Skocz do zawartości
tatrazl

Jaki Dysk Kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek chce napisać że szukałem tego na forum, ale wszędzie porozwalane itp... chciałem założyć osobny temat. Zamierzam kupić dysk twardy o pojemności 160GB. Jakiej firmy kupić??? Czy jest możliwość kupna dysku w tej pojemności z 16MB cache??? Cena do 290zł. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo ja bym nie powiedział że Maxtory szybko padają.

Miałem:

30gb -> sprzedałem i wymieniłem na 80gb sata - wymieniłem 2 miechy temu

40gb -> dostałem uszkodzonego (!) to mi wymienili na 80gb ata - od dwóch lat chodzi w 2gim configu

Są szybkie, dość ciche, wydajne - jak chcesz.

Na pewno nie padają szybciej niż samsungi które mieli qmple :D

Edytowane przez v.e.n.o.m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywalne wydajnością. Niedawno Maxtor został wykupiony przez Seagate, więc dyski są chyba jeszcze lepsze :]

Ale zachwala się jeśli coś jest dobre :] Bo jeśli by mi padały jak muchy te maxtory to bym Ci ich nie polecił ;)

Stabilne są podobno Seagate. Ale może Samsung byłby dobrym wyborem...... mnóstwo user'ów je poleca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecają samsungi 200 i 250GB, nie wiem jak jest z 160GB i dlatego założyłem nowy topic. Ja miałem 2 seagaty, w pierwszym kompie 3GB i teraz mam 40GB, kupowałbym seagate tylko pytam na forum bo może się popsuł lub jest coś lepszego i tańszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to nie masz szans kupić "dysku który się nie psuje".

Każdy dysk może się popsuć - nie znamy dnia ani godziny :)

Mi się nigdy Maxtor, WD i Seagate nie popsół dlatego zazwyczaj to polecam.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Autorzy serwisu dołożyli wszelkich możliwych starań, aby prezentowane informacje były prawdziwe i aktualne, jednak nie mogą tego zagwarantować. Dlatego błędne informacje na stronie internetowej nie mogą być podstawą do roszczeń. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy przed podjęciem decyzji o kontakt z pracownikiem firmy BIT computer.

Błędy sie zdażają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Tak ale ja potrzebuje sata. Myśle że nie ma sensu kupować na ata dysku skoro ma się sata na mobo, jeżeli sie nie ma to inna sprawa.

Polecam WD na SATA II. Będzie działało bez problemu pod SATA I a na przyszłośc będzie od razu. Do tego dochodzi NCQ (który w przyszłości na pewno odczujesz). Sam mam WD i jedyna wada to dosyć wysoka temperatura jak przeprowadzam defragmentację (dochodzi do 52 stopni ale może dlatego że napęd fdd jest wyżej i nie ma gdzie ciepła oddwać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

WD odpada, za głośny, raczej zostaje przy maxtorku

Czy ja wiem? Mojego nie słychać :D no może tylko takie BRRRZZZZ przy samym właczeniu kompa kiedy głowice ustawia. A dysk mój już taki młody nie jest ze 2 latka to ma chyba ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi