Skocz do zawartości
pezeet

Zawieszajacy Sie Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Monkin kup porządny zasilacz. Lub sprawdź na innym modecom fortron chiftec a nie rubikon colorist. Ewentualnie sprawdź temp proca. A że Tibia chodziła przecież ona nie wymaga dużego obciążenia proca ani karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura ( czujnik z Aidy):

Płyta: 37 stopni

Procesor: 53 stopnie

Dwa dyski nigdy nie były podłączone jednocześnie.

Dzisiaj rano zainstalowałem nowe sterowniki do karty: NVidia 84.21

Pamięci sprawdzałem najpierw wyjmując po jednej - zawieszał się,

później wyjąłem obie i włoźyłem inną - zawiesił się. Memtest chodził ok 20 min i "0" błędów.

Dzisiaj od rana komputer działał przez 8 godzin ale przy włączonej Tibi (Tibia na pasku a ja robię co chcę),

po jej zamknięciu zawiesił się natychmiast, następnie dwa razy zawiesił się podczas startu - raz przy wczytywaniu ustawień użytkownika, drugi raz gdy pojawił się pulpit.

Za trzecim razem gdy tylko pojawiły się ikony zdążyłem uruchomić Tibię i .... działa.

Dlaczego działa przy Tibi a bez niej nie?

Może spróbuję zaktualizować BIOS, bo mój jest bardzo stary (jeśli się uda..., jeśli nie to odezwę się dopiero w poniedziałek)

Czy są jakieś programy do testowania karty graficznej i innych podzespołów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Menedżer zadań Windows - Tibia wykorzystuje wszystkie zasoby procesora: 99%, 98%

lub odpowiednio mniej jeżeli pracują inne programy, ale użycie procesora zawsze wynosi 100%.

post-138343-1144789967_thumb.jpg

I wtedy komputer działa.

Po wyłączeniu Tibi zawiesza się prawie natychmiast.

Jakieś pomysły?

Dlaczego przy 100% obciążeniu procesora działa a przy mniejszym nie?

Temperatura po kilkugodzinnej pracy przy 100%:

Płyta: 38 stopni

Procesor: 54 stopnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi