Skocz do zawartości
Mardok

Conroe/Merom (Core 2 Duo) - Testy i Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiecie moze czy ktos selekcjonuje E6600 ?

Użytkownik PITer z naszego forum. Robi to współpracując ze sklepem gral.pl.

Jest polecany i lubiany ;) Zagadaj do niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ;) Pamięć jest więc i jakieś pierwsze oc by się przydało

zegar: 3150MHz pamięci: 450MHz CL4-4-4-15

Spi: 1MB - 18.187s 16MB - 7m 45s

Bardzo źle ;) ?

btw. Wam też cpuz zaniża napięcie na procku?

btw. w TAT podczas 5min stresu na 3150MHz mam na boxie niby 75C, zastanawia mnie to bo organoleptycznie nie wyczuwam po radiatorze nawet 40C - jak jest? :P

Popracuj jeszcze trochę. Targety dla ciebie: :D

Pamięci na tym taktowaniu 3-3-3-8

SPi 1MB poniżej 14 s

Spi 16MB poniżej 7m

Wtedy będzie dobrze :razz:

cpuz zaniża. Lepiej w biosie nie przekraczać 1,55V.

A bardzo dobrze będzie tak:

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=145100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile max na te mem dawać?

Max z biosu mozesz spokojnie dawac, jesli chcesz jeszcze do tego potka potem, to nie przekraczaj 2.9V bo przy 3V mobo umiera.

A timingi na 450 to powinny byc jesli nie 3-3-3-8 to 4-4-4-4. Nie ustawiaj przypadkiem 4-3-3-4, czy cos takiego bo jest to ustawienie mniej wydajne niz same 4 w przypadku P5B Dlx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poki co to testowalem tylko ile dam rade zrobic <65*C na rdzeniach i przy jakim minimalnym napieciu. Dodam, ze na razie mam ten boxowy wiatraczek razem z tymi 3 paskami pasty, ktore byly na radiatorze. Poczatkowo sprobowalem z 1,2000V i 430x7. Po 1h 30min Orthosa wyrzucilo blad no i trzeba bylo reseta. Zmienilem wowczas na 429x7 (tak jakos sie ustawilo :P) przy 1.2125V. No i dal rade 3h na Orthosie z wahaniami temp. 61-64*C, tak wiec uwazam to za jego max przy boxowym chlodzeniu. W obudowie jest lekki przewiew (2x 80 z przodu 1400rpm i 1x 120 z tylu tez 1400rpm - tak zeby nie bylo ich slychac). Mam nadzieje, ze na Scythe Infinity i CLP (do ktorych sie przymierzam) da rade zrobic to samo w okolicach 50*C, a moze mniej. :>

post-12817-1165752704_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczynam przygode z c2d wiec pytanie brzmi ...

czy miedzy e6300 2mb a e6600 4mb jest duża róznica w wydajności ale ze względu na pamięc cache a nie na róznice w mhz ??

tzn gdyby e6300 i e6600 wykrecic na 3000 mhz to ktory bedzie wydajniejszy i czy warto zaplacic wiecej za ewentulaną przewage e6600 ??

Edytowane przez arkoz_so

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczynam przygode z c2d wiec pytanie brzmi ...

czy miedzy e6300 2mb a e6600 4mb jest duża róznica w wydajności ale ze względu na pamięc cache a nie na róznice w mhz ??

tzn gdyby e6300 i e6600 wykrecic na 3000 mhz to ktory bedzie wydajniejszy i czy warto zaplacic wiecej za ewentulaną przewage e6600 ??

to wszystko już było w tym temacie :D

wystarczy tylko poszukać

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=...&action=all

Obniżki :) i nowe procki z serii E6X20 zapowiadają się obiecująco

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slyszal ktos jak to sie kreci Intel Xeon 3040 Conroe,cena ta sama co e6300

chyba znalazlem nowego procka dla siebie po swietach,

Znalazlem 3050,3060 niejest zle a nawet dobrze

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=119769

nastepna dyskusja

http://forums.anandtech.com/messageview.as...MVIEWTMP=Linear

Koledzy pomozcie mi pamiatki pod to,plyta bedzie asus p5b

to co upatrzylem

G.SKILL 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Model F2-6400CL4D-2GBPK - Retail

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16820231087

OCZ Platinum Revision 2 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 Model OCZ2P800R22GK - Retail

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?...N82E16820227139

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie

czy mozliwe ze dotarłem do granicy mojego proca e6400 c2d @2800 (bus:350; fsb1400;v 1,264) ?

Podnosiłem napięcie nawet do 1,4v i czapa nic niedaje ... super pi wywala na 16 i 32 :(

Przesiadłem sie dopiero co z amd x2 i pozostaly stare nawyki podkręcanai wiec może cosik źle ustawiam ale juz wyczytałęm że przy kreceniu c2d to tylko podnosze fsb i voltage, chyba że sie myle.

Prosze o pomoc szczególnie tych którzy mają asusa p5n32e 680i bo jest tam duza mnogosc funkcji oc i moze cos przeoczyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa się rozwiązała ... wina geila 800 :(

Mianowicie pamieci na sztywno sa ustawione (800mhz) i jest git ale przy 5,5,5,15 natomiast jak tylko zmieniałem timingi na producenta 4,4,4,12 była kaplica nawet po podniesieniu napiecia sprawe wyjasniłem w innym wątku. Natomiast proc kręci się w niebo poszedł już na 3000 bez podnoszenia vcora i krece dalej...

Co do pamięci to tak sie zachowują na nf680i niestety bo sprawdziłem dwa komplety i to samo. Czekam na lepszy bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym lepiej posmarować mojego E6300 ARCTIC SILVER 5 czy ARCTIC CERAMIQUE. Ta druga nie przewodzi prądu ale smaruje z umiarem więc to chyba nie ma znaczenia.

Na jaki spadek tem. względem fabrycznych pasków moge liczyć po zastosowaniu w/w past ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym lepiej posmarować mojego E6300 ARCTIC SILVER 5 czy ARCTIC CERAMIQUE. Ta druga nie przewodzi prądu ale smaruje z umiarem więc to chyba nie ma znaczenia.

Na jaki spadek tem. względem fabrycznych pasków moge liczyć po zastosowaniu w/w past ?

Jeśli masz pod ręką obie, to oczywiście AS5. A przewodzenie prądu - naprawdę nie wiem, ile musiałbyś tego tam napaćkać, żeby aż tyle poza IHS i socket wyleciało :wink:

Tak czy inaczej cudów się raczej nie spodziewaj - max. kilka stopni jeśli pozostajesz przy BOXie

(co nie zmienia oczywiście faktu, że warto pastę zmienić - kilka *C piechotą nie chodzi).

EDIT:

Po chwili namysłu - prawdobodobnie temperatury nie zmienią Ci się wcale, jeśli masz włączoną automatczną kontrole wiatraka (przy wyjącym BOXie innej opcji nie widzę). Za to powinien Ci nieco ów wyjec zwolnić dzięki nowej paście.

Edytowane przez LordFury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po chwili namysłu - prawdobodobnie temperatury nie zmienią Ci się wcale, jeśli masz włączoną automatczną kontrole wiatraka (przy wyjącym BOXie innej opcji nie widzę). Za to powinien Ci nieco ów wyjec zwolnić dzięki nowej paście.

ja tam mam boxa na max ;) da sie przyzwyczaic :lol: chyba, ze ktos chce moje uszy oszczedzic i ma jakis zbedny bloczek pod lga :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam mam boxa na max ;) da sie przyzwyczaic :lol: chyba, ze ktos chce moje uszy oszczedzic i ma jakis zbedny bloczek pod lga :D

Też tak przez miesiąc z przymusu trzymałem na biurku. Tym większa była radość z nowej pompki :wink:

Troszke duzy sie ten watek zrobil... moglbymi ktos szybko powiedziec czy jest duza roznica miedzy E6300 a E6600 jesli beda tak samo taktowane? Chodzi o cache oczywiscie...

W SETI kwestia 2-3% chyba :wink:. A na poważnie - jeśli nie ogranicza Cię RAM i płyta albo zamierzasz tylko delikatnie podkręcać, to nie widzę sensu w dopłacaniu do E6600...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi