Skocz do zawartości
Mardok

Conroe/Merom (Core 2 Duo) - Testy i Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

A co waść myśli o D975XBX2? Cena nawet już nie tak ko(s)miczna jak kiedyś. 730PLN to jako tako.

Mi osobiście 680i z uwagi na raczej słabą wydajność pamięci, ciepłotą i problemy z RAIDem 0 nie leży. Co prawda memki można fantastycznie wykręcić, ale wydajność raczej nieciekawa. Dlatego płyta sobie na półce leży...

Hej Lancer ;)

Moze zaczne od 680i - wydajnosc jest ok, patrzac ostatnio na pewne wyniki w SPI 32M, a tam wlasnie glownie 680i odstawal znacznie od reszty stawki. Diabel tkwi w szczegolach, czyli sub timingach pamieci, no i oczywiscie niski strap zalecany ( 422/423 zmiana o ile sie nie myle ).

XBX2 - stabilnosc, stabilnosc i jeszcze raz stabilnosc. Oprocz tego jak na mobo na 975X to dosc ciekawe mozliwosci oc po wyjeciu z pudla, po dopracowaniu ( czyt. vmch ) jej mozliwosci jeszcze bardziej wzrastaja. Bez najmniejszych problemow, posiadajac dobrego E66, mozna na codzien smigac z taktami w okolicach 3.9GHz i wiecej.

No i ten kolor laminatu, te radiatory :rolleyes:

Pozdro.

ps. nie wymienilem jej wczesniej z tego wzgledu, ze u nas to na XBX/XBX2 chyba tylko 3 czy 4 osoby "jada"

Mardok

Nie wiem jak te OCZ, ale GS'y wydaje mi sie ze na cudownych kosciach nie sa; Elpida, Promos <_<

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty no popatrz i to jak szybko odp dzięki ;) Nasz Lancer nie przestaje mnie zaskakiwać ;)

Edit:

@DEVILEK

Tak jak zaznaczyłem to na razie tylko plany same zakupy będą najwcześniej za 2 tygodnie do tego czasu pewnie zmienię zdanie z 5 razy ;) Ram póki co to moje drugo rzędne zmartwienie bo jak na razie to w ogóle się nie mogę na mobo zdecydować…

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Lancer ;)

Moze zaczne od 680i - wydajnosc jest ok, patrzac ostatnio na pewne wyniki w SPI 32M, a tam wlasnie glownie 680i odstawal znacznie od reszty stawki. Diabel tkwi w szczegolach, czyli sub timingach pamieci, no i oczywiscie niski strap zalecany ( 422/423 zmiana o ile sie nie myle ).

XBX2 - stabilnosc, stabilnosc i jeszcze raz stabilnosc. Oprocz tego jak na mobo na 975X to dosc ciekawe mozliwosci oc po wyjeciu z pudla, po dopracowaniu ( czyt. vmch ) jej mozliwosci jeszcze bardziej wzrastaja. Bez najmniejszych problemow, posiadajac dobrego E66, mozna na codzien smigac z taktami w okolicach 3.9GHz i wiecej.

No i ten kolor laminatu, te radiatory :rolleyes:

Pozdro.

ps. nie wymienilem jej wczesniej z tego wzgledu, ze u nas to na XBX/XBX2 chyba tylko 3 czy 4 osoby "jada"

Mardok

Nie wiem jak te OCZ, ale GS'y wydaje mi sie ze na cudownych kosciach nie sa; Elpida, Promos <_<

Starsze rewizje byly srednie

Nowa Rewizja PK smiga calkiem przyzwoicie

1200 5-5-5-15 nie jest zlym wynikiem [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DEVILEK

Jako zawodowy overclocker masz większe doświadczenie ode mnie więc przyjmuje z powagą twą opinię o 680i zwłaszcza, że nie miałem ani Asusa, ani MSI.

Ja jechałem przez dłuższy czas na referencyjnej 680i i tak miało pozostać, ale jako że musiałem zrobić dla Foxconna wgląd w najnowszy BIOS do ich płyty zapodałem do blaszaka 975. Może i sie nie znam, ale 680i z wykręconymi pod 1200MHz memkami (5-4-4-10, alph nie pamiętam ale w miarę niezłe) w Pi raczej nędznie wypadła w porównaniu do niestety lipnie działającego Foxconna z memkami na 830MHz.

Za to nieźle sobie radzi w tandemie z 4GB kostek. 1100MHz 5-4-4-12 (Crucial AE + OCZ Spec OPS) mnie zaskoczyło. Niestety alphy na default więc pewnie tu sukces...

Siedzę w tej chwili na XBXie(1) i gdym miał kupować jakieś mobo to tylko QuadGT albo XBX2. NVIDII dziękuję.

Bardzo mnie grzeje w miarę niski Vdroop na Bad Axe. Na Vcore z BIOSu 1,45 pod Orthosem jest 1,41V (z multimetru) i 1,42V bez. Jak na płytę intelowską wynik dobry, a jak dla niedzielnego podkręcacza regulacja Vmem i Vmch na XBX2 prezentuje się wystarczająco ;)

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

680i do spi... raczej odpada.

Raczej Twój wybór Mardok powinien być między dwoma płytami: XBX2 lub QuadGT.

Jak Masz DIV 9 to IMO Intel.

Kontener na chipset i jazda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za uznanie ;)

Przy 680i trzeba posiedziec i pogrzebac, wtedy chipset pokazuje na co go stac, nawet w PI, co i mnie zdziwilo :rolleyes:

Fox na 975X ? Wersja AB jak sadze, bo wczesniejsza nie dzialala z C2D. Sama mobo moze byc, ale bios nie wiem czy juz dopracowali. Dawno temu raportowalem Piotrowi S. , ze ten Fox to fajna mobo, ale mogliby bios dopracowac, bo nawet vcore sie nie dalo zmienic :-|

Co do droopa na plytach Intela :blink: Zwykle zasilanie a droop w sumie nie istnieje, a jesli jest to tak ja piszesz, bardzo malutki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fox na 975X ? Wersja AB jak sadze, bo wczesniejsza nie dzialala z C2D. Sama mobo moze byc, ale bios nie wiem czy juz dopracowali. Dawno temu raportowalem Piotrowi S. , ze ten Fox to fajna mobo, ale mogliby bios dopracowac, bo nawet vcore sie nie dalo zmienic :-|

Tak, mobas AB. BIOS trochę poprawił się, niestety ogólnie nadal w o/c działa jak wczesna beta :(

Podobno jakaś nową rewizję szykują. Zobaczymy.

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mobas AB. BIOS trochę poprawił się, niestety ogólnie nadal w o/c działa jak wczesna beta :(

Podobno jakaś nową rewizję szykują. Zobaczymy.

Ogolnie plyty firmy Foxconn maja jakies biosy anty oc. Ten model na 975X jest juz dlugo na rynku, a nikt go nie uzywa ze wzgledu na bios. Ich plytki na 965P, takze nie sa zle, ale ... bios je przekresla stanowczo.

Mialem sztuke na 965P i utknalem w takim samym miejscu jak Weelko. Dodam jeszcze, ze po przekroczeniu FSB 330, nalezy zmienic port SATA, poniewaz dysk przestaje byc wykrywany :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To po burzliwych dwóch stronach tematu skończyło się w końcu na :

Intel D975XBX2KR OEM Intel 775 Intel 975X ATX

albo

Abit AB9 QuadGT (Lga775)

Osobiście bardziej skłaniał bym się w stronę Intelowskiej płyty, ale czas jeszcze pokaże bo przez te dwie strony tematu zdążyłem już zdanie zmienić chyba z trzydzieści razy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję rozwiązanie jak najbardziej tradycyjne : rzut monetą. Jak padnie orzeł to QuadGT, jak reszka Bad Axe, jak stanie na kancie powrót do tematu, jak zawiśnie w powietrzu to kupicie po asrocku :P

Mardok ma jeszcze dwa tygodnie co daje jakieś 420 potencjalnych okazji do zmiany decyzji przy uwzględnieniu Jego czynnika zmiany decyzji.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To po burzliwych dwóch stronach tematu skończyło się w końcu na :

Intel D975XBX2KR OEM Intel 775 Intel 975X ATX

albo

Abit AB9 QuadGT (Lga775)

Osobiście bardziej skłaniał bym się w stronę Intelowskiej płyty, ale czas jeszcze pokaże bo przez te dwie strony tematu zdążyłem już zdanie zmienić chyba z trzydzieści razy ;)

Misiu puchaty, weź no bracie do tego E6600 P5W64 WS Pro :). Moze i toto kosmicznego FSB nie robi i memki średnio prowadzi, ale wydajność ma rewelacyjną. Małe Vmch i Vmem modziki zrobisz i ziuuu do przodu :). A jak nie to IMHO Abita QuadGT....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misiu puchaty, weź no bracie do tego E6600 P5W64 WS Pro :). Moze i toto kosmicznego FSB nie robi i memki średnio prowadzi, ale wydajność ma rewelacyjną. Małe Vmch i Vmem modziki zrobisz i ziuuu do przodu :). A jak nie to IMHO Abita QuadGT....

Prawda jest taka że co user to inne płyty poleca a moja styczność z C2D jak do tej pory to kilka fotek w necie wiec już wole zapytać i 30 razy niż raz wpakować ~700-800 zł w coś co mnie będzie tylko denerwować ;) I tak myślę że się na tym Abicie skończy bo w miarę bezproblemowa mobo z tego o wyczytałem a po szkole jaką mi dała DFI to teraz poproszę o coś na co nie trzeba dmuchać i chuchać aby działało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się wydaję, że proc mi niedługo zejdzie. Zaobserwowałem iż coś niedobrego dzieje się z temperaturami, kiedyś w idlle 48 stopni teraz 58 w stresie analogicznie kiedyś 64 teraz 74. Co najgorsze zmiany te zaszły same w ciągu tygodnia. Sprawdzałem zamocowanie chłodzenia wszystko ok, kurz nie zalega nigdzie bo komputer odkurzany minimum co tydzień. W budzie z przodu wciągająca 80, z tyłu 120 i z boku 80 wciągająca. I teraz nie wiem co jest grane. Kontrola wentylatora ustawiona na Intel QST. Kiedyś było 48 stopni @ 900RPM teraz 58 @ 1100RPM. Googlowałem trochę i zaczynam się martwić jak ludzie mają 38-42 stopnie na boxie to nie wiem co robić. Chyba pozostaje mi czekać na zgon i pójdzie na RMA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

dnia wczorajszego do moich drzwi zapukal listonosz, w rekach trzymal zgrabnie zapakowaną paczuszkę... Zaraz po odebraniu rozpakowałem i moj nowy, uzywany :lol: procesor zamontowałem w asusku p5b-e plus... niestety pozbawiony bloczka na cpu zmuszony byłem zamontować chłodzenie boxowe

osiągnięcia - na szybko 1,525v z biosu p5b-e plus, który ma wiekszego vdroopa od deluxe ze wzgledu na 4cewki, i 3700mhz @ superpi1mb - 15,3s na zasyfionej windzie - niestabilny w orthosie, wiecej papu nie daje na boksie bo fajny proc i mi go szkoda, porpzedni właściciel osiągnął na nim 3,8ghz na infinity na quadgt, z niecierpliwością czekam na bloczki na nb i cpu (przyjdą pewnie w poniedziałek) i zdam relację co i jak

możecie się przygotować na kawał dobrego oc w wykonaniu ponadprzecietnego kawałku krzemu mojego e6300 :]

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D975XBX2 ma 3 przewagi. Recznie wybieralny strap, wyższe Vmem i co prawda "tylko" 5 fazowe zasilanie ale z łącznie aż 20 tranzystatorami (Asus ma 8x2).

P5W64 WS za to ma o 0,1V wyższe Vmch do ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D975XBX2 ma 3 przewagi. Recznie wybieralny strap, wyższe Vmem i co prawda "tylko" 5 fazowe zasilanie ale z łącznie aż 20 tranzystatorami (Asus ma 8x2).

ABIT Quad GT ma takze 3 przewagi ;]

Recznie wybieralny strap

Vdimm 3V

I co prawda tylko 5 fazowe zasilanie, ale za to cyfrowe i stabilne.

;)

Quad GT, to jedyna mobo na 965P, ktorej bym mogl uzywac na stale.

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ABIT Quad GT ma takze 3 przewagi ;]

Recznie wybieralny strap

Vdimm 3V

I co prawda tylko 5 fazowe zasilanie, ale za to cyfrowe i stabilne.

;)

Quad GT, to jedyna mobo na 965P, ktorej bym mogl uzywac na stale.

Myślę, że 3V na mamkach to raczej wątpliwa zaleta ;) Ale w to miejsce bym wrzucił cenę, która jest przyzwoita.

Sprawa by była oczywista, gdyby nie ten nieszczęsny RAID.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wielu namysłach i przeczytaniu setek postów w moim wypadku padło na tego Abita w końcu nie żenię się z nią i jak mi się nie spodoba to się sprzeda i kupi co innego ;) No i faktycznie cena kusząca wychodzi że najtańsza mobo z omawianych tutaj co nie ukrywam też ma znaczenie. Trzeba w końcu pamiętać że to nie będzie sprzęt tylko do benchów bo jak by nie patrzeć będzie to moja podstawowa maszyna „na co dzień” więc i pracować na niej by wypadło w miarę bezstresowych warunkach ;]

Na koniec dziękuję wszystkim za porady i opinie naprawdę się przydały, a teraz to mnie czekają dwa tygodnie na P3 800MHz wiec co najwyżej na GaduGadu sobie poklikam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mnie boli najbardziej w P5W64 - Vmem jedynie do 2,4 co przy zabawach z D9GHM/GKX jest ewidentnym kagańcem. Pozostaje mod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Odrazu powiem ze nie chce mi sie przezucac tych 130stron watku aby dowiedziec sie pewnej informacji ktora przyszla mi do glowy - jezeli ktos zna oodpowiedz , ma ja na koncu mysli to nie napisze :)

Otoz chodzi mi o porcki C2D - czy mozna powiedziec ze np C2D dwurdzeniowiec 2.13Ghz to tak jakby byly dwa odzielne procesory 2.13GHz i laczna suma tego procesora do 4.26GHz ? ( czy moze jest jakas rozncia wydajnosciowa miedy jednym dwurdzeniowce a dwoma odzielnymi procesorami jednordzeniowymi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otoz chodzi mi o porcki C2D - czy mozna powiedziec ze np C2D dwurdzeniowiec 2.13Ghz to tak jakby byly dwa odzielne procesory 2.13GHz i laczna suma tego procesora do 4.26GHz ? ( czy moze jest jakas rozncia wydajnosciowa miedy jednym dwurdzeniowce a dwoma odzielnymi procesorami jednordzeniowymi ?

Łolaboga, toś chłopie dowalił... Takie pytania już padały, ale od użytkowników ze stażem na forum liczonym max. w tygodniach, a nie 4-letnim. Za dużo reklam w MediaMarkcie się naoglądałeś :-P

Prędkości rdzeni procesorów 2/4/więcej-rdzeniowych się NIE SUMUJE! A to z tej prostej przyczyny, że 95% obecnych aplikacji jest jednowątkowa, więc i tak korzysta tylko z jednego rdzenia działającego z prędkością np. 2,13GHz - drugi przez ten czas się nudzi. W przypadku takiej aplikacji taki sam procesor jednordzeniowy taktowany 4,26GHz będzie 2x szybszy od dwurdzeniowego 2,13GHz - liczy się prędkość jednego jajka.

Były plotki o ustrojstwie zwanym Anty-HT, Reverse-HT i jeszcze na kilka innych sposobów, które miałoby własnie "połączyć" moć obu rdzeni, ale nic takiego nie powstało. O ew. "naturalnym" sumowaniu wydajności możemy mówić tylko w przypadku tych kilku % aplikacji, które potrafią obsłużyć procesory wielordzeniowe (głownie obróbka grafiki), ale i tak logiczne podawanie prędkości procesora to 2x 2,13GHz a nie 4,26GHz. Ku pamięci! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz siedze w pracy i sie nudze , deszcz za oknem pada i glupie czasami pomysly przychodza do glowy ( kawa niestety na tak slabe cisnienie nie pomaga)

A powiedz mi jak rozklada sie obciazenie jezeli jest w tle np kilka aplikacji uruchomionych np film konvertuje sie do DVX, cos tam rozpakowuje sie i jeszce jakies aplikacje - czy wtedy rozklada to sie na dwa radzenie czy caly czas jeden rdzen obciazony ?( w Menedrzer zadan zauwazal ze jeden i drugi rdzen sobie ma obciazenie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi jak rozklada sie obciazenie jezeli jest w tle np kilka aplikacji uruchomionych np film konvertuje sie do DVX, cos tam rozpakowuje sie i jeszce jakies aplikacje - czy wtedy rozklada to sie na dwa radzenie czy caly czas jeden rdzen obciazony ?( w Menedrzer zadan zauwazal ze jeden i drugi rdzen sobie ma obciazenie )

Procek stara się rozkładać obciążenie równomiernie na oba rdzenie, ale tylko do tego stopnia, do jekiego potrafią z poszczególnych rdzeni korzystać aplikacje. Więc jesli odpalisz na przyszład kompresję dixv programem, który potrafi wykorzystać tylko jedno jajo, to dostanie on pełny przydział na jedno, a wszystkie pozostałe usługi będą korzystać z drugiego. Jeśli natomiast program wykorzystuje wielowątkowość, to pracę podzieli równomiernie pomiędzy jajka.

A windowsowy menedżer przy programach "jednordzeniowych" z tym równomiernym obciążeniem kłamie - odpal sobie na przykład SuperPi. Program jak byk korzysta tylko z jednego rdzenia, a menedźer pokazuje pół na pół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki , dobrze posluchac madrych slowktore cos w wnosza , upewniaja

A moze jest jakis programik pod Viste ktory faktycznie pokazuje jaki rdzen jest wykorzystywany ?

EDIT

Jaka jest tak bedzpieczna temp dla procka ? ja jak wygrzewam to dochodzi do 56 C

Edytowane przez Mr.Martin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi