Skocz do zawartości
Mardok

Conroe/Merom (Core 2 Duo) - Testy i Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

@mArrAtoN:

Najlepszym do tego celu będzie CoreTemp.

A teraz mój gagatek ;)

Dołączona grafika

Napięcie domyślne (czyli po VID widać jakie) i na razie tak go zostawiam bo chłodzony BOX'em ;) Jak się doczekam w końcu zapinki na mój blok wodny to powalczę o więcej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie: po zakupie e6300 byłem nieco rozczarowany. Athlon z C&Q obniżał znacznie taktowanie w trybie oszczednym. W C2D z racji posiadania tylko 2 mnożników wygladało to nieciekawie. 1860 vs 1600 i nieco obnizone napięcie raczej duzych oszczedności nie przyniesie. Jak to wygląda np w 4400? Mnozniki 6-10 więc powinno być ciekawiej, tylko czy płyta bedzie ze wszystkich korzystac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie: po zakupie e6300 byłem nieco rozczarowany. Athlon z C&Q obniżał znacznie taktowanie w trybie oszczednym. W C2D z racji posiadania tylko 2 mnożników wygladało to nieciekawie. 1860 vs 1600 i nieco obnizone napięcie raczej duzych oszczedności nie przyniesie. Jak to wygląda np w 4400? Mnozniki 6-10 więc powinno być ciekawiej, tylko czy płyta bedzie ze wszystkich korzystac?

Nie ze wszystkich, tylko z wymienionych dwóch... @stress 10x => @idle 6x => @stress 10x i tak w kółko. Na 6300 faktycznie większego sensu to nie ma, bo spread jest minimalny, ale przy e4300/4400 już jak najbardziej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to mi właśnie chodziło :) O przełączanie między 6 a 10 a nie np 8-10 albo 6-8. To dobra wiadomość :) Bardzo mi tego brakowało po przejściu z X2. Jednak troche rachunek za prąd podskoczył, mimo że mój obecny 6300 działa na obniżonym napieciu.

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też zapodam, jak widać to L2, napięcie default, na 3240 już nie wstaje, mam kopnięty czujnik w procku dlatego oddaje go do serwisu, teraz kwestia czy warto wymienić na 6420 o ile sklep pójdzie na taki układ, chyba że skombinują B2 co raczej teraz graniczy z cudem, na szczeście mam na oku jeszcze dobrego 6400 B2 :wink: . Z tego co przeglądałem to 6420 tak sobie się kręcą dlatego wielka niewiadoma a użytkowników tego procesora jeszcze za mało.

post-136343-1176895849_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie widziales jak kreca sie e6420 ? ja tylko gdzies jeden test i poszedl 3.7ghz wiec bardzo dobrze -sporo e6600 tyle nie robi

Na forum Xtreme pare osób ma i już kręci, a wyniki różne 3.4, 3.6 max 3.8, może nie słabo ale pewnie ~4ghz trudne do osiągnięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok temp widze, że niskie więc jedziesz go dalej :D

Intel confirms price cuts

Q6600 CPU quad core will drop from $851 to $530. Core 2 Duo e6700 will sink from the current $530 to $316, E6600 will drop from $316 to $224, E6420 will be introduced for $183 and E6400 will drop from current $224 to $183. The E6x20 CPU's have 4 MB cache while the E6400 has only 2MB.

E6300 currently the cheapest core 2 duo will sink from $183 to $163 and Intel will at the same time introduce E6320 again the 4MB version for the same $163 price.

The cheapest E4000 version E4300 will since from $163 to $113

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mardok kiedy go zwodujesz? :D A może planujesz coś innego :wink:

U siebie na default czyli 1,325V z BIOS'u (czujnik pokazuje 1,29V) dojechałem do 3,2GHz czyli cienko :?

Procesor : E6600

Rewizja : B2

Seria : L637A795

VID : 1.325v (def)

post-20691-1176917597_thumb.jpg

A maks co dało radę to ~3,9GHz przy napięciu 1,65 z BIOS'u (czujnik 1,61V). Reszta napięć praktycznie na maks tylko memki na 2V :wink:

post-20691-1176917681_thumb.jpg

Marki 2001 i 05 przechodzi na 3,8GHz przy napięciu tym co wyżej :)

http://service.futuremark.com/compare?2k1=9184827

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=2927187

Marki 03 i 06 przechodzi na 3,7GHz

http://service.futuremark.com/compare?2k3=5314884

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=1713469

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cavarr:

Temp takie bo okno otwarte było, bez okna dobija do 63stC. W końcu to tylko BOX'a ba nawet pasta boxowa ;)

@chemiczny_ali:

W planie jest woda, a kiedy go zwoduję ? Jak tylko przyjdzie mi moja zapinka z Realitynet a coś się chłopaki nie spieszą :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sprawdzić czy na 100% działają 2 rdzenie mojego procka??

pytam się bo nie wiem czemu ale cpu-z pokazuje ze w cores jest 1 i threads jest 1 z tego co wiem powinno być 2.

drugie co mnie zastanawia to to czemu w menadżerze urządzeń nie mam procka no i w menadżerze zadań pokazuję się tylko jedno użycie procesora a chyba powinny być 2

coretemp pokazuje mi że niby mam 2 rdzenie ale temperaturę tylko jednego natomiast everest ultimate 2007 pokazuje temperatury obydwu rdzeni.

i teraz zastanawiam się czy jest to tylko błąd odczytu z tymi rdzeniami czy też jeden jest walnięty i nie działa bo w takiej sytuacji oddam na gwarancję bo po co mi c2d z jednym rdzeniem z drugiej strony wolał bym tego nie robić bo nie wiadomo co za proca mi dadzą potem a po za tym nie widzi mi się 2-3 tyg bez kompa

co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sprawdzić czy na 100% działają 2 rdzenie mojego procka??

pytam się bo nie wiem czemu ale cpu-z pokazuje ze w cores jest 1 i threads jest 1 z tego co wiem powinno być 2.

drugie co mnie zastanawia to to czemu w menadżerze urządzeń nie mam procka no i w menadżerze zadań pokazuję się tylko jedno użycie procesora a chyba powinny być 2

coretemp pokazuje mi że niby mam 2 rdzenie ale temperaturę tylko jednego natomiast everest ultimate 2007 pokazuje temperatury obydwu rdzeni.

i teraz zastanawiam się czy jest to tylko błąd odczytu z tymi rdzeniami czy też jeden jest walnięty i nie działa bo w takiej sytuacji oddam na gwarancję bo po co mi c2d z jednym rdzeniem z drugiej strony wolał bym tego nie robić bo nie wiadomo co za proca mi dadzą potem a po za tym nie widzi mi się 2-3 tyg bez kompa

co o tym sądzicie?

Mi to na uwalony rdzeń wygląda, ale dla pewności polecałbym update i reset biosu oraz reinstalkę osu. Jak nie pomoże to sprawdź go na innej mobo, jeśli będzie to samo to gwara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w CineBench nie mogę włączyć 2xCPU ale to może być spowodowane tym że winda nie widzi 2x CPU (na dobrą sprawę w menadżerze urządzeń w ogóle nie mam CPU i to mnie mocno dziwi bo powinien być chociaż jeden procek?)

ale gdyby tylko 1 rdzeń działał to czy np. podczas włączonego prime95 obliczając super pi czas nie powinien drastycznie wzrosnąć??

a w moim przypadku jest to gorszy czas o około 0,5s do max 1s a prime95 jak by nie było teoretycznie używa 100% z rdzenia

jutro jak będę miał chwilkę czasu to wgram inny bios do płyty i poszukam może nowych sterów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zajdzik:

A co ci pisze w menadżerze urządzeń pod pozycją Komputer ? Powinno pisać:

"Wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACIP"

u mnie pisze: "Standardowy komputer PC" :angry:

a czy jest możliwość że za to wszystko odpowiada winda?? że może coś nie tak z nią jest i przez to programy źle odczytują procka?? bo nawet jak miałem procka jednojajowego to miałem tam zakładkę procesor a tu jej brak :?

dzisiaj jeszcze sprawdzę co będzie na innym biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie pisze: "Standardowy komputer PC" :angry:

a czy jest możliwość że za to wszystko odpowiada winda?? że może coś nie tak z nią jest i przez to programy źle odczytują procka?? bo nawet jak miałem procka jednojajowego to miałem tam zakładkę procesor a tu jej brak :?

dzisiaj jeszcze sprawdzę co będzie na innym biosie.

bardzo możliwe ze to winda, często się tak zdarza - ale ktoś (wspać?) miałem jakiegoś dwujajowca w którym perfidnie padł jeden z rdzeni i nie dało się tego poprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie narazie tyle ile w syg, ale w ogóle się nie bawiłem, przesiadka z e6300 który miałem na 3GHz więc wrzuciłem większy mnożnik i o 7 MHz podkręciłem FSB żeby było równe 3,5GHZ. Narazie zauważalnie szybciej i jak najbardziej stable. Temp w granicach 43 stopni. Jak będe miał czas na zabawe to napewno wrzuce jakieś screeny :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi