Skocz do zawartości
mrk_BaltazaR

Krok Po Kroku Jak Podzielić Neostradę.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem jest mnóstwo tematów o tym zagadnieniu, ale żaden nie wyjaśnia jak to zrobić krok po kroku i co będzie potrzebne do przeprowadzenia tej operacji.

Czytam i szukam już trzy dni odpowiedzi na moje pytanie. Jestem zupełnie zielony w temacie i usiłuję zdobyć wiedzę jak podzielić neostradę na dwa komputery. Komputery pracują niezależnie, więc odpada sieć zbudowana o karty sieciowe zainstalowane w nich (jedna zintegrowana, druga pci - nawet nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, podejrzewam, że nie).

To co już wiem:

1. Wyrzucamy modem otrzymany od TP SA. i kupujemy modemo/routero/switch. Wybór padł na: Router ADSL Asmax AR 804U (cena, niestety to całe zamieszanie nie dla mnie tylko dla kogoś innego, więc i obciążenie psychiczne większe)

2. Kupujemy kabel sieciowy i cztery wtyczki RJ-45.

3. Neostrada która będzie dzielona to opcja 128kb/sek. Wiem, wiem, nic nie musicie mi mówić:)

To czego nie wiem:

1. Odległość między routerem a komputerem ok. 20m, czy nie będzie problemu z zakłuceniami? Kupić ekranowany kabel czy zwykły? Część kabla będzie wisiała poza budynkiem.

2. Kabel ma być krosowany czy nie?

3. Instalacja i konfiguracja, dla mnie na razie, czarna magia. Router ma jakieś sterowniki które się instaluje na kompie? Czy tylko podłączamy kabelki i go konfigurujemy? (jak konfigurujemy to mam nadzieję gdzieś sobie znajdę)

4. Neostradę też trzeba zainstalować? Na obu kompach czy na jednym? Z płytki leci automatycznie instalacja tepsowego modemu, to czy ewentualnie da się zainstalować samą usługę?

To na razie tyle moich wątpliwości. Zobaczymy później. Chciałbym to wiedzieć przed zakupem sprzętu, by nie marnować kasy, nie swojej w dodatku.

Proszę, by Ci którzy zaraz będą pisać, że ten temat już był tysiąc razy, chociaż podali mi linki do tych tematów.

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. 20 metrów zwykłym drutem UTP KAT5, możesz ciągnąć

2. zwykły (nie krosowany)

3. sieć w przypadku użycia routera dzieli się na dwie części WAN i LAN

WAN: siec zewnętrzna czyli internet musisz wpisać tu wszystkie parametry połączenia z internatem (przepisujesz to co jest skonfigurowane w modemie który dostałeś od Tp)

LAN: siec wewnętrzna czyli dwa komputery, tu definiujesz strefę adresową, maskę pod sieci (strefa adresowa i maska pod sieci musza być identyczne, dla wszystkich urządzeń w LAN)

możesz użyć serwera DHCP (wbudowanego w router), wtedy odpada tobie wpisywanie adresów ale czasem są z problemy z działaniem, więc lepiej zapisać wszystkie na sztywno, czyli wpisujesz odpowiednio dla

routera adresu IP LAN: 192.168.10.1 (maska pod sieci: 255.255.255.0)

dla komputera 1 IP: 192.168.10.2 (maska pod sieci: 255.255.255.0)

dla komputera 2 IP: 192.168.10.3 (maska pod sieci: 255.255.255.0)

dla obu komputerów definiujesz adres IP routera jako adres Bramy i DNS

4. niczego nie musisz instalować wszystko dziej się w Router ADSL Asmax AR 804U, tam definiujesz parametry połączenia z siecią Tp (opcje konfiguracyjne WAN)

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tego Asmaxa AR 804u. Połączyłem kabelki, skonfigurowałem WAN (no może to przesada, bo ustawienia fabryczne są na neostradę, wystarczy tylko wpisać nazwę użytkownika i hasło:))) i wszystko gra. Nawet nie musiałem nic definiować jak radził Zawadaki. Tylko mam mały problemik. tzn. użytkownicy tej sieci mają. Jak zabraknie zasilania, to później nie można się połączyć z internetem. Opcja reconnect jest zaznczona. Pomaga wejście do panelu routera i zapisanie jeszcze raz tych samych ustawień. Niby żaden problem, ale router nie powinien od razu sam nawiązywać połączenia z internetem? Wyczytałem na stronie Asmaxa, że należy zainstalować nowy firmware, zresetować router, wpisać ustawienia i powinno działać. Tylko, że ten router ma już najnowszy firmware:))) (wersja CX82xxx_4.1.0.13). O co w tym przypadku chodzi?

He, he na obu tych kompach już na drugi dzień były zainstalowane mułki:))), na dzielonej 128:))))

Edytowane przez mrk_BaltazaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie na takim czyms zlapalem, tam powinny byc 2 opcje, jedna tylko zapisuje ustawienia a druga wgrywa je do pamieci routera i go restartuje, wtedy nawet po wylaczeniu pradu router wraca do poprzedniej konfiguracji. Pozdrawiam. BTW dajcie se luzu z tak glupimi odpowiedziami, przez nie to forum duzo traci, forum jest po to by sobie pomagac, nie kazdy jest tu alfa i omega i nie musi wiedziec wszystkiego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale niektórzy nie mogą sobie tego darować. Najlepiej zjechać od razu kogoś z góry. A przecież nikt nie zmusza do czytania wszystkich postów i udzielania odpowiedzi. W końcu nad wszystkim czuwają moderatorzy :) W sumie wychodzi na to, że więcej jest na forum odpowiedzi typu: było, poszukaj na google itp. Nie chcesz - nie odpowiadaj.

Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać. Proszę nie odpowiadać na mojego posta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi