Skocz do zawartości
Mardok

Conroe/Merom (Core 2 Duo) - Testy i Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Wbrew pozorom ja nie zartuje... nie da sie drutmoda zrobic zeby takie E6600 zamienic na E6700 ?

Oczywiste ze sie da, tylko trzeba wywiercic dziurki w podstawce na tego druta ;]

http://www.terralab.ru/pubimages/85172.jpg tak wyglada socket, jak ty chcesz go zdrutowac? ;]

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekus wszystko zależy od proca - jeden będzie porzebował więcej voltów inny mniej - coś musiałeś namieszać bo niemożliwe żeby nie zrobił 7x300 na default

no możliwe....mam boxowe chłodzenie , napiecie jest chyba 1.35V wziąłem tylko ustawiłem z 266 na 300 i mnożnik taki jak jest czyli 7x i zachwałem ustawienia i kupa....(z tym ze pamieci poszły auto a 667 na 750...- moze tu jest problem????)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktos doswiadczenia w roznicy potencjalu oc conroe na systemach x86 i x64?

z X2 3800+ roznica byla kolosalna: na x86 smigal prime stable 2.6GHz, na x64 udalo mi sie wycisnac 2.2GHz max i ani mhz wiecej.

24/7 zostawilem 3.4GHz@1.45v (temp idle/stress: 31/50; coretemp: 44/64), do 3.6 wymagal jakichs kosmicznych napiec i strasznie sie grzal, zastanawiam sie czy w 32bitach nie zrobil by kariery czasem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktos doswiadczenia w roznicy potencjalu oc conroe na systemach x86 i x64?

z X2 3800+ roznica byla kolosalna: na x86 smigal prime stable 2.6GHz, na x64 udalo mi sie wycisnac 2.2GHz max i ani mhz wiecej.

24/7 zostawilem 3.4GHz@1.45v (temp idle/stress: 31/50; coretemp: 44/64), do 3.6 wymagal jakichs kosmicznych napiec i strasznie sie grzal, zastanawiam sie czy w 32bitach nie zrobil by kariery czasem :)

Tyle samo leci mi E6400 w 32bit co 64bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesory z serii E nie mają speed stepa w rewizjach B2... B0 oraz B1 miały ale nie działał on prawidłowo w serii B2 która jest masowo produkowana nie działa... Intel shit robi w balona ludzi.

Na stronie: http://www.intel.com/products/processor/co...cifications.htm link: Enhanced Intel SpeedStep® Technology został dezaktywowany.

Ciekawe czy wobec tego można oddawać do reklamacji procesory z serii E bo na pudełku jest napisane że posiadają Speed Step.

Prawidłowo działa tylko funkcja C1/C1E odpowiadająca za zmniejszanie napięcia rdzeni podczas IDLE TIME.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpisze ktos na mego posta plisss....

A moze podczas krecenia zwieksza sie czestotliwosc pci-e ? Wtedy to by mialo sens.

Gdzies widzialem jak ktos napisal ze ustawia bodajze 104Mhz, ja mam na AUTO.

no to ustaw np 104 MHz (czy dowolną liczbę do 110 MHz) i zobacz czy będzie OK. Przecież to tylko chwila.

Mam pytanie jaka temperatura jest rozsądna dla E6400?

rozsądna temperatura to taka, rzy której nie włącza się throttling. W sumie i tak nikt nie wie jaką ma temperaturę CPU, bo wszystkie programy podają inne tremperatury w zależności od biosu/płyty/programu. Dotknij radiatora - jak nie jest gorący, to znaczy że jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi