216H-B2, oparty jest o Chip HD44780A00 i ma 14 pinów. Ma też napisane na płytce SN1 i obok 94-0. Jedyne, co mogę jescze dodać, to jego fotki. Chciałbym na jego podstawie zrobić sobie wszyscy wiemy co... jednak nie wiem na jakie napięcie działa, czy jest podwietlany, który pin jest do czego.. i nie wiem czy jakoś ten wyświelacz mogę wykorzystać. W googlach i na altaviście jedyne co znalazlem to te same w obu przypadkach 7 stron na których oferowana jest sprzedaż "części elektronicznej o numerze ..." wszsystkie wygladaja podobnie, natomiast w polu Manufacturer (producent) wpisane jest N/A... Na płytce obok wspomnianego numeru HDP-16216H-B2 jest znaczek.. być może logo producenta. Proszę o odpowiedź. Oto obiecane fotki: Przód: Tył: Numer: Numerek: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 No cuz... :D Poszukaj na goglach schematu do HD44780 a znajdziesz je napewno...tego LCD podłaczysz dość łatwo pod LPT poniewaz owe HD44780 to nic innego jak kontroler :D potem tylko LCDstudio albo jakis inny programik do obsługi LCD przez LPT i napewno bedzie działac (o ile LCD jest sprawny :-P) Ogólnie rzecz biorac pinouty zazwsze sa takie sae wiec z tym tez nie grozi Ci kłopot :D... Powodzenia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeld Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 (edytowane) No cuz... :D Poszukaj na goglach schematu do HD44780 a znajdziesz je napewno...tego LCD podłaczysz dość łatwo pod LPT poniewaz owe HD44780 to nic innego jak kontroler :D potem tylko LCDstudio albo jakis inny programik do obsługi LCD przez LPT i napewno bedzie działac (o ile LCD jest sprawny :-P) Ogólnie rzecz biorac pinouty zazwsze sa takie sae wiec z tym tez nie grozi Ci kłopot :D... Powodzenia :D Tylko, że nie wiem które piny opuścić :) bo jest 14 a przewaznie schematy są dla 16.. No nic... pokombinuje i coś mi z tego wyjdzie.. oby ;) Gdzieś wyczytałem, że piny 15 i 16 odpowiadają za podświetlenie... Być może nie ma ;D Edytowane 4 Kwietnia 2006 przez yeld Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeld Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Mam jeszcze jedno pytanie. Nie chciałem zakładać nowego tematu więc postuję tutaj. Pytanie jest takie: czy poniższa płytka nada się do obsługi typowego LCD? bez konektorków żeby się rozeznać: i z konektorkami, żeby wiedziec, na co mi pcb... :D P01 to 10k P02 to 100 ohm jeden od kontrastu, drugi od jasności podświetlenia. Płytka mi po to, żeby wszystko nie wisiało w powietrzu i żeby wszsystkie połączenia oprzeć o pinologię stosowaną, czyli gdy będę chciał wymienic wyswietlacz to sobie go wypnę.. Mam nadzieję, że dobrze to wykombinowałem i proszę elektro-speców o radę ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Wygląda w pożadku i równiez powinno działać... :D myslę ze nie będzie większych klopotów...(wracając do Twoich 14 pinów to tak te dwa pozostale to nic innego jak podswietlenie :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...