Skocz do zawartości
randeon

Playstation 2

Rekomendowane odpowiedzi

Na allegro sklepy maja ciut taniej.

Juz pewnie ktos kiedys dawal linka w odmetach tego tematu , ale to najpelniejsza lista gier obslugujacych progressive scan i tryby 16:9 wraz ze sposobami uruchomienia jaka znalazlem:

http://hdgames.net/

trzeba tylko wyfiltrowac sobie konsole jaka szukamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Chyba dorosłem do momentu kupna mojej pierwszej konsoli (taak, zawsze byłem przeciwnikiem magicznej stajni Sony, i wszystkiego co z niej wypływało...). A co mnie natchnęło? Na bilboardzie zauważyłem dziś że w MM mają nówkę PS2 slim, za 444zł. Czy ktoś wie coś o tym modelu? Czego unikać, a czego się wystrzegać?

Ja mam slima w wersji V12 juz chyba 4 czy 5 lat i od poczatku uzywam swap magica. Z konsola nic sie nie dzieje, nie grzeje sie ani nic, laser nie padl ani razu a troche sie juz gralo na tym :rolleyes: Kuzyn ma nowsza wersje niz ja i tez nic sie z nia nie dzieje i bez problemu zalozysz blokadki do swap magica. Z czystym sumieniem moge polecic bo praktycznie to jest bezawaryjne, jedynie najczesciej z laserem jest problem ale to tez nie jest regula. W razie czego mozna go wyregulowac albo kupic nowy za jakies 60zl :) Pozdrawiam

PS: W Krakowie tak to wyglada :wink: post-134323-1208862826_thumb.jpg

Edytowane przez Cygan21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jako ze w temacie konsol jestem calkowicie zielony, pozwole sobie zasiegnac porady fachowcow na forum ;) Chcialbym sobie sprawic uzywanego Pleja 2, bo widze ze ostatnio ceny bardzo znosne. Problem w tym, ze tych roznych modeli jest z 1000 i nie wiem, ktore sa warte uwagi. Wszystko mi jedno czy to slim, czy gruba, byleby byla dobra i niezawodna. Aha, raczej chcialbym konsole nieprzerobiona, bo oryginaly teraz juz chodza po 10-30zl uzywane. W jakiej cenie moze sie zamknac taka konsola z dwoma padami w bardzo dobrym stanie ? Ile oplaca sie maxymalnie za taka konsole dac ? Wole popytac, zebym sie nie sfrajerzyl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, bierz slima. Grube to starocie; warto używać ich tylko razem z network adapterem i hdd.

A w przypadku uszkodzenia lasera, trzeba przygotować się na wydatek rzędu 200zł (do slima kosztuję ~50zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi. A jeszcze jakich modeli sie wystrzegac ? Kiedys, dawno temu czytalem, ze jedno modele sa gorsze, a drugie lepsze i chcialbym sie dowiedziec ktorych szukac.

A przy okazji, to czym sie rozni Slim od "duzej" oprocz tego, ze jest mniejsza ? :) Nowy proces wykonania, czy jak ? Bo teraz dokladnie nie kojarze, ale chyba kiedys spotkalem sie z opinia, ze "grube" sa bardziej niezawodne, ale mowie to bylo dawno i nie wiem czy w ogole prawda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś też ostatnio mnie naszło na konsole. Xbox troche drogi, więc tak rozmyślam nad ps2. Jak jest z grami? tymi starszymi, jak i nowszymi? Dużo jest tytulów wartych posiedzenia kilka godzin przed ekranem? I jak to będzie wyglądało na 32" LCD? Troche nie widzi mi się granie z pasami po bokach, skoro nie wszystkie gry obsługują 16:9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pabliq, nie pamiętam żeby któraś gra nie obsługiwała 16:9 (grałem w te największe tytuły). Jakby było mało, masa gier NTSC obsługuje tryb 480p dostępny tylko po kablu component (hdtv lcd, dobre crt), co na takim 32" LCD wygląda całkiem nieźle. Ale nie ma co ukrywać, na zwykłym CRT uzyskasz zazwyczaj lepszy obraz. Co do tytułów, to IMHO ps2 wciąż ma najlepszą bibliotekę gier z konsol dostępnych na przełomie lat 2000-2008. Czasy ps2 to były czasy prawdziwych exclusiv'ów.

Problem z "grubymi" jest taki, że nieważne jaki model grubasa posiadasz to i tak ma on przynajmniej 4 lata, a w tak starej konsoli może siąść dosłownie wszystko. Co do slima to grunt żeby kupić u wiarygodnego sprzedawcy, który zapewni że konsola łapie wszystkie płyty od pierwszego strzału.

btw, polecam te dwie stronki

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_HD_Enhanced_PS2_games

http://hdgames.net/

Edytowane przez alCatraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuje sie wywolany do tablicy jako posiadacz PS2 z TV LCD 32" :D

1. Z mojego doswiadczenie gry z obsluga 480p to jakies 10-20% palowych releasow, gry z obsluga widescreen to jakies 30-40% dostepnych tytulow (mojej kolekcji). Generalnie im nowsza gra tym lepiej z tym. Gry NTSC czesciej maja obsluge 480p , ale za to nie chodza na zwyklej konsoli i musialbys ja przerabiac , albo swap magicowac (wtedy dwuwarstwowe plyty nie chodza)

2. Obraz wyglada wystarczajaco dobrze by grac , ale graficznych fajerwerkow nie ma co oczekiwac bedzie widac piksele :)

3. Gruba ma tylko ta zalete , ze latwo do niej twardziela polaczyc.

4. Co do gier to sie zgodze , wszystkie next geny razem wziete moga ps2 skoczyc jesli chodzi o biblioteke gier, zwlaszcza jesli chodzi o jrpgi. A do dyspozycji masz takze cala biblioteke PS1 , ale to juz dosc marnie wyglada na TV LCD jak zapuszczalem FF VII.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Znajomy który jest wielkim fan boyem Sony, a w szczególności PS3 (oczywiście namawia mnie do kupna PS3 i oryginałów w cenie używanej ps2) twierdzi, że taki slim za 250 - 300 zł do niczego się nadaje, zaraz padnie laser itp. Jak jest z awaryjnościa konsol? Czesto pada coś poza laserem? A i zapomniałbym, ciężko lutuje się MODBO760? Obycie z lutownicą jakieś mam. Bawił się w to ktoś, czy lepiej zabulić troche więcej, dać komuś i mieć spokoj?

Edit:

W razie W mam jeszcze 21" CRT więc na nim też można pograc ;]

Edytowane przez Pabliq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm raczej bujda , moja gruba konsola kupiona za 350 z wliczonymi w cene 5 grami (4 dobre + NFS :D ) pare miechow temu chodzi bez problemu. Znam tez kilka 5 letnich przerobionych grubasek , ktore do tej pory chodza jak zloto.

Tak samo jak slimka kolegi za ktora dal 300 w maju/kwietniu.

Imho warto zapolowac na konsole w miare mloda na allegro czasami zdarzaja sie dobre egzemplarze , ktore przechodza slabo zauwazone przez licytujacych ze wzgledu na marny opis aukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do karty musi byc podłączona antena czy coś w tym stylu, czy wystarczy podłączyc tylko ten kabel i przejsc w tryb AV?

EDIT@

A czy w TYM sklepie znajdę ten kabel?

Edytowane przez XaNaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slim vs gruba tak jak ktos pisal tylko i wylacznie jak do grubej wsadzamy twardziela, czyli musimy miec netword adaptera koszt 90zl do tego jak mamy twardziela to lasera wogole nie uzywamy bo odpalamy programam z memorki wchodzimy do spisu gier i wybieramy dana pozycje. Trzeba sie zastanowic ile konsola ma nam sluzyc bo grubej z hdd nic nie przebije, ale ceny laserow do slima sa smieszne wiec wszystko zalezy od nas a swap magic to jakies 50zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na moim monitorze dziala :) (bo mam w nim wejście composite :D )

OT- ale skoro masz monitor to podepnij sie poprzez tuner tv w kompie.

jakbym mial component to bym sie nie pytal :P

hmm kurna jeszcze tuner bedzie trzeba kupic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącze się do tematu o ps2. Ostatnio naszła mnie chęć na giercowanie, jak zobaczyłem na necie filmiki z mgs 3 i code veronica (o tym, ze jestem fanem ps1, residenta i mgs to już nie będe mówił). Tylko teraz mam parę dylematów odnośnie:

- kupić nówkę sztukę np: scph-90004, czy używańca?

- czy lepiej kupić od razu przerobioną, czy kombinować na własną rękę? Chociaż gry które mnie interesują, chodzą po ok 50 zybli, wiec darmocha. Z drugiej strony mam masę kopii z ps1, więc mogły by mi chodzić na nowym nabytku.

- jak to jest z tym netem i dyskiem, bo już sam się gubię (odnośnie ps2 slim, bo są młodsze - grubas mnie nie interesuję)?

- i największy problem, czyli pod co podłączyć? Mam mało miejsca w pokoju, mam 14" tv i ps1 - obleci, ale ps2 to szkoda do takiego badziewia podpiąć. Mam też komputer z lcd 17" 1280x1024 i tu chodzą mi plany, ale też różne opinie krążą - jedni mówią tuner tv, inni vga box...i jestem zakręcony. Mam kasę, więc lcd 32" fullhd, to nie problem, ale nie bardzo mam miejsce żeby go postawić, pozatym to spory wydatek.

Co robić, bo grać mi się chce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi