Skocz do zawartości
Mardok

Conroe/Merom (Core 2 Duo) - Testy i Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Nie działa (ze względu na brak obsługi przez VRM) na Asus P5WD2-E (Premium), Asus P5WDG2-WS i Intel D975XBX - tylko ostatnia rewizja 304 go obsługuje która pewnie w polsce pojawi się za jakies pół roku.

sam zaczekam na Asusa P5B-BM o ile bedzie miał funkcje OC lub GA-965P-S4 no chyba że pojawi się jakies lepsze mobo :D

To żeś mnie zmartwił tym p5wd2-e, bo właśnie przymierzałem się do zakupu tej MOBO. Więc będę musiał poczekać na coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Nie zwracajcie uwagi na "ogolna" ilosc smarkow ;)

Zwrocie uwage na wynik CPU test, wynosi on 2282. Test zostal przeprowadzony na Conroe@2667mhz.

Teraz szybka analiza wynikow na x2 w smarku 06 i znajdujemy X2@2642 mhz Jak łatwo sprawdzic X2 uzyskał w tym samym tescie 3410 punktow :blink:

Co by nie mowic o 3Dmark-ach zawsze jako tako prezentowaly przyszle gry, jezeli wydajnosc conroe i X2 w grach bedzie wygladala jak pokazuje to narazie 2k6 to ja zostane przy X2.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.hkepc.com/bbs/attachments_dir/e...IRqA1Q17j7I.jpg

Nie zwracajcie uwagi na "ogolna" ilosc smarkow ;)

Zwrocie uwage na wynik CPU test, wynosi on 2282. Test zostal przeprowadzony na Conroe@2667mhz.

Teraz szybka analiza wynikow na x2 w smarku 06 i znajdujemy X2@2642 mhz Jak łatwo sprawdzic X2 uzyskał w tym samym tescie 3410 punktow :blink:

Co by nie mowic o 3Dmark-ach zawsze jako tako prezentowaly przyszle gry, jezeli wydajnosc conroe i X2 w grach bedzie wygladala jak pokazuje to narazie 2k6 to ja zostane przy X2.

na def 6800gs i procku na 2,66 mialem 2,5k :) tez mnie to zastanowilo. szkoda, ze nie mam wynikow szczegolowych, bo nie robilem orba z 6800gs.

EDIT

zayonnc => bo tam sa 2 dwurdzeniowe procki. u mnie na 3,6 wynik CPU oscyluje w granicach 1800ptk.

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Skywaver's Computer with VCore Mod (2x Opteron 275)" i "Physical / Logical CPUs 2 / 4" to z tego orba...czyli jak dobrze rozumiem to były dwa opterony....A jak to jest na normalnych X2?

Pozdr

Hmmm patrzylem na nazwe Cpu i bylo X2, w szukacje wybralem X2 i to wyskoczylo..... jednak teze o opteronach potwierdza nazwa mobo - Tyan Computer Corp K8WE S2895

Hmmm na zwyklym X2@2500-2600 wychodzi ~2k-2,1k, czyli mniej niz na tym screani-e

EDIT:

X2@ 3Ghz osiaga 2264ptk w Cpu score.

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli 3GHz X2 robi tyle co 2,66 GHz conroe (o ile w screenie z HKEPC, był to conroe-ale wątpię aby inny intel przy 2,66GHz tyle osiągnął). teraz ciekawe ile conroe E6400/2.13GHz/2mb - 240$ lub E6300/1.86GHz/2mb - 210$ zrobi te 2,66GHz...

hehe jeszcze proców nie ma a tu już zagwostka na ile to się da podkręcić :wink:

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez tylko pod uwagę, że nie wiadomo jak pracuja Conroe z 2mb cachu. Do tej pory przyrost "mocy" w Intelu byl uzyskiwany dzieki zwiekszaniu jego ilosci.

Jezeli Intel nadal stosuje ta metode to wydajnosc Conroe z 2 razy mniejszym cachem niz testowane moze okazac sie stosunkowo mala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie po cichu wypuszczą nowy rev płyty i będzie działać - tak chyba było z P4C800 DLX o ile dobrze pamietam i prescottami

No własnie a co ze starymi rewizjami ? przeciez nie po to wywalałem tyle kasy na mobo któremu nagle urwała sie przyszłość .... po raz kolejny w[ciach!]iła mnie polityka intela, jednak pod tym względem AMD jest dużo bardziej USER FRENDLY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez tylko pod uwagę, że nie wiadomo jak pracuja Conroe z 2mb cachu. Do tej pory przyrost "mocy" w Intelu byl uzyskiwany dzieki zwiekszaniu jego ilosci.

Jezeli Intel nadal stosuje ta metode to wydajnosc Conroe z 2 razy mniejszym cachem niz testowane moze okazac sie stosunkowo mala.

Zauważ, że architektura conroe jest zupełnie inna od net burst, więc raczej nie sądzę żeby tu cache też odgrywał taką rolę (chociaż to tylko domysły i mogę się mylić, ale sądzę, że dla nas wszystkich ta wersja byłaby najlepsza :wink: ).

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bronie conroe - ale asrock na 865G + do tego DDR1 (nie wiadomo jakie timingi) - trzeba poczekać na wiecej testow :)

oriętuje sie ktos czy płyty BTX będą miały opcje O/C czy wzorem wiekszosci mATX albo ich brak albo minimalne ?

p.s. Hipo - dlatego ja z zakupami czekam na oficjalna premiere procka

p.s2. x2 musi miec 3.1G żeby uzyskać wynik 2200-2300 w CPU Score ->

Dołączona grafika

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bronie conroe - ale asrock na 865G + do tego DDR1 (nie wiadomo jakie timingi) - trzeba poczekać na wiecej testow :)

oriętuje sie ktos czy płyty BTX będą miały opcje O/C czy wzorem wiekszosci mATX albo ich brak albo minimalne ?

p.s. Hipo - dlatego ja z zakupami czekam na oficjalna premiere procka

p.s2. x2 musi miec 3.1G żeby uzyskać wynik 2200-2300 w CPU Score ->

Dołączona grafika

a kiedy ta premiera conroe?

plyty te ktore podal kolega wczesniej na 100% beda zdialaly z conroe?

ktore da sie kupic juz w polsce, lub bedzie mozna w najblizszym miesiacu?

bo wiem ze tego asusa i gigabyte mozna, ale asus z tego co piszecie nie bedzie wspolpracowal z conroe..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bronie conroe - ale asrock na 865G + do tego DDR1 (nie wiadomo jakie timingi) - trzeba poczekać na wiecej testow :)...

To może przedwczesne pytanie ,tak się zastanawiam czy z Asus'em P5P800SE (I865PE+DDR1) Conroe by wspólpracował?

Na płytke tą byłem zdecydowany+P4 631;teraz do wejścia Conroe już nie dużo pozostało wiec chyba warto poczekac. :D

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może przedwczesne pytanie ,tak się zastanawiam czy z Asus'em P5P800SE (I965PE+DDR1) Conroe by wspólpracował?

Na płytke tą byłem zdecydowany+P4 631;teraz do wejścia Conroe już nie dużo pozostało wiec chyba warto poczekac. :D

było już wałkowane :angry:

z żadną z obecnie dostępnych płyt Conroe nie współpracuje - i nie jest to jedynie kwestia biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gigabyte na i965hkepc

Z tego co mi wiadomo to pojdzie na wszystkich chipsetach obslugujacych dualcore tylko sprawa bedzie sie rozbijala o regulator napiecia na proca bo dla conroe wymyslil intel nowa specyfikacje

boze

pojdzie na 975 i 965 i pewnie wszystkich nowszych

ale na I865PE/G/875P działa conroe :wink: problem jest w układach zasilających procesor

Sory Yoto to może my inne wątki czytamy ? :D

@Yotomeczek

Nie napisałem że się nie znasz,uważm że wręcz przeciwnie,lecz nie pisz że było wałkowane na"nie",skoro zacytowałem posty na "tak".Zapytałem tylko .

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość #Mreko

I działa :] czyli zaczynam byc lekko zdenerwowany na Asusa ze praktycznie szczytowe modele P5WD2 ( -E, -WS ) nie mają wspólpracować tym CPU

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

witamy w swiecie intela :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

@Yotomeczek

Nie napisałem że się nie znasz,uważm że wręcz przeciwnie,lecz nie pisz że było wałkowane na"nie",skoro zacytowałem posty na "tak".Zapytałem tylko .

Demek pisząc o 975 i 965 miał chyba na myśli, że te chipsety obsłużą Conroe - ale moim zdaniem nie obecnie dostępne płyty na nich

Jak już było mówione to z sekcją zasilania jest związana niekompatybilność obecnie dostępnych płyt z tym CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ciach!] Edit by moderator. Czytać regulamin i stosować się do niego. [ciach!]

caly czas piszecie ze nie ma plyt obslugujacych...

czyli to co kolega tutaj napisal to jest nieprawda i brednie itp?

bo juz mialem nadzieje ze bede mogl zmienic wlasnie na plyte pod conroe, kupic jakiegos marnego celeronka czy cos i pozniej conroe?

bo obecnie mam northwooda na starej podstawce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo juz mialem nadzieje ze bede mogl zmienic wlasnie na plyte pod conroe, kupic jakiegos marnego celeronka czy cos i pozniej conroe?

dostan te plyty teraz w sklepie ...

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie cytujemy zdjęc. Te płyty to egzemplarze pokazowe, w sprzedazy będą pewnie gdy pojawi sie procesor. Płyt obsługujacych nie ma, są chipsety ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@yoto and ricci

dokladnie chodzi o to, ze 965 i 975 dzialaja z conroe. tyle ze na rynku nie ma takich plyt (poza jednym intelem)

I szybko nie bedzie. Pozatym na revy ktore by oferowaly cos konkretengo trzeba bedzie chwile poczekac wiec nie ma co sikac po nogach. Bylo tak na NF2, NF3, NF4 i mimo ze to Intel to tutaj tez tak bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@yoto and ricci

dokladnie chodzi o to, ze 965 i 975 dzialaja z conroe. tyle ze na rynku nie ma takich plyt (poza jednym intelem

Yoto tak właśnie pisał,ja coś pokręciłem. :lol2: Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory za zdjecia nei znam do konca zasad panujacych na tym forum.

a ze na kazdym jestinaczej (np udzielam sie - malo, bo malo- na forum browarniczym - warzenie browarow amatorskie- i tam panuje cos co zwa FCJP. tutaj wszyscy by dostawali opieprz za nieuzywanie przecinkow,bledy ortograficzne, brak polskich znakow i uzywanie angielskich slow, lub slowotrworstwo). Wiec nie jestem w stanie pamietac kazdej zasady na forach :)

wiec wybaczcie.

co do plyt to faktycznie nie widzialem ich w sprzedazy w polsce. Nie sprawdzilem szczerze mowiac zczy w ogole sa w sprzedazy, jedynie na komputroniku.

czyli nie wiadomo kiedy wyjda te plyty? czemu ich nie wypuszcza przed premiera conroe, skoro same wspieraja obecne intele... ulatwili by nam zycie, szczegolnie typ co teraz chca zmienic kompa.

btw sa plyty ktore maja PCI-E i sa na stare piv (northwood) s754, czy costam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi