Skocz do zawartości
Dijkstra

Zasilacz: jakie są szanse, że poprawi się 5V jak odciąże 12V

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Mam zasiłkę 250, straaaaasznie kiepską, to chyba nawet codegen nie jest, żadnego oznaczenia, nic...5V skacze jak pogięte pomiędzy 4,78 a 4.82 (możliwe, że płytka źle mierzy), 3.3V mam 3.13 itd, itd...

Miałem zmieniać, ale chwilowo brak pieniążka bo pilnie monitor muszę kupić, i nie wiem, czy wogóle mi się to uda zrobić w najbliższym czasie.

Ale mam stary zasilacz AT 200W; wykombinowałem, że do niego mógłbym podłączyć HD, CD-ROM, CD-REC, a z tego co mamzasilać płytę+może 12V na płycie

Myślicie, że są jakieś szanse, że przez odciążenie 12V poprawi się to nieszczęsne 5V? Bo w tym momencie jak dokładam tuner tv na podkręconym procu i zaczynam capture to momentalnie reset...ewidentnie przez to 5V...

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje rozumowanie jest wielkim nieporozumieniem. 5V nie ma prawa podniesc sie po obciazeniu 12V. Zasilacze tak sa skonstruowane, ze stabilizowane jest 5V. I zasilacz zawsze bedzie dazyl do tego zeby te 5V bylo mozliwie najblizsze 5V. Podwyzszanie innych napiec jest wiec skutkiem tego dazenia do stabilizacji 5V (powiedzmy: jak obciazasz bardziej 5V to napiecie spada i zasilacz stara sie wiecej pradu dopompowac na wyjscie tak zeby podwyzszyc te 5V. a ze na wyjscie idzie to przez ten sam transformator, dlatego reszta wyjsc ktore nie sa tak mocno obciazone dostaje wiekszego napiecia). Obciazanie pozostalych wyjsc moze co najwyzej pogorszyc sprawe - zasilacz i tak jest juz mocno obciazony, jak dodasz mu jeszcze roboty to najprawdopodobniej sie wylaczy.

radze Ci przejsc sie do sklepu i wydac 60zl na jakis nowy zasilacz, niekoniecznie 500W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

errata: przeczytalem 'obciaze' zamiast 'odciaze'. Rozumowanie jak najbardziej sluszne, ale nie da Ci to zbyt wiele, nie sadze aby cos zmienilo poza utrudnieniem zwiazanym z brakiem napedow lub dodawaniem drugiego zasilacza z zewnatrz - pozostane przy radzie kupna nowego zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

errata: przeczytalem 'obciaze' zamiast 'odciaze'. Rozumowanie jak najbardziej sluszne, ale nie da Ci to zbyt wiele, nie sadze aby cos zmienilo poza utrudnieniem zwiazanym z brakiem napedow lub dodawaniem drugiego zasilacza z zewnatrz - pozostane przy radzie kupna nowego zasilacza.

Tak gwoli uzupełnienia radzę jak chcesz mieć bardziej stabilne 5V obniżyćV na procku. Sprawdziłem to na tb1,2 i udało się zyskać jakieś 0,08-0,1 V na 5V. Na więcej raczej nei ma co liczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chodzi o to, że nie mogę go obniżać, tylko je podnoszę jak kręce proca. I przy podniesionym Vcore 5V tak skacze że mam resety po dołożeniu tunera TV...

Czym mierzyłeś te napięcia - miernikiem? Przetworniki na płycie są kiepskie i często dostają głupoty. Pozatym czy brałeś pod uwagę to, że przy podwyższonym FSB niektóre urządzenia mogą niepracować poprawnie ze względu na chociażby wyższe taktowanie PCI? Być może jest nim ten tuner TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chodzi o to, że nie mogę go obniżać, tylko je podnoszę jak kręce proca...

... jak to mówią - albo rybki albo ... akwaruim :P

masz słabą zasiłkę - NIE kręć !

no chyba że chcesz się przy okazji padu zasiłki narazić na uszkodzenie Mobo / proca / łotewer ... nie wiem jak Ty ale ja już się tu na forum troche o tym naczytałem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...