Skocz do zawartości
Kaeres

Za krotka szmata

Rekomendowane odpowiedzi

Po zmienieniu obudowy z mini na midi tower mam pewien problem. Tasma 80 zylowa nie siega mi teraz do cdromu. Wczesniej tak mialem podpieta i moglem przegrywac plyty w "locie", a teraz sie nie da bo na jednej szmacie mam cdrom i cdrw :(

Sa dluzsze tasmy 80 zylowe bo ja osobiscie nie moglem takich znalezc, a kolesie w sklepach mowia, ze nawet takich nie ma ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa, poszukaj. Widzialem tasmy ATA133 dlugosci ponad metrowej.

Na Allegro tez chyba widzialem jakies dlugie ok 90cm.

update:http://allegro.pl/show_item.php?item=9690960

45 PLN :D:D:D

To moze inaczej:

Da sie zalozyc tasme odwrotnie ?

Tzn. nie czerwonym paseczkiem do zewnatrz :D:D:D

Tasma jest zawsze przedzienona jedna wtyczka na HDD. Ta wtyczka nie jest nigdy na srodku tylko w 3/4 dlugosci tasmy (czemu to nie wiem).

Ta dluzsza cczescia mam polaczona plyte z HDD (tak jest w instrukcji plyty) i tak dziala ok. No ale ta krotsza czesc siega mi tylko do ZIP-a i wlasnie na niej mam go polaczonego. Czy da sie jakos ustawic aby ta krotsza czescia mogl byc podlaczony HDD do plyty ?

Robilem tak ale nie wykrywalo mi HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa, poszukaj. Widzialem tasmy ATA133 dlugosci ponad metrowej.

Na Allegro tez chyba widzialem jakies dlugie ok 90cm.

update:http://allegro.pl/show_item.php?item=9690960

45 PLN :D:D:D

To moze inaczej:

Da sie zalozyc tasme odwrotnie ?

Tzn. nie czerwonym paseczkiem do zewnatrz :D:D:D

Tasma jest zawsze przedzienona jedna wtyczka na HDD. Ta wtyczka nie jest nigdy na srodku tylko w 3/4 dlugosci tasmy (czemu to nie wiem).

Ta dluzsza cczescia mam polaczona plyte z HDD (tak jest w instrukcji plyty) i tak dziala ok. No ale ta krotsza czesc siega mi tylko do ZIP-a i wlasnie na niej mam go polaczonego. Czy da sie jakos ustawic aby ta krotsza czescia mogl byc podlaczony HDD do plyty ?

Robilem tak ale nie wykrywalo mi HDD.

Sam sobie odpowiedziałeś - nie da się. Bynajmniej nie znam sposobu. Na 40-żyłowych przechodził taki numer ale na 80 nie idzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie. Nie potrzebuje tasmy metrowej tylko takiej co starczyloby z HDD do cdrom. Nie dam przeciez 45 pln + koszt przesylki za tasme nie wiedzac nawet czy starczy tej krotszej czesci :(

Czy wszyscy macie podlaczone cdrom i cdrw na jednej tasmie ?

Zalezy mi bardzo na przegrywaniu w locie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale do cdromu nie potrzeba szmaty ATA 66 , wystarczy 33..

Miałem ten sam problem u kolesia i plyta MSi KT3 ultra -c gdzie gniazda od HDDi cdromu sa na dole :) . dorwałem u siebie w pracy szmate dluższa ok80 cm..

Długie szmaty ATA 66 znalazłem tylko te okrągłe, te zwykłe są długości 45 i 46cm , dłuższych nie widziałem. Tą co zamontowałem u kolesia jest 80 cm :) ATA33..

W sklepach elektronicznych mozna kupić szmaty na metry 40 zylowe i zaciski do tego tez, można wówczas samemu zrobić, ale nie wiem jak to wygląda i czy oferują 80 żyłową :(

np. jakbyś hdd i cdrom podłaczyl pod ata 66 a CDRW pod długą ata33 ??

Sorry jesli czegoś nie doczytałem.. :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepiej skoczyć do 4maxa i kupić cooler mastera za 50zeta - 60cm - chyba Ci wystarczy, a do katowic to chyba tak daleko nie masz... druga sprawa to www.pc-tuning.pl - tam mają taśma 90cm za 39zł (hehehe i tutaj widać okazje na allegro lol). według mnie odpada taśma ata33 - no chyba że koleś ma dysk jakiś stary (dyskietka abo cuś :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie czytajcie dokladnie, a potem sie wypowiadajacie:

->Jaskuła

Podlaczajac pod jedna tasme cdrom i nagrywarke nie mozna wypalac "on the fly"...

->miszczu

A po co do cedeka tasma szybsza niz ATA33? To i tak max ile obsluzy.Chodzi tu o nagrywarke, nie o dysk ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie. Nie potrzebuje tasmy metrowej tylko takiej co starczyloby z HDD do cdrom. Nie dam przeciez 45 pln + koszt przesylki za tasme nie wiedzac nawet czy starczy tej krotszej czesci :(

widocznie nie tylko ja czytać nie potrafie :wink: :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden ch... czy do cdrw czy do cdrom. Po prostu musi to byc na szmacie 80 szylowej (ATA 100 ma HDD). A da sie nagrywac w locie tylko wylacznie jezeli cdrom i cdrw nie sa na tej samej szmacie.

HDD mam na samym dole, a najblizszy naped na cd to wlasnie cdrom. Dlatego nawet o podlaczeniu cdrw do tej szmaty nie marze.

Tutaj mniej wiecej jest to widoczne. Cdrom to ten mniejszy (nizej niz cdrw).

Dołączona grafika

Jak widac, HDD moge podniesc tylko o jedna szuflade. To da jakies 2-3 cm - to mnie nie urzadza nadal.

Cdrom i cdrw musze miec na samej gorze bo mam obudowe z klapkami, ktore pasuja tylko na samej gorze

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak myslalem, przeloz cdka o jedno nizej. nie dosc, ze poprawisz wentylacje to jeszcze powinno starczyc kabla. ta zaslepke od obudowy mozesz przeciez przelozyc nizej. chyba ze godzi to w Twoje poczucie estetyki :wink:

PS a balagan z kablami taki jak u mnie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widocznie nie tylko ja czytać nie potrafie :wink: :P

faktycznie moja skucha :)

Kaeres, jaki masz cudny mieszczański dywan ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak myslalem, przeloz cdka o jedno nizej. nie dosc, ze poprawisz wentylacje to jeszcze powinno starczyc kabla. ta zaslepke od obudowy mozesz przeciez przelozyc nizej. chyba ze godzi to w Twoje poczucie estetyki :wink:

Cdrom i cdrw musze miec na samej gorze bo mam obudowe z klapkami, ktore pasuja tylko na samej gorze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

->Jaskuła

Podlaczajac pod jedna tasme cdrom i nagrywarke nie mozna wypalac "on the fly"...

co za bzdura ....... sory ale ja przeważnie tak podpinam właśnie CDRW i CD ... i wszystko działa nawet w locie x40

->miszczu

A po co do cedeka tasma szybsza niz ATA33? To i tak max ile obsluzy.Chodzi tu o nagrywarke, nie o dysk ;)

taśma 33 ma sporo zapasu ..i i napewno nie będzie zwalniiać CD romu nawey x60 ( policz sobie 700Mb( wielkość nośnika / x 60 (prędkość )) daje 11Mbs czyli 3 krotny zapas ......

MIchał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

->Jaskuła

co za bzdura ....... sory ale ja przeważnie tak podpinam właśnie CDRW i CD ... i wszystko działa nawet w locie x40

Jak masz burn proof to tak, ja nie mam i u mnie trzeba podlaczac na oddzielnych tasmach ;)

->miszczu

taśma 33 ma sporo zapasu ..i i napewno nie będzie zwalniiać CD romu nawey x60 ( policz sobie 700Mb( wielkość nośnika  / x 60 (prędkość )) daje 11Mbs czyli 3 krotny zapas ......

MIchał

No to wlasnie o tym mowilem, tasma ATA33 40-to zylowa styknie, lecz jezeli na tej tasmie ma buyc dysk np atat 100 to juz nieciekawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres, faktycznie podłączanie CD z HD to nieporozumienie drobne.

Ja mam również CD-ROM i CD-RW na jednej taśmie 33 (40 żył) i przy prędkości x8 w locie nie dzieje się nic, bufor nawet nie drgnie, a kopiowałem tak jeszcze w kompie z 48 ram; u siostrze założyłem tak samo, ona kopiuje x16 i też bez problemów. W zasadzie kopiowania w locie staram się unikać jak ognia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tej dolnej nie da sie wyjac, jak zwyklej zaslepki? sorki, bylem pewien, ze sie daje. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trza było kurde felek jakiegoś modecoma kupić pewnie byś nie mial takich szopek, no ale ch.. z tym - ja bym to załatwił taśmami okrągłymi i tyle - fakt drogie cholerstwo, ale sprawe masz z głowy (do 4maxa to sie sam możesz skoczyć to Ci chyba pokążą tą taśme, to zczaisz czy bedzie pasowała czy nie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ty masz za spawarke ze ci nie chce w locie na jednej szmacie przegrywac ? 8O

Jakos od kad mam spaware to wisi na jedej szmacie z CDROMem i pali wlocie miodzio :P Jeszcze ani jednej plyty nie zwalila w ten sposob 8) Szmata 80 zylowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...