Skocz do zawartości
Mardok

Conroe/Merom (Core 2 Duo) - Testy i Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Dotarł dziś do mnie E6400

By odpalić 370x8 i wejść do windy potrzebuje jedynie 1,45v z biosu P5B Deluxe :lol: :mur:

FPO / Batch

Q701A073

:mur:

wystrzegać się ich :D

Piękna sztuka, pogratulować! :lol: Rozumiem, że to już z tych nowych E6400 (step. L2, SL9T9) z fizycznie ciętym cache'em?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panowie mam pytanko.

Jakie max napięcie mogę wrzucić w mojego E6600 ?? Jaka jest górna granica której nie należy przekraczać do pracy 24/7 ??

jak narazie idzie na 3340/1,48V > 3500/1,56V i przy 1,56V grzeje się pod obciążeniem do ok 58-60*C.

niewiem czy testować go wyżej do powiedzmy 1,6V bo się już będzie grzał do ok 65*C pod obciążeniem.

Przy ok 3,35GHz/1,48V ma ok 48*C Idle i 55*C max.

Z tego co wyczytałem to najlepiej nie przekraczać na codzień max temp 65*C, ale widziałem że niektórzy maniacy grzeją swoje proce pod SuperPI do 75-80*C i nic sobie z tego nie robią :huh:

Proszę więc o jakąś konkretną odpowiedź odnośnie max temperatury i napięcia.

Pozdrawiam

PS. Temperatury podaję oczywiście z "CoreTemp".

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buuuu, ja na stareńkim 6600 na 4 GHz musz e dać aż 1,3875Vcore

:huh:

jak narazie idzie na 3340/1,48V > 3500/1,56V i przy 1,56V grzeje się pod obciążeniem do ok 58-60*C.

A napiecia? Z BIOS-u czy real? To tez jest wazne ;) Nigdy nie wiadomo, co kto pisze. Raz BIOS, raz real i wez sie polap w tym. ;)

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy widzieliście jak wygląda C2D E6600 bez czapki , czy jest możliwe ściągnięcie IHS-a z tego procesora, mam podejrzenia o źle odprowadzaną temperaturę i nie wiem co dalej z tym zrobić?

Oczywiście na lustro IHS jest już wypolerowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

A windowsowy menedżer przy programach "jednordzeniowych" z tym równomiernym obciążeniem kłamie - odpal sobie na przykład SuperPi. Program jak byk korzysta tylko z jednego rdzenia, a menedźer pokazuje pół na pół.

SuperPi pomimo że jest jednowątkowy wykorzystuje do działania biblioteki systemowe (DLL) i silnie obciąża jądro systemu

(buforowanie plików) innymi słowy odpalenie SuperPi to żaden dowód na nieprawidłowe wskazanie menadżera zadań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A napiecia? Z BIOS-u czy real? To tez jest wazne ;) Nigdy nie wiadomo, co kto pisze. Raz BIOS, raz real i wez sie polap w tym. ;)

Napięcia REAL > ustawienia w biosie minus ok 0,06250V, czyli dla np ustawionego 1,55000V jest ok 1,48750V odczyt monitoringu napięć w biosie.

Jak się dowiem gdzie na płycie się sprawdza VCore i uda mi się tam sprawdzić przy włączonym kompie to podam jeszcze dokładniej.

Ale wracając do tego pytania> Jest ktoś w stanie odpowiedzieć jakie są typowe napięcia dla E6600 podkręconego do 3,3>3,4>3,5>3,6GHz oraz jakie max napięcie można takiemu prockowi zapodać ?? czy są tu tylko sami teoretycy którzy na pytania nie odpowiadają wcale tylko zadają swoje pytania.

Pozdrawiam

PS. A tak A Propo's:

buuuu, ja na stareńkim 6600 na 4 GHz musz e dać aż 1,3875Vcore

To miał być jakiś żart czy odniesienie do jakiegoś innego procka, bo coś nie wierzę żeby C2D E6600 poszedł na 4GHZ przy 1,3875V, :blink:

To że idzie na 4GHZ przy 1,65V to wiem. Mój idzie na 3,5GHz przy 1,55V ale o procku kręcącym się do 4GHZ przy minimalnie podniesionym napięciu jeszcze nie słyszałem.

Racuch> możesz zarzucić jakąś fotką z CPU-Z i PC-Probe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy widzieliście jak wygląda C2D E6600 bez czapki , czy jest możliwe ściągnięcie IHS-a z tego procesora, mam podejrzenia o źle odprowadzaną temperaturę i nie wiem co dalej z tym zrobić?

Oczywiście na lustro IHS jest już wypolerowany.

Widzielismy ( widzialem ). Sciagnac sie da, ale latwe to nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kencho-1

a co w tym dziwnego? ,Pi 1M liczy z 1,4Vcore z biosa przy 4GHz (do windy wszedł by pewnie z niższym Vcore niż 1,3875) ,nie bawi mnie to

Procek jak procek (3,8GHz full stabilny we wszystkich dostępnych testach przy 1,4Vcore BIOS) ma 1-dną (małą) wadę grzeje się deko mocniej od przeciętnego C2D i to go hamuje ;/

przed szlifem tak wyglądał:

Dołączona grafika

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnego na Weelko

Zazdroszczę Wam tych procków ;P

są prawie jak bracia xero ;] ,tylko pare cyferek sie nie zgadza

może coś sklece mocniejszego (ala WC Stonki) i zobaczymy co pokaże ale przybieram si e do tego jak pies do jeża ...... :)

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Worms14

Czemu jest to utrudnione trzeba mieć jakieś specjalistyczne narzędzia, wprawę jakieś, instrukcje, może jakieś wskazówki, które albo mnie zmotywują albo odwiodą od pomysłu?

Gdzies tam pisałem, że kolega w serwisie składając kompa dla klienta nie załozył radiatora na cepa i zanim wyłączyło kompa poprzez ograniczenie temp, to najpierw z niego odpadł IHS... proc przeżył i miał się dobrze w sumie. Nie wiem jak teraz. To był Pentium 4 Presshot jakiśtam. Ale jak dobrze poszukasz na THG to znajdziesz całkiem fajnąhistorię jak koleś ubił z 5 procków i z żadnego mu się nie udało zdjąć z sukcesem. Do tego trzeba dojść czym Intel lutuje czapki i jaką to ma temp topnienia bo z tego co podał Orgiusz wynika, że koleś z XS przesadził z temperatura i usmażył cepa jak trzeba. Według mnie jest to jakiś rodzaj cyny, tóry trzeba by podgrzać równomiernie do jakichś 75*C żeby się stała na tyle plastyczna żeby w ogóle marzyć o ściąganiu IHS'a :twisted: W ogóle nie polecam, chociaż kilka razy się udało... ale to trzeba mieć albo niewyobrazalny skill albo szczęście. :D

EDIT: To w zasadzie mogłoby tłumaczyc dlaczego niektóre C2D po przegrzaniu wykazują tendencję do padakowego zachowania ... takie uplastycznienie kleiwa czapy przy 80*C moze teoretycznie doprowadzić do przesuniecia/skrzywienia się jej i potem traci swoje własciwości przewodzenia temperatury. Ale to tylko IMO.

Pozdrawiam.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A windowsowy menedżer przy programach "jednordzeniowych" z tym równomiernym obciążeniem kłamie - odpal sobie na przykład SuperPi. Program jak byk korzysta tylko z jednego rdzenia, a menedźer pokazuje pół na pół.

dobrze pokazuje bo win dzieli i sobie przezuca raz na 1 procek raz na 2 i wychodzi po 50% obciazenia wystarczy zmienisz kolokacje na 1 cpu i bedzie spoko a mozesz to zrobic w menagerze prawym na nazwe procesu czyli superpi.exe i tak kolokacja i odznaczasz cpu0 lub cpu1 i wtedy juz bedzie aplikacja pracowac na 1 procku

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4400 , 6320, 6420

Nowiutkie Intelki, nawet tańsze od swych słabszych braci. Jeszcze jak stanieje za miesiąc/dwa to będzie mój wybór.

za ta cene kupowanie 6600 mija sie z celem moim faworytem jest 6420.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dajcie spokój... :mur: czekałem na 6420 i czekałem, myślałem, że będzie pod koniec kwietnia i pach kupiłem na początku tygodnia (9 kwietnia), a tu bęc 10 kwietnia w sklepach się pojawił... szlak mnie trafia :)

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e6420 chyba najlepszy wybor obecnie do oc .podobnie jak e6300 bylo zdecydowanie mniej podatne na oc od e6400

w tym co robie 4 mb kaszy tak ze sie przydaje.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy niskie napiecie wplywa w szkodliwy sposob na c2d? Napiecie mam ~ v1,15, taktowanie domyslne 2,4ghz (E6600). Zastanawiam sie czy jeszcze obnizac napiecie.. Pamietam, ze Venice E6 chyba padaly od bardzo niskiego napiecia. A jak jest w przypadku c2d? Oczywiscie procek stabilny przy 2,4 ghz + v1.15.

Interesuje mnie jeszcze SpeedStep. Uzywa ktoś tego? Ja mimo ze mam wlaczone w biosie to cos nie bardzo dziala.. Jedynie jak wlacze Enhanced C1 (C1E) to mnoznik skacze caly czas z 9 na 6 itd, napiecie pozostaje bez zmian. Speedstep chyba powinien obnizac jeszcze napiecie, tak ? Chcialbym, zeby mi to dzialalo tak jak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzialem zeby ktos juz pisal jak sie sprawuje E4400 wiec dodam cos na poczatek

C2D E4400

abit ab9pro

scythe ninja

goodram 533 512MB :blink: (mielem przygotowanie 1GB 667 ale cos nie wspolpacuja z plyta :( musze wymienic )

a teraz najwazniejsze... na dzien dobry 3 GHz poszly :)

jakim programem mierzyc temperatury ??

post-9795-1176847836_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi