kfx Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Witam! Mam taką płyte MSI KT4AV, procka AMD Athlon XP 2200+ (1.8 GHz) i 512MB DDR/400. Chcialbym do tego dobrac jakąś nową karte graficzna, żeby była w pełni wykorzystywana. Tak myślałem nad GF6600GT, ale nie wiem czy procesor nie będzie jej spowalniał... Pomóżcie, bo nie wiem czy sprzęt mi to "pociągnie"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 (edytowane) Witam! Mam taką płyte MSI KT4AV, procka AMD Athlon XP 2200+ (1.8 GHz) i 512MB DDR/400. Chcialbym do tego dobrac jakąś nową karte graficzna, żeby była w pełni wykorzystywana. Tak myślałem nad GF6600GT, ale nie wiem czy procesor nie będzie jej spowalniał... Pomóżcie, bo nie wiem czy sprzęt mi to "pociągnie"... Do twojej platformy, jak i mojej tez :wink: 6600GT jest optymalnym rozwiazaniem. Daje ona rozsadna wydajnosc, za dobra cene 500-600 w wersji AGP. Slabszej karty nie ma sensu kupowac(zapewniam 6600GT to rozsadne minimum), a szybszej do tej platformy tym bardziej-szkoda kasy, a karte bedzie dlawic CPU. Pewna strata wydajnosci bedzie, ale nie tak wyczuwalna jak na drozszych kartach. Edytowane 4 Kwietnia 2006 przez Xan02 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiderk Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Odnośnie tematu. Mam płytę główną K7T Turbo LE MS-6330 (v3.x), procesor AMD Athlon 1,2Ghz , ram SDR 256MB/133, k. graf GF4 MX440. Zastanawiam się nad kupnem nowej karty graficznej. Mam 250zł i myślałem nad Radeonem 9550, ale nie wiem czy będzie dobrze chodzić z takim sprzętem. Ktoś mógłby coś poradzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Malo masz pamieci ale w tym przedziale cenowym najlepsza karta. Nie ukrywajac radek bedzie sie dlawic zwlaszcza jak podkrecisz go do 9600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 kup 9500 pro. sprzęt do niej troche za słaby ale jak coś kiedyś wymienisz to zawsze bedzie miał zapas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiderk Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Z tego co widziałem to radeona 9500pro ciężko dostać. Czy dokupienie dodatkowych 256MB ramu dużo by dało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam16v Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Dało by. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2006 nastały jakieś dziwne czasy, że ciężko dostac pro :/ a jeszcze kilka tygodni temu mozna było przebierac ile się chciało, ewentualnie mozna kupic u tego gościa http://allegro.pl/item95013863_ati_radeon_...8_128_odss.html bo 9500@pro się nie opłaca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam procesor AMD Athlon 1,2Ghz Athlon 1200 = jądro thunderbird bez obsługi SSE. Nawet jeżeli sprzęt uciągnąłby teoretycznie jakąś gierkę to i tak większość nowych gier się nie włączy i wyświetli komunikat o błędzie z powodu braku tych instrukcji. Tak więc wymiana karty graficznej pomoże ci tylko częściowo. Napewno nie zagrasz w takie gry jak Onimusha 3, Godfather i wiele innych. Edytowane 5 Kwietnia 2006 przez Leonidas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiderk Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Na tę płytę główną można jeszcze wsadzić athlona xp 1800+. On obsługuje SSE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vonda Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) Athlon 1200 = jądro thunderbird bez obsługi SSE. Nawet jeżeli sprzęt uciągnąłby teoretycznie jakąś gierkę to i tak większość nowych gier się nie włączy i wyświetli komunikat o błędzie z powodu braku tych instrukcji. Tak więc wymiana karty graficznej pomoże ci tylko częściowo. Napewno nie zagrasz w takie gry jak Onimusha 3, Godfather i wiele innych.Pozwolicie, ze dołącze się do pytania ... 2 sytuacje: 1. komputer brata oparty na Athlonie XP 1700+ - obecnie z 256RAM i grafiką GF 440MX - braciszek czekał i czekał na pojawienie się "Ojca Chrzestnego" i wreszcie jest ... tyle że na pudełku wyraźnie piszą, ze właśnie karty z serii 400MX tej gry nie obsłużą ! na co warto zmienić grafę aby toto jeszce pochodziło ? Co można maksymalnie w ten komp wsadzić żeby procesor/szyna/płyta główna nie "obcinała" za bardzo ? Czy warto jakiegoś GF6600 ? a może poczekać na GF7300GS/GT jak juz wyjdzie na AGP ??? 2. mój desktop - Athlon 64 3000 Venice na płycie Gigabyte K8NS Pro; 2x512 Ram'u i stara grafika Gigabyt'a na Ati 9200SE 64bit ... i to samo pytanie - co maksymalnie się kalkuluje zakupic ? głównie do programu 3d obsługujacego/wymagającego obsługi directX 9c /obecnie nie da się pracować ;-((/ i do gierek czasem też ... Co ważne - płyta również na AGP ... myśłałm nad Saphirem 800GTO ... ale może poczekać na GF7600 ? czy może i 7900 byłoby w pełni wykorzytsane przez resztę konfigu ? - kiedy można się ich spodziewać na AGP ? Z góry dziękuję za porady ... czytam i czytam forum ale wciąż nie jestem pewny czy wybór dobry ... Może ktoś potrafi ocenić co przy tych konkretnych specyfikacjach jest najbardziej optymalne ... Edytowane 6 Kwietnia 2006 przez Vonda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 do pierwszego kompa żeby nie pchac sie w koszty to proponuje r9500pro, bez problemu pociagnie gierki, a co do 2 to x800 bedzie dobrym wyborem, no chyba że Ci sie nie śpieszy to możesz poczekać :) na cos mocniejszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
See Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 witam co proponujecie do mojego zestawu z sygantury? Zalezy mi na fajnej grafie do gier, zastanawiam sie nad radkiem 9800pro lub nvidia 6600 lub 6800, pytania do znawcow tematu, co najlepsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 witam co proponujecie do mojego zestawu z sygantury? Zalezy mi na fajnej grafie do gier, zastanawiam sie nad radkiem 9800pro lub nvidia 6600 lub 6800, pytania do znawcow tematu, co najlepsze? Sprzęt masz całkiem rześki więc możesz wybierać do woli: za <500zł GF6600GE za 500-600zł GF6600GT za 600-800zł GF6800/XT modowalny do 16/6 za >800zł GF6800GS Natomiast ja się zastanawiam nad GF6800GS extreeme karta wyraźnie szybsza od GF6600GT i w całkiem przystępnej cenie. Tylko czy jest sens pakować ją do obecnego złoma? Nie ukrywam że zależy mi głównie na Oblivionie, który w tej chwili chodzi nawet za bardzo nie zwalniając z HDR i sówakami na 50-100% na tyle że w 800x600 i bez cieni :( Wzrost wydajności powinien być, na 6600GT gierki ciągle mocno reagują na zmianę rozdziałki (brak takiej reakcji ponoć oznacza za wolnego dla karty procka), nie mniej mam wątpliwości co do obecnej płyty, zwyczajnie skończyły się miejsca na pamięci a 1GB to dziś tylko rozsądne minimum, zresztą na początek przyszłego roku planuję wymianę całego kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vonda Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 do pierwszego kompa żeby nie pchac sie w koszty to proponuje r9500pro, bez problemu pociagnie gierki, a co do 2 to x800 bedzie dobrym wyborem, no chyba że Ci sie nie śpieszy to możesz poczekać :) na cos mocniejszegoDzięki -ad1 jak rozumiem nic lepszego nie warto ? Zakładając, ze komp ma jeszcze posłużyć dłużej może warto było by coś nowocześniejszego ? czy też szyna AGP x4 i tak stłamsi ? czy procesor jest tu ograniczeniem ? pamięć i tak trzeba będzie rozbudować przynajmniej do 512 ... ad2. jeszcze mógłbym poczekać ... tylko pytanie ile i czy warto ? ;-)) /jak rozumiem poczekać na 7600GT w wersji AGP ?/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Dzięki -ad1 jak rozumiem nic lepszego nie warto ? Zakładając, ze komp ma jeszcze posłużyć dłużej może warto było by coś nowocześniejszego ? czy też szyna AGP x4 i tak stłamsi ? czy procesor jest tu ograniczeniem ? pamięć i tak trzeba będzie rozbudować przynajmniej do 512 ... ad2. jeszcze mógłbym poczekać ... tylko pytanie ile i czy warto ? ;-)) /jak rozumiem poczekać na 7600GT w wersji AGP ?/ ad1 coś pokroju 6600/6800 16/6 czy nawet X800GTO to maks (nie chodzi o szyne AGP tylko bardziej o procesor (RAM)) dla takiej kart 512-1GB ramu to minimum i proc ~2400 i więcej Mhz ad2 mógłbyś- nawet warto jest też pytanie ile masz kasy bo za groosze mógłbyś zmienić platformę Sempron64 ~150zł mobo z PCIe ~200zł RAM 2x512MB ~280zł grafa 6600GT na PCIe ~400zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Dzięki -ad1 jak rozumiem nic lepszego nie warto ? Zakładając, ze komp ma jeszcze posłużyć dłużej może warto było by coś nowocześniejszego ? czy też szyna AGP x4 i tak stłamsi ? czy procesor jest tu ograniczeniem ? pamięć i tak trzeba będzie rozbudować przynajmniej do 512 ... agp x4 nic nie stłamsi bo różnica między 4 a 8 to jakieś 3-5% wydajności, największym ograniczeniem bedzie proc i mobo dla czegoś mocniejszego, klatek bedzie więcej jednak karta będzie mocno ograniczona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vonda Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 ad2 mógłbyś- nawet warto Tylko jak długo ??? Wiem, że nie jesteś wróżką i skoro nVidia nic nie podała to nikt nie wie "na pewno" - ale ... jest tu zapewne wielu którzy śledzą rynek już od dawna i mogli by podzielić się spostrzeżeniami jak to było dotychczas np. po jakim czasie pojawiła się 7800 na AGP itp ... jest też pytanie ile masz kasy bo za groosze mógłbyś zmienić platformę Sempron64 ~150zł mobo z PCIe ~200zł RAM 2x512MB ~280zł grafa 6600GT na PCIe ~400zł Szczerze mówiąc gdybym miał zmieniać to wolałbym zminić sobie - a stary dać braciszkowi ... tak jak to bywało dotychczas ;-)) /// tyle, że jeszcze nie czuję takiej potrzeby - poza grafiką wystarcza mi w zupełności ... zresztą na co warto by zmienić Athlona 64 3000 zeby nie wydać majątku ? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...