Skocz do zawartości
amoniak

Front panel - jakieś pomysły ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obudowę Codegen 6013

Narazie okleiłem obudowę folią z hologramem-frost, foajnie wygląda. :) :D :twisted:

+ wstawiłem okno, chciałem wyciąć Pcmana drmelkiem ale mi nie wyszło

:( :cry: :evil:, w związku z tym jest okno

:arrow: Mam pytanie co i jak zrobić z front panelem tej budy :?:

Dołączona grafika

Tu jest ten front panel

Moja modyfikacja:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie co i jak zrobić z front panelem tej budy :?: ...

ten spalic i wystrugac z drewna nowy :lol:

a na powaznie - odradzam wszelkie malowania domowymi metodami - ten panel jest z akrylu (przynajmniej tak deklaruje producent) wiec jak pomalujesz nawet z tymi podkladami do plastiku to potem bedziesz sie musial caly czas modlic zeby gdzies nie zarysowac - 1 rysa i farba zacznie odlazic (nie od razu)

jak na prawde chcesz miec cos niepowtazalnego - to zrob wlasny panel z plexi np niebieskiej matowej (do klejenia uzywaj kleju zrobionego z plexi rozpuszczonej np w acetonie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przepadam za plexi bo się rysuje :(

szyba w mojej budzie jest szklana  

A jakby tak zaszpachlować cały panel a potem pomalować  :?:

ad.1 przeciez napislaem ze matowej plexi (tam sie nie ma co porysowac) - jak kupisz np 15 - 18 to nic nie bedzies musial kleic tylko przytniesz rozmiar, wytniesz otwory na napedy i pokombinujesz z przyciskami, ledami i juz

ad.2 ja nie jestem zwolennikiem malowania plastikow - jak boisz sie rys na plexi (nawet matowej) to farbie na panelu nie wroze dlugiego zycia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: 1. a gdzie kupić matową, kolorową plexi

:arrow: 2. mam taką farbę którą naprawdę trudno zarysować (jest to lakier chemoutwardzalny do malowania elestycznych tworzyw, czymś takim sa malowane zdeżaki w samochodach.

BTW

Też kiedyś miałem Atarynę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: 1. a gdzie kupić matową, kolorową plexi  

:arrow: 2. mam taką farbę którą naprawdę trudno zarysować (jest to lakier chemoutwardzalny do malowania elestycznych tworzyw, czymś takim sa malowane zdeżaki w samochodach.

ad1. nie bij ale teraz nie moge znalezc :oops: - mialem gdzies pliczek ze stronami producentow/sprzedawcow plexi w Wa-wie ale nie moge znalezc :x (o ile dobrze pamietam to 1 z firm byla na ul.Sokratesa - specjanie zapisalem bo mieli b. grube plexi) jak znajde to dam znac - sorry ale sam jestem wnerwiony :x

ad2. no chyba ze takim czyms mazniesz - ale czy w warunkach domowych zapewnisz odpowiednia temp. i wilgotnosc powietrza :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1. nie bij ale teraz nie moge znalezc  :oops:  - mialem gdzies pliczek ze stronami producentow/sprzedawcow plexi w Wa-wie ale nie moge znalezc :x (o ile dobrze pamietam to 1 z firm byla na ul.Sokratesa - specjanie zapisalem bo mieli b. grube plexi) jak znajde to dam znac - sorry ale sam jestem wnerwiony :x

Coraz bardziej jestem przekonany do twojego pomysłu z plexi

Jak znajdziesz adres to daj znać.

BTW

Też mnie szlag trafia bo przewczoraj wypchnęli mnie na chorą, zbędną delegację :evil: . Ogólnie strata czasu. Robię teraz nic i się wściekam,

bo to nic będę robił aż do wtorku. :evil: :x :evil:

ad2. no chyba ze takim czyms mazniesz - ale czy w warunkach domowych zapewnisz odpowiednia temp. i wilgotnosc powietrza :?:

Napewno nie w warunkach domowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Jak znajdziesz adres to daj znać.

...

:oops: :x nie moge znalezc - kurcze a mozna tam bylo kupowac juz od 1 metra bierzacego :x - jak na zlosc szukalem artyk. miedzianych to trafilem na kilka firm oferujacych plexi (specjanie zapisalem adresy) a teraz jak chce plexi to [gluteus maximus] :x

chyba zostaje szuknie w "panoramie firm" - nawet nie moge przeklac bo "autociachacz" wywali :x

PS jak widze to nawet wywala wyraz du tez wywala :?: ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś może jeszcze jakieś sugestie co można zrobić z tym Front panelem.  :?: 

Wykonanie panelka w całości z Plexi odpada, może jakiś element to tak ale ne całość

amoniak, z tego co kojarzę masz całkiem niezły warszsztat :

co powiesz na drewno ? naprawdę !

zdecydowanie wdzięczny materiał, jak zakończę WCooling Project to biorę się za wykonanie boków i przodu budy ze sklejki i drewna - mam jakieś niejasne idee, na raze wiem że sosna ... bo mi się tu lokalnie dobrze komponuje ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amoniak choc widze ze plexi juz nieaktualne to znalazlem cos lepszego caly portal poswiecony tworzywom sztucznym - mozna poszperac :) http://www.tworzywa.com.pl/

a i jeszcze przypomnial mi sie stary pomysl z oklejeniem budy taka fajana "folia samoprzylepna" imitujaca blache - zreszta sam popatrz http://www.hornschuch.de/html/english/cons...agic_index.html - o ile pamietam w galerii na virtual-hideout ktos mial taka oklejona cala bude, a ktos inny taka http://www.hornschuch.de/html/english/cons...lass/index.html (az mi sie polewac chcialo jak w komentarzach ludzie chwalili za wlozony wisilek w takie "pomalowanie" budy)

w Wa-wie jakies firmy dekoratorskie to sprowadzaly ale znowu zapomnialem gdzie zapisalem adres :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak cos malujesz to polecam farby mlotkowe. daja naprawde doby efekt. nawet grubszy karton po pomalowaniu wyglada jak klepana blacha. efekt zaczepisty i nie odpustowy (nie kiczowaty)

Też o tym myślałem, w domu sobie poręcze schodów tym pomalowałem.

Fajnie to wygląda.

Do tej folii z hologramem pasowała by szara lub srebrna młotkowa.

Myślę sobie tak :idea:

Przycjaki power, reset i diody power, Hdd preniosę sobie na górę.

na miejcu obecnych guzików wytnę otwór na wentylator i walnę jakiś fajny grill(nawet sobie taki wymyśliłem i wiem jak go zrobić,

Całość zaszpsachluję i pomaluję na srebrny młotkowy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi