Skocz do zawartości
Mardok

Conroe/Merom (Core 2 Duo) - Testy i Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

200 to może za dużo :D 150 :D Ja się szykuje na conroe już grrrr :D + 7900GT i będzie jazda ;) Tylko te ceny...

Ati planuje plyty w granicach 150 na rd600 i 100 na rd580 (czy jakims innym w kazdym razie 2x8 pci-express) z tego co widzialem chociaz dfi pewnie troche sobie doliczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ati planuje plyty w granicach 150 na rd600 i 100 na rd580 (czy jakims innym w kazdym razie 2x8 pci-express) z tego co widzialem chociaz dfi pewnie troche sobie doliczy :D

e tam po co rd600 ;) 975 jest spox :P no chyba ze bedzie lepsze fsb na ati, w co watpie, to bedziemozna zainwestowac w ati.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Co to znaczy 2*8 pcie ? Tzn poprostu że 2 karty ati można wpakować? Chce kupić pc na dłużej, jak kupie 7900GT + conroe i dobre mobo na dobrym chipsecie i 2GB ramu (potem sie dołoży) i dysk na sata II to powinno potrzymac pare latek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 złącza pci-e o prędkości 8x :|

Poza tym RD600 ma mieć 3 złącza pci-e (2 do crossfire a jedno, w które można wsadzić grafę x1xxx, która będzie odpowiedzialna za fizykę :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wierze w rd600 i pamięci niezależne, inaczej dfi by się nie podjeła produkcji płyty z tym chipsetem (wg mnie)

bo niby tak samo można powiedzieć jak intel mógł dopiero teraz wpaść na conroe :)

Po prostu przełom ;)

edit: poprawiłem błąd bo aż żal patrzeć :)

Edytowane przez misiom1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wieże w rd600 i pamięci niezależne, inaczej dfi by się nie podjeła produkcji płyty z tym chipsetem (wg mnie)

bo niby tak samo można powiedzieć jak intel mógł dopiero teraz wpaść na conroe :)

Po prostu przełom ;)

conroe nie wziął się z powietrza

wcześniej był bienias, potem dothan, yonah i dopiero conroe/merom

ja tam w chipsety nieintelowskie do Intela na razie nie wierzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wieże w rd600 i pamięci niezależne, inaczej dfi by się nie podjeła produkcji płyty z tym chipsetem (wg mnie)

Po prostu przełom ;)

gdybys mial poczatkujacy uczestnik to bym Cie zbeształ, ale to poprostu głupi bład ;) wieże, hehe

niestety imo do intela tylko chipsety intela, nigdy inne sie dobrze nie prezentowały. Nie chce mi sie wierzyc zeby takie czary mary z niezalznym taktem memek mialo cos dac, to by było za proste! na pewno bedzie w tym jakis haczyk ;)

194 juro :lol: pojechali :lol:

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybys mial poczatkujacy uczestnik to bym Cie zbeształ, ale to poprostu głupi bład ;) wieże, hehe

niestety imo do intela tylko chipsety intela, nigdy inne sie dobrze nie prezentowały. Nie chce mi sie wierzyc zeby takie czary mary z niezalznym taktem memek mialo cos dac, to by było za proste! na pewno bedzie w tym jakis haczyk ;)

194 juro :lol: pojechali :lol:

To akurat jest na poziomie cen asusa na plyty top endowe w wersji Deluxe , ale 184 euro za wersje na 965 ktory podobno ma byc mainstreamowy to juz jest chore :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

to było do przewidzenia... wszyscy sie napalili na tanie conroe, które jak na tkaiego proca wsumie jest tanie (mówie o najnizszych modelach), wszyscy sie ciesza, myslą, że za płytki 400zł daja i bedize ok a tu pyk intel "zaskoczył" taką ceną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cana p5w dh dlx mnie milo zaskoczyla, bo na XS bylo info o ~300e.

na p5b bym sie nie napalal, bo przy tanich prockach bedzie ona ograniczeniem z racji max fsb na poziomie 400mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli faktycznie pojawi się sztuka na FSB 800, to to akurat nie będzie wielkim problemem :wink:.

No ale fakt faktem, jak na "mainstream" drogawo nieco... Jeszcze kwestia, po ile P5B non-deluxe będzie. Osobiście 5 sieciówek i 20 usb nie potrzebuję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli faktycznie pojawi się sztuka na FSB 800, to to akurat nie będzie wielkim problemem :wink:.

No ale fakt faktem, jak na "mainstream" drogawo nieco... Jeszcze kwestia, po ile P5B non-deluxe będzie. Osobiście 5 sieciówek i 20 usb nie potrzebuję...

z linku podanego wczesniej przez kszonka wynika, ze ma kosztowac ~150-170e a na XS jest info, ze na wyspach gdzies 90Ł czyli u nas lekka reka 600pln :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ kszonek

A od kiedy to Intel stosuje TriplePumpedBus?? :blink: QPB chyba samo przez się oznacza, że należy mnożyć przez 4 :wink: Wydaje się więc oczywiste, że będzie 200x4.

Edytowane przez Cypher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Jeśli juz conroe będzie dość drogie to AM2 stanieje i S939 ;) Ogólnie wszystko z proców np. X2 athlon to może być interesujące. Czyli pcie x8 to takie PCI na karty rozszerzeń, a x16 na karte grafiki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie- chodzi o to , ze masz fizycznie dwa rodzaje zlacz x16 pod karty grafiki i x1 na karty rozszerzen. Teraz jesli plyta ma dwa fizyczne zlacza x16 potrzebowalaby 32 linii na obsluge ich z pelna szybkoscia. Dlatego slabsze chipsety czesto stosuja trick, ze jesli obsadzone jest jeno gniazdo to pracuje ono x16 a jesli obsadzone sa oba to wtedy dziela te 16 linii i dzialaja jako 2x8 (np w i975). Z tego co pamietam niektore z nich moga tez obslugiwac jako x16 i x4 na drugim zlaczu (chyba 965 wlasnie i byc moze 945).

Natomiast w niektorych high endowych konstrukcjach bedzie to pelne 2x16 fizycznie i psychicznie (590 sli od nvidii, czy nawe 3x16 w ati rd600).

Mam nadzieje , ze nic nie pokrecilem :D

Przecież i875 jest na s478 i nawet pci-e nie obsługuje ;o

Dobra juz zmieniam ;)

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ kszonek

A od kiedy to Intel stosuje TriplePumpedBus?? :blink: QPB chyba samo przez się oznacza, że należy mnożyć przez 4 :wink: Wydaje się więc oczywiste, że będzie 200x4.

nigdy nic nie wiadomo, w przypadku intela lepiej nie myslec logicznie....

//

MSI 975X Platinum 2.b

G.SKILL DDRII HZ 1GBX4 Dual Channel

Intel Core 2 Duo Conroe E6700

4ghz na 1,35v :ploom:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie- chodzi o to , ze masz fizycznie dwa rodzaje zlacz x16 pod karty grafiki i x1 na karty rozszerzen. Teraz jesli plyta ma dwa fizyczne zlacza x16 potrzebowalaby 32 linii na obsluge ich z pelna szybkoscia. Dlatego slabsze chipsety czesto stosuja trick, ze jesli obsadzone jest jeno gniazdo to pracuje ono x16 a jesli obsadzone sa oba to wtedy dziela te 16 linii i dzialaja jako 2x8 (np w i875). Z tego co pamietam niektore z nich moga tez obslugiwac jako x16 i x4 na drugim zlaczu (chyba 965 wlasnie i byc moze 945).

Natomiast w niektorych high endowych konstrukcjach bedzie to pelne 2x16 fizycznie i psychicznie (590 sli od nvidii, czy nawe 3x16 w ati rd600).

Mam nadzieje , ze nic nie pokrecilem :D

Przecież i875 jest na s478 i nawet pci-e nie obsługuje ;o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

At launch, Intel will have a full range of Core 2 Duo processors available from 1.6GHz all the way up to 2.93GHz. The E4200, E6300 and E6400 only have 2MB L2 cache and the E4200 is set to be the low-end part with just an 800MHz FSB and does not include Intel SpeedStep technology, EM64T or Execute Disable Bit while all the others do.

No więc wygląda na to, że 8x200 będzie. W zasadzie nieco ogołocony E6400 się zapowiada, tylko że 32-bit i bez SpeedStepa... Do ekstremalnych zabaw tak czy inaczej raczej się nie nada, no chyba że wypuszczą płyty ciągnące do FSB ponad 600 :lol: :lol: :lol: . Z drugiej strony, Conroe @ 3.2-3.6GHz mi raczej na początek styknie... Jeszcze kwestia ceny - skoro 6300 to $183, to w tym przypadku obstawaiłbym coś koło $130-140. W końcu piszą, że the E4200 is set to be the low-end part.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dali [gluteus maximus] z tym emt64 niby niepotrzebne , ale 64 bitowa vista tuz za progiem a tutaj nie ma obslugi czegos co daja w celeronach za 200 zeta :blink:

Cene bym obstawial raczej w granicach 150 bo za 133 maja byc tanie dwurdzeniowki z netburstem (14x200) wiec sami z soba chyba konkurowac nie beda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi