Ricci Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) Na początek jako przedstawienie,ustawiena na def(bios 701 uniemożliwia oc; update do 901 ale to wieczorem teraz do pracy) Dostałem procka stepping 6 rev.B2,no to czas na naukę Intela. :) Screen Edit; Coś miniaturki nie działają dobrze(img rozwaliło cały wiersz) Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba1978 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 mała uwaga Crystal 4.8.2.307 lepiej rozpoznaje conroe niż "nowsza" alpha Dzieki, a i jeszcze cos u mnie cpu-z tez szwankuje obojetnie jaki dam mnoznik(6,7 czy 8) to cpu-z pokazuje mnoznik 6.Dziwne??cpu-z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Dzieki, a i jeszcze cos u mnie cpu-z tez szwankuje obojetnie jaki dam mnoznik(6,7 czy 8) to cpu-z pokazuje mnoznik 6.Dziwne??cpu-zwylacz speedstep w biosie czy cos takiego, nazwy nie pamietam, a w pracy jestem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) Na początek jako przedstawienie,ustawiena na def(bios 701 uniemożliwia oc; update do 901 ale to wieczorem teraz do pracy) Dostałem procka stepping 6 rev.B2,no to czas na naukę Intela. :) Wątpie aby 0701 uniemożliwiał OC Bios 0701 najwyżej zastosuj myk z bateryjką @zaba26 powrót do Spi? wylacz speedstep w biosie czy cos takiego, nazwy nie pamietam, a w pracy jestem chyba C1E Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez Gemmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba1978 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) @Gemmy: No taki maly powrocik :wink: , za duzo czasu nie mialem wczesniej sie bawic i ochoty, ale teraz nabralem checi.Mala poprawka SPI , a i z plyty jestem jak narazie bardzo zadowolony. Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez zaba26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) Dostałem procka stepping 6 rev.B2,no to czas na naukę Intela. :)W ramach nauki poproszę też o zaprezentowanie możliwości tych twisterów. Nawet nie miałem czasu ich przetestować na badaxe bo miałem testy CPU, które były najważniejsze. Teraz już niestety badaxe nie mam i czekam na DQ6, ale nie wytrzymam z ciekawości. Szczególnie by mnie interesowało coś w stylu 4-4-4-12 2.2V i 5-5-5-15 2.2V (ewentualnie wyższe napięcie, ale niekoniecznie). Sam sie odwdzieczę podobnymi testami, ale teraz po prostu nie mam odpowiedniej płyki, a ciekawość zżera. Acha - napisz jakie masz temperaturki na default (2xStress Prime small FFTs - 15 minut wstarczy) i na jakim chłodzeniu. Najlepiej temperatury na chłodzeniu powietrznym, ale jak bedzie woda, to też sie nie obrażę :) Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 W ramach nauki poproszę też o zaprezentowanie możliwości tych twisterów. Nawet nie miałem czasu ich przetestować na badaxe bo miałem testy CPU, które były najważniejsze. Teraz już niestety badaxe nie mam i czekam na DQ6, ale nie wytrzymam z ciekawości. Szczególnie by mnie interesowało coś w stylu 4-4-4-12 2.2V i 5-5-5-15 2.2V (ewentualnie wyższe napięcie, ale niekoniecznie). Sam sie odwdzieczę podobnymi testami, ale teraz po prostu nie mam odpowiedniej płyki, a ciekawość zżera.Ok,nie ma sprawy,zrobi się. :) Rano postawiłem system troche pozaglądełem zrobiłem screena i to wszystko(i do pracy skad teraz piszę).Pamiątki jak widać poszły 400MHz 4-4-4-14 to było na 2,0V.na 450MHz na tych parametrach nie zabotowały.Poruszałem się skokami( :lol2: ) bo regulacja FSB u mnie nie działa .mam nadzieję że to jest wina biosu 0701 i po przejściu na wyższy np 0801 będzie ok.Spróbuje z bateryjką ,to późnym wieczorem.Wprawdzie Gemmy pisał i dawał linka do XS gdzie jakoby ta regulacja była(na biosie 0701) ,ale tam był procek ES. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Ok,nie ma sprawy,zrobi się. :) Rano postawiłem system troche pozaglądełem zrobiłem screena i to wszystko(i do pracy skad teraz piszę).Pamiątki jak widać poszły 400MHz 4-4-4-14 to było na 2,0V. na 450MHz na tych parametrach nie zabotowały.Poruszałem się skokami( :lol2: ) bo regulacja FSB u mnie nie działa .mam nadzieję że to jest wina biosu 0701 i po przejściu na wyższy np 0801 będzie ok.Spróbuje z bateryjką ,to późnym wieczorem.Wprawdzie Gemmy pisał i dawał linka do XS gdzie jakoby ta regulacja była(na biosie 0701) ,ale tam był procek ES. :) Oki, u mnie 2x1GB 4-4-4-12 bez zmiany napiecia robiły nieco ponad 400 MHz, ale czasu na testy prawie w ogóle nie miałem, dlatego się tak podpytuję. A i jeszcze jeżeli można prosić o temperaturki, to by już było mniamuś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Na poczatek moze byc mam nadzieje, rano nastepne testy: nowa zabawka nsuper wynik w podkrecaniu i mozliwosciach wydajnosciowych super PI - na moim sprzecie super Pi wynosi 17m 04.687 s :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Cena E6600 w kompuszrocie troche się podbiła :| W znaku, apollo ~1300zł. Mogło by troche jeszcze stanieć :( A jaki cooler do procka tego najlepiej? Nic o tym nie wiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 mnie dziwi jak oni potrafia sie utrzymac z takimi marzami. ja za wiecej kupuje procki niz oni sprzedaja, rozumiem roznica obrotu, ale zeby tak z cena zejsc :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 nie oritnujecie sie moze do ilu da sie podkrecic tego procka (2.4Ghz) przy chlodzeniu powietrzem ? ( moze ktos z was trafil na jakies testy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Ok,nie ma sprawy,zrobi się. :) Rano postawiłem system troche pozaglądełem zrobiłem screena i to wszystko(i do pracy skad teraz piszę).Pamiątki jak widać poszły 400MHz 4-4-4-14 to było na 2,0V.na 450MHz na tych parametrach nie zabotowały.Poruszałem się skokami( :lol2: ) bo regulacja FSB u mnie nie działa .mam nadzieję że to jest wina biosu 0701 i po przejściu na wyższy np 0801 będzie ok.Spróbuje z bateryjką ,to późnym wieczorem.Wprawdzie Gemmy pisał i dawał linka do XS gdzie jakoby ta regulacja była(na biosie 0701) ,ale tam był procek ES. :) No ale co ma ES do fsb płyty.Tu dokładniej http://www.xtremesystems.org/forums/showth...6563&page=8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 mnie dziwi jak oni potrafia sie utrzymac z takimi marzami. ja za wiecej kupuje procki niz oni sprzedaja, rozumiem roznica obrotu, ale zeby tak z cena zejsc :| Zwyczajne prawa większych - więcej kupują, większe zniżki mają. W każdej branzy tak jest, nic nie poradzisz.... @mr.martin - a co, my to może wróżki jesteśmy? Nikt Ci na to pytanie nie odpowie, bo każdy egzemplarz kręci się inaczej.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Cena E6600 w kompuszrocie troche się podbiła :| W znaku, apollo ~1300zł. Mogło by troche jeszcze stanieć :( A jaki cooler do procka tego najlepiej? Nic o tym nie wiem...W apollo to jest ale 1354zł... I nie stanieje pewnie będzie drożej bo procesorów zwyczajnie nie ma a gdy pojawi się parę sztuk znikają w błyskawicznym tempie. Na szczęście mam znajomego posiadającego sklep i załapałem się na super atrakcyjną cenę ale też czekałem swoje półtora tygodnia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Niestety, za mnożnik i cache się zawsze u Intela płaciło..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Niestety, za mnożnik i cache się zawsze u Intela płaciło.....ja mam najtaszy ale zle nie jest ;) szkoda ze intel cache i mnoznik tak ceni ... bywa ps ile jest sredia STABILNA szybkość C2D?? nie mowie o X6800 tylko modelach bardziej dla ludzi ... 3.6GHz da rade?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zależy który, E6600 powinien dać ;) Procek napewno stanieje, on dopiero dzisiaj niby miał w sklepach być (8.08), news - trzbea płacić za to. We wrześniu już problemów z dostaniem nie powinno być i cena ~1100zł za E6600. Takie moje zdanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nick126 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Ja sie tu wepcham z pytaniem :P Core 2 Duo przedtem było procesorem do lamptopów, miało premiere [kiedy?] i wyszło jako procesor do komputerów stacjonarnych??? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 (edytowane) Oki, u mnie 2x1GB 4-4-4-12 bez zmiany napiecia robiły nieco ponad 400 MHz, ale czasu na testy prawie w ogóle nie miałem, dlatego się tak podpytuję. A i jeszcze jeżeli można prosić o temperaturki, to by już było mniamuś. W odpowiedzi na Twój wniosek: :) 1.2xSP2004 stress(2,4GHz 1,3V,AC-BOX pasta orginalna) po 15 min tempy dochodziły do 54st C czyli całkiem sporo,ponieważ to nie moja bajka(AC) dałem póżniej nadmuch 120mm w okolice procka ramek i chipsetu do dalszej zabawy. 2.Ramki: poszły 473MHz 4-4-4-12 2,35 V (dalej nie wiem czy to D9),więc da się wytrzymać,2264289[/snapback] No ale co ma ES do fsb płyty.Tu dokładniej http://www.xtremesystems.org/forums/showth...6563&page=8 Masz rację ,pewnie ja coś pomieszałem :oops: (ale wczoraj rano na prawdę miałem mało czasu).Obecnie mam bios 0901 i wsio OK. :) Zacząłem, też benchować: małe co nieco ale tu jest potencjał :lol2: to na BOX-ie. :) Edit: Prośba do tych co się na tym znają,jak by ktoś zrobił config do MBM5 dla P5WDH Deluxe byłoby wybornie. Edytowane 9 Sierpnia 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 (edytowane) Ja sie tu wepcham z pytaniem :P Core 2 Duo przedtem było procesorem do lamptopów, miało premiere [kiedy?] i wyszło jako procesor do komputerów stacjonarnych??? :) do notebooków są Core Duo Yonah/Merom (czyli odpowiedniki Allendale/Conroe) Edytowane 9 Sierpnia 2006 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 do notebooków są Core Duo Yonah/Merom (czyli odpowiedniki Allendale/Conroe)pisałem juz w spi dyskusja ale widze ze wracasz do gry z nowym prockiem ... 4m tak jak chciałes na początku ;) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 (edytowane) W odpowiedzi na Twój wniosek: :) 1.2xSP2004 stress(2,4GHz 1,3V,AC-BOX pasta orginalna) po 15 min tempy dochodziły do 54st C czyli całkiem sporo,ponieważ to nie moja bajka(AC) dałem póżniej nadmuch 120mm w okolice procka ramek i chipsetu do dalszej zabawy. u mnie było nieco ponad 60 stopni. Na ninji z fanderem na maksa. Tyle że ja miałem egzemplarz inżynieryjny. Czyli wydaje sie, że w porównaniu z ES albo wydzielanie ciepła jest mniejsze, albo odczyt z płyty nie jest taki sam jak w XBX975. 2.Ramki: poszły 473MHz 4-4-4-12 2,35 V (dalej nie wiem czy to D9),więc da się wytrzymać,screen.Na jednym przykładzie trudno coś wyrokować. Zobaczymy jak moje sie spiszą przy tym camym vdimm. Na pierwszy rzut oka wypadają minimalnie gorzej niż średnie goodramy Pro, więc teoretycznie moze to być D9. Inne mozliwości to elpida - ale ona zaczyna sie często sypać po przekroczeniu 2.3V (a często i 2.25V) lub infineon - tu w ogóle brak doswiadczenia z częstotliwosciami, ale napiecie nawet 2.4V wytrzymują. Jeszcze trzeba by było zobaczyć jak sie sprawują na CL5 - jak kiedys będziesz miał czas w przerwie pomiędzy puszczaniem E6600 między 3.9 a 4 GHz :). Wielkie dzieki za teścik. I pytanko te 3.4 GHz na jakim napięciu (ustawionym z biosu)? EDIT Wyjasniło się - te pamieci są na elpidach. Dokładnie takich samych jak TU. Heh, DDR1066 4-4-4-12 2.1V :blink: Edytowane 9 Sierpnia 2006 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 (edytowane) u mnie było nieco ponad 60 stopni. Na ninji z fanderem na maksa. Tyle że ja miałem egzemplarz inżynieryjny. Czyli wydaje sie, że w porównaniu z ES albo wydzielanie ciepła jest mniejsze, albo odczyt z płyty nie jest taki sam jak w XBX975. Na jednym przykładzie trudno coś wyrokować. Zobaczymy jak moje sie spiszą przy tym camym vdimm. Na pierwszy rzut oka wypadają minimalnie gorzej niż średnie goodramy Pro, więc teoretycznie moze to być D9. Inne mozliwości to elpida - ale ona zaczyna sie często sypać po przekroczeniu 2.3V (a często i 2.25V) lub infineon - tu w ogóle brak doswiadczenia z częstotliwosciami, ale napiecie nawet 2.4V wytrzymują. Jeszcze trzeba by było zobaczyć jak sie sprawują na CL5 - jak kiedys będziesz miał czas w przerwie pomiędzy puszczaniem E6600 między 3.9 a 4 GHz :). Wielkie dzieki za teścik. I pytanko te 3.4 GHz na jakim napięciu (ustawionym z biosu)? 1,40V było ustawione w biosie,dokładnie go jeszcze nie skalowałem,bo to początki ,takze nie wiem czy to min nap czy nie.Teraz zapusciłem prime 3,0Ghz 1,35V 2xSp2004 po 1,5h jest 57stC(box + dodatkowy nadmuch 120mm o którym wcześniej pisałem). Odnośnie memek,tak sprawdze ich póżniej na cl5 może to ich bajka,na razie brak czasu,musze trochę uporzadkować pozostały sprzęt,ale zabawa na tej platformie jest przednia. :) Edytowane 9 Sierpnia 2006 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 BTW nie wiem czy widzieliście: SP2004 dla procesorów wielordzeniowych - program do testowania stabilności procesorów. W jednym oknie "obciąża dwa jajka". Zostaje więcej ekranu na inne okienka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 http://www.proline.pl/shop.php?prodid=INTEL+E6300+CORE2DUO Proline jak zwykle pół roku po wszystkich... Ale 719 zł za E6300 - not bad! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Intel Core 2 Duo E6600 - Test 4 MB vs. 2 MB pamięci cache L2 http://egielda.com.pl/?str=art&id=1668&action=all Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Intel Core 2 Duo E6600 - Test 4 MB vs. 2 MB pamięci cache L2 http://egielda.com.pl/?str=art&id=1668&action=all Dzięki cavarr :) Jak widać przyrost jest( choć nie zawsze) i mamy nadzieje, że rozwiąże to wszelkie wątpliwości na temat pojemniejszego cache w Conroe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrus_6 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 1,40V było ustawione w biosie,dokładnie go jeszcze nie skalowałem,bo to początki ,takze nie wiem czy to min nap czy nie.Teraz zapusciłem prime 3,0Ghz 1,35V 2xSp2004 po 1,5h jest 57stC(box + dodatkowy nadmuch 120mm o którym wcześniej pisałem). Odnośnie memek,tak sprawdze ich póżniej na cl5 może to ich bajka,na razie brak czasu,musze trochę uporzadkować pozostały sprzęt,ale zabawa na tej platformie jest przednia. :) Znajdź se program do temperatury Core Temp 0.9.0.91 , on ci pokaże jakie masz temperatury , bo chyba coś za mało masz jak na boxa , u mnie pokazuje średnio 14 stopni wjęcej niż speedfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Test 2mb vs 4mb - teraz to już napewno biore E6600, ~400zł różnicy w TEJ CHWILI, bez OC jest wypas, co dopiero po oc, potrzebuje silny procek do COunter-Strike:Source, dla mnie to najlepsze wyjście. Wole dać 400zł więcej i mieć na dłużej peceta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...