Skocz do zawartości
Mardok

Conroe/Merom (Core 2 Duo) - Testy i Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Poki jest pre-order to takie sa ceny, ale w momencie jak juz beda te procki w sklepach to beda na przyzwoitym poziomie. :) Trzeba bedzie wybrac... Sprzet lub auto. ;]

Eee ktos pisal, ze w usa najwczesniej te procki beda 14.08, a w PL maja byc 08.08... Eee? Przypadkiem nie maja byc za oceanem 07.08?

EDIT:

W zipzoomfly ten procek jest juz za 339$ + free shiping, ale out of stock. Sugerowana cena przez intela to 316$, wiec mysle, ze w sklepach jak sie pojawia, czy moze po kilku dniach ceny zaczna sie ksztaltowac na poziomie 320$-330$. Ciekawe za ile w PL bedzie mozna je dostac, 1200-1300?

Edytowane przez M3Sj4sH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w oczekiwaniu na odbior ds3, goodramow pro 2x1gb oraz conroe 6400 mam takie male pytanko.

na jaki dzielnik ustawic pamieci? 1:2 czy 5:4? przy fsb gdzies 350 powiedzmy (mam nadzieje ze tyle przynajmniej osiagne i to bez wiekszych problemow...). Duzo przeciez nie wymagam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w oczekiwaniu na odbior ds3, goodramow pro 2x1gb oraz conroe 6400 mam takie male pytanko.

na jaki dzielnik ustawic pamieci? 1:2 czy 5:4? przy fsb gdzies 350 powiedzmy (mam nadzieje ze tyle przynajmniej osiagne i to bez wiekszych problemow...). Duzo przeciez nie wymagam ;)

1:2 przy fsb 350=700MHz=1400DDR no możesz spróbować :D

5:4 =280MHz=560DDR to troszku mało,a najlepiej policzyć

Edytowane przez Gemmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tabelka fajna tylko troche niaktualna, patrz cena E6600.

Po zmianie ceny powstalo by chyba "male" przetasowanie :wink:

Edytowane przez sew_server

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Ehhh, mimo że E6600 nie ma to ja się maxi ciesze, że już 1300zł ;) Teraz tylko Asus vs DFI i składam pc pod koniec wakacji :D JEszcze tylko nowy operator internetu i założe wkońcu coś dobrego i taniego :D Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tymi dzielnikami? Wiem mało, a chciałbym więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe porównanie Intel c2d vs AMD np:

Intel Core 2 Duo E6300 1.86GHz 2MB

$183

Intel Core 2 Duo E6600 2.40GHz 4MB

$316

AMD Athlon 64 X2 5000+ 2.6GHz 512KBx2

$301

,oraz osiągi w porównaniu do pozostałych IC2D po ich podkręceniu bez używania zewnętrznego chłodzenia.

Opisują dylemat jaki należy uwzględnić przy kręceniu czyli:

IC2D 6300-6400 jest tani ale aby je kręcić plyty do kręcenmia są drogie np: ASUS P5W-DH (250$)

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2802

Edytowane przez tester3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zastanawiam sie nad kupnem Conroe E6300 lub E6600 (wiecej cache :) ) i do tego dobrej plyty glownej.

I mam dylemat co wybrac:

Gigabyte GA_965P_DS3 (111.57f) (635.9pln)

Gigabyte GA_965P_DS4 (129.19f) (736.3pln)

Gigabyte GA_965P_DQ6 (152.69f) (872pln)

Lub tez moze jakis asus albo intel...?

zakupy chcialbym dokonac w sklepie internetowym : http://www.overclockers.co.uk/acatalog/Int...therboards.html

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe porównanie Intel c2d vs AMD np:

Intel Core 2 Duo E6300 1.86GHz 2MB$183

Intel Core 2 Duo E6600 2.40GHz 4MB $316

AMD Athlon 64 X2 5000+ 2.6GHz 512KBx2 $301

,oraz osiągi w porównaniu do pozostałych IC2D po ich podkręceniu bez używania zewnętrznego chłodzenia.

Opisują dylemat jaki należy uwzględnić przy kręceniu czyli:

IC2D 6300-6400 jest tani ale aby je kręcić plyty do kręcenmia są drogie np: ASUS P5W-DH (250$)

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2802

bo na taniej płycie sie nie podkreci? tez sie podkreci, z tym ze na dobrej płycie to on zmizdzy x2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjdzie okolo 6.6, wiec nic sie nie zmieni :D

Racja, nie zwrocilem uwage na wynik po zmianach :wink:

bez używania zewnętrznego chłodzenia.

Mysle ze autorowi chodzilo o to iz nie trzeba zmieniac chlodzenia i mozna na box'ie "pracowac" :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda trochę czasu pozostaje do premiery i cpu i konkretnych mobasów do niego, ale interesuje mnie sprawa takowa: nie zamierzam się ścigać w rankingach a z OC interesuje mnie coś takiego jak teraz czyli rzędu 30 - 50%... najlepiej bez zmiany chłodzenia na WC ... jakiś bardziej zaawansowany AC może ale i to w późniejszym terminie. Pytanie brzmi więc następująco: czy wystarczy przeciętnemu uzytkownikowi taki Allendale jakiego ma zulusman i yotomeczek do tego w miarę mobo typu GB i lepsza grafa czy też może zainwestować w wydajniejszy proc... żeby miał 4 MB kaszy i do tego jakiś tańszy model mobo i tania grafa celem późniejszej rozbudowy.. w zasadzie komp używany jest do netu, słuchania muzyki i oglądania filmów dvd ... czsami jakaś gra typu MUOnline albo Americas Army tudzież jakiś NFS... chcę spróbować sobie zakupić BF2 ale zastanawiam się czy warto i ewentualnie czy najsłabszy z C2D pociągnie tę grę chociaż podejrzewam że tak skoro PDki ciągną to czemu nowszy by nie miał tego robić... ile mógłby taki zestawik kosztować i na co zwracać szczególną uwagę .... np: czy proc ma być z jakiegoś konkretnego kraju produkcyjnego czy przy tak słabej zabawie OC olać i kupować jakikolwiek?? przykładowo mam na to 2 K pln i trochę części które może by się nadały. Jakaś porada ?

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda trochę czasu pozostaje do premiery i cpu i konkretnych mobasów do niego, ale interesuje mnie sprawa takowa: nie zamierzam się ścigać w rankingach a z OC interesuje mnie coś takiego jak teraz czyli rzędu 30 - 50%... najlepiej bez zmiany chłodzenia na WC ... jakiś bardziej zaawansowany AC może ale i to w późniejszym terminie. Pytanie brzmi więc następująco: czy wystarczy przeciętnemu uzytkownikowi taki Allendale jakiego ma zulusman i yotomeczek do tego w miarę mobo typu GB i lepsza grafa czy też może zainwestować w wydajniejszy proc... żeby miał 4 MB kaszy i do tego jakiś tańszy model mobo i tania grafa celem późniejszej rozbudowy.. w zasadzie komp używany jest do netu, słuchania muzyki i oglądania filmów dvd ... czsami jakaś gra typu MUOnline albo Americas Army tudzież jakiś NFS... chcę spróbować sobie zakupić BF2 ale zastanawiam się czy warto i ewentualnie czy najsłabszy z C2D pociągnie tę grę chociaż podejrzewam że tak skoro PDki ciągną to czemu nowszy by nie miał tego robić... ile mógłby taki zestawik kosztować i na co zwracać szczególną uwagę .... np: czy proc ma być z jakiegoś konkretnego kraju produkcyjnego czy przy tak słabej zabawie OC olać i kupować jakikolwiek?? przykładowo mam na to 2 K pln i trochę części które może by się nadały. Jakaś porada ?

wystarczy

6300 @ 2,8-3GHz zrobi na przecietnym wentylku

pożytek z lepszej grafy będzie większy niż z większego cacha

minimalny zestaw polecałbym taki:

6300+DS3+2x1GB czyli razem ok 2k (i to już jest komforcik :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi