Skocz do zawartości
Mardok

Conroe/Merom (Core 2 Duo) - Testy i Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Czekamy na qpb 1333... i kolejna wymiane mobo :lol:

Dokładnie. Intel wypuści mega hiper wersje chipsetu x975 rev. "B"/"2.0" cokolwiek, która tylko będzie OFICJALNIE spełniać wymagania do pracy na FSB 333 MHz (1333 QPB) i możliwe, że zmieni moduł zasilający chipset...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pfff, jak zwykle. Mnie już dawno przestało to dziwić. Pojawienie się X6900 jest bardzo logiczne. Skoro zdecydowana większość C2D robi te 3,2 GHz to czemu nie wypuścić modelu oficjalnie tak taktowanego.

jak jakieś lamki nie wiedzą jak podkrecać to bedą kupować te procki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe jakby kilka minut zastoju w pracy komputera kosztowalo cie kilkaset zlotych (bo przy tysiacach to juz chyba porzadny serwer;) ) to tez bys tak ochoczo nie krecil.Zreszta nie wiem ile kosztuje godzina pracy grafika , ale jak mu cos przy renderinu sie zwiesi i np bedzie musial poswiecic ilestam czasu by rysowac na nowo to tez przestaje to byc takie zabawne.

PS. Zamiast wydawac jakies badziewie po 1000$ za sztuke to lepiej by wydali tego conrolka z 9x200 wtedy moznaby wycignac 2700 na syfnej plycie i wszyscy byliby szczesliwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto tu mówi o zastosowaniach firmowych? W domu mozna sobie sprawdzic maks stable i już. A jak wyjdzie 3,2 GHz to czemu nie uzywać alldays? Intel uznał widocznie, ze obecny proces technologiczny jest zdolny do masowej produkcji chipów mogących pracować na 3,2 GHz bez dużych start egzemplarzy na wafel nie spełniajacych tego warunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu:

Jak tam testy z plytka?? :wink:, a i jeszcze male pytanko czy moze ktos stosowal na c2d paste Coollaboratory Liquid Pro bo tak sie zastanawiam czy czapka na procku jest z alu czy miedzi, dlatego pytam bo wyczytalem ze paste mozna stosowac tylko z Cu.

Edytowane przez zaba26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu:

Jak tam testy z plytka?? :wink:, a i jeszcze male pytanko czy moze ktos stosowal na c2d paste Coollaboratory Liquid Pro bo tak sie zastanawiam czy czapka na procku jest z alu czy miedzi, dlatego pytam bo wyczytalem ze paste mozna stosowac tylko z Cu.

chyba wszyskie ihsy sa z miedzi

sam musze kupić te paste bo mam za duzą temperature

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

News na benchmark.pl informował że niby sprzedają rewizję E C2D...

Kupiłem :)

Dostałem B2 :/

Teraz mam dwa C2D E6600 B2 :lol:

bylo trzeba w zamowieniu zaznaczyc ze tylko ze stepingiem E ( mialbys wtedy telefon od hadlowca ktory by cie poinformowal czy sa )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak prosiłem ale on odpowiedział że aby sprawdzić jaki step trzeba wsadzić do PC.

Steping to nie informacja na pudełku.

Ja na to że to da się sprawdzić.

A on że nie ma sprawy ale mam mu powiedzieć jak.

Ja na to beeee bo nie wiem :)

Wpadłem na strone specyfikacji cpu intela ale tam tylko B2 jest. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak prosiłem ale on odpowiedział że aby sprawdzić jaki step trzeba wsadzić do PC.

Steping to nie informacja na pudełku.

Ja na to że to da się sprawdzić.

A on że nie ma sprawy ale mam mu powiedzieć jak.

Ja na to beeee bo nie wiem :)

Wpadłem na strone specyfikacji cpu intela ale tam tylko B2 jest. :mur:

a tak propo to na pudelku (na naklejce z numerem seryjnym) nie ma napisanego jaki to stteping ? ( lub jakis symbol po ktorym mozna dojsc np poprzez strone Intela)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel® Core™2 Duo Desktop Processor E6600

How Do I Use This Tool?

Processor Specifications:

sSpec Number:

CPU Speed:

PCG:

Bus Speed:

Bus/Core Ratio:

L2 Cache Size:

L2 Cache Speed:

SL9S8

2.40 GHz

06

1066 MHz

9.0

4 MB

2.4 GHz

Package Type:

Manufacturing Technology:

Core Stepping:

CPUID String:

Thermal Design Power:

Thermal Specification:

Core Voltage:

LGA 775

65 nm

B2

06F5h

65W

60.1°C

0.850V-1.3525V

Product Documentation:

http://www.intel.com/design/core2duo/documentation.htm

macie .... sSpec wyraźnie mówi co to za stepping łebki :D .... ale co ja wiem ... przecież ja się nie znam :P wystarczy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> serię od kolesia i bedziesz wiedział z czym masz do czynienia Tal ... Intel te same numery nadaje tylko prockom z różnych architektur dlatego pod tą samą serią może być Pentium D jak i Northwood .... nie spotkałeś się nigdy z czymś takim ?? :D

Pozdr.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej mi się wydaje że każdy kolejny w alfabecie step ma inną serię ale głowy nie dam ... to chyba także zależy od miejsca wyprodukowania ale : Step E czy też F na pewno będzie miał inny numer serii niż step B ... o ile mnie pamięć nie zawodzi to Intel stosuje tę metodę identyfikacji już od bardzo dawna ... zresztą po to jest numer sSpec żeby można było łatwo znaleźć na ich stronie procka którego szukasz czyż nie ?? Rada prosta .. jak zamawiasz proca w jakimś kompuszrociku to proś ich najpierw o numer serii i do specfindera wbijaj to będziesz wiedział co możesz dostać :D

btw. nie chodziło mi o kłótnię jak pisałem to i owo ale po prostu najprostsze rozwiązania czasami są tymi najlepszymi :D

Pozdr.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jeszcze nie ruszyła do produkcji tylko jest szumnie zapowiadana jako ten żal za grzechy Intela ... tak czy inaczej będzie miała inny numer sSpec :D jak to mawiają "raczej na pewno" :D

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi