krogoth111 Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Przestałem kupowac w komputroniku jak poszukiwałem szybko ceramique i mi powiedzieli ze takiej pasty nie ma i zebym wział silver3. Teorii do serca nie wziałem ale jako posiadacz starego stepa i na dodatek jednego cpu ze starym chcę sprzedać było dobrze to usłyszeć B-) Na benchmark.pl napisali ze sprzedają wersję F. Ciekawe skąd mają :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 (edytowane) osobiście czekam na step F i płyty z nForce 590 SLI Intel Edition i wtedy łykam conrołka :D mam nadzieje że szybko sie to pokaże jedno i drugie na rynku Edytowane 15 Września 2006 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 osobiście czekam na step F i płyty z nForce 590 SLI Intel Edition i wtedy łykam conrołka :D mam nadzieje że szybko sie to pokaże jedno i drugie na rynkuDFI z NF590 robi FSB aż 330 :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 (edytowane) DFI z NF590 robi FSB aż 330 :lol2:Za miesiac ceny CPU powinny spasc wyraznie a wtedy kupi sobie z wysokim mnoznikiem jakies E6500 i FSB nie bedzie takie wazne. Edytowane 15 Września 2006 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Za miesiac ceny CPU powinny spasc wyraznie a wtedy kupi sobie z wysokim mnoznikiem jakies E6500 i FSB nie bedzie takie wazne. tia. nawet 3giga nie bedzie mial :( w obecnej wersji nf5 to kicha jezeli chodzi o fsb, a za roznice w mnozniku mozna kupic inna/lepsza plyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 DFI z NF590 robi FSB aż 330 :lol2: i dlatego nie mozna jej kupic........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 tia. nawet 3giga nie bedzie mial :( w obecnej wersji nf5 to kicha jezeli chodzi o fsb, a za roznice w mnozniku mozna kupic inna/lepsza plyteWiekszy mnoznik daje jeszcze oszczednosc na cenie RAM ktory ostatnio robi sie drogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Szybkie pytanie - czy CoreTemp pokazuje Wam równe tempy dla obu rdzeni? U mnie różnica wynosi 3 C... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba1978 Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Szybkie pytanie - czy CoreTemp pokazuje Wam równe tempy dla obu rdzeni? U mnie różnica wynosi 3 C... U mnie to samo :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Szybkie pytanie - czy CoreTemp pokazuje Wam równe tempy dla obu rdzeni? U mnie różnica wynosi 3 C...6-7 stopni różnicy. Pod obciążeniem rżnica maleje do 1 stopnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 2 - 3*C różnicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 W temacie o X2 albo o AM2 (nie pamiętam) też była mowa o różnych temperaturach na rdzeniach i wnikliwi doszli do tego, że nie są to temperatury rdzeni (bo to ponoć nie jest możliwe aby na tak małej powierzchni były tak duże różnice temp) tylko albo temp pobierana jest z dwóch różnych miejsc w procu (a;le nie ze rdzeniu - lub jedna jest z rdzenia a druga z czegoś innego) albo jest to jakiś błąd kalibracji czujnika... Żeby nie było nie mam dwórdzeniowca i to nie są moje słowa/pomysły tylko tak przeczytałem na forum. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanEk Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Nie chcialem specjalnie zakladac nowego topica wiec napisalem tu. Znalazlem na ebayu E6600 z 26 tygodnia produkcji, na aukcji pisza ze najlepsze procki pochodza z tego tygodnia, na XT widzialem kilka cpu z sigiem 26week. Jak to jest z tymi E6600 i 26week, czemu sa najlepsze ?? 26 week Sig z XS: 6600 week 26 @ 411x9 1.525v xp90 Prosze o szybka odpowiedz bo moglbym go kupic z tej aukcji. EDIT: A tu cos ciekawego, quad, juz ? :D http://cgi.ebay.com/Xeon-Clovertown-Quad-C...tem200028154433 Edytowane 17 Września 2006 przez FanEk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 W temacie o X2 albo o AM2 (nie pamiętam) też była mowa o różnych temperaturach na rdzeniach i wnikliwi doszli do tego, że nie są to temperatury rdzeni (bo to ponoć nie jest możliwe aby na tak małej powierzchni były tak duże różnice temp) tylko albo temp pobierana jest z dwóch różnych miejsc w procu (a;le nie ze rdzeniu - lub jedna jest z rdzenia a druga z czegoś innego) albo jest to jakiś błąd kalibracji czujnika... Żeby nie było nie mam dwórdzeniowca i to nie są moje słowa/pomysły tylko tak przeczytałem na forum. Pozdr W bios mojej mobo pod XP sa dwa pomiary temperatury dla CPU i w manualu okreslaja to jako wewnetrzna ( ABS II) oraz zewnetrzna CPU, mysle ze w dwurdzeniowcach jest podobnie czyli 1 i 2 nie oznaczaja rdzeni tulko numer czujnika CPU. Gdyby to byly czujniki oddzielne dla rdzeni to ich wskazania by sie zmienialy zaleznie od tego ktory rdzen obciazymy. Mozna to sprawdzic monitorujac temperature na przemian obciazajac rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) W bios mojej mobo pod XP sa dwa pomiary temperatury dla CPU i w manualu okreslaja to jako wewnetrzna ( ABS II) oraz zewnetrzna CPU, mysle ze w dwurdzeniowcach jest podobnie czyli 1 i 2 nie oznaczaja rdzeni tulko numer czujnika CPU. Gdyby to byly czujniki oddzielne dla rdzeni to ich wskazania by sie zmienialy zaleznie od tego ktory rdzen obciazymy. Mozna to sprawdzic monitorujac temperature na przemian obciazajac rdzenie. każdy rdzeń ma swój czujnik Nie chcialem specjalnie zakladac nowego topica wiec napisalem tu. Znalazlem na ebayu E6600 z 26 tygodnia produkcji, na aukcji pisza ze najlepsze procki pochodza z tego tygodnia, na XT widzialem kilka cpu z sigiem 26week. Jak to jest z tymi E6600 i 26week, czemu sa najlepsze ?? 26 week Sig z XS: 6600 week 26 @ 411x9 1.525v xp90 Prosze o szybka odpowiedz bo moglbym go kupic z tej aukcji. EDIT: A tu cos ciekawego, quad, juz ? :D http://cgi.ebay.com/Xeon-Clovertown-Quad-C...tem200028154433 4 rdzeniowce intela w wersjach ES są na XS już ze 2 miesiące ... co do tygonia - nie ma znaczenia, bo w każdym trafiają się padaki i egzemplarze wybitne (OC) Edytowane 17 Września 2006 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 27 week też miał być wspaniały, a jak sie okazało gów... prawda. Jeden lepszy, drugi gorszy. Ostatnio coolaler zapodał screeny ze SPi32M na e6600 z 28 week na.... 4GHz AC. I co z tego jak inni napaleni na ten tydzień objedlli się smakiem, bo okazało się , że ogólnodostępne egzemplarze wcale takiego poziomu nie osiagają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 urozmaicajac monotonie PI ;) E6600@3,8 sli7900gtx fear 1280x960 fsaa4x max bez ss x3 reunion demo -------------------------- X3 - Reunion -------------------------- Game version: 1.3.0.US Graphic card name and driver used: NVIDIA GeForce 7900 GTX Version [6.14.10.8596] CPU name: Intel® Core2 CPU 6600 @ 2.40GHz Family 6 Model H Video settings during benchmark: Screen resolution: 1280 x 1024 * [32] using shader profile: 3.0 Antialias Mode: 4x Anisotropic Mode: 8x Graphic & Shader settings Texture quality: high Shader quality: high High quality bumpmaps: enabled Environment map: enabled Postprocessing: enabled using 16bit vertex format: yes Framerates -------------------------------------------------------------------------------- Scene 00 115.9 average fps 110.0 minimum fps 187.0 maximum fps Scene 01 69.7 average fps 32.0 minimum fps 158.0 maximum fps Scene 02 121.7 average fps 99.0 minimum fps 191.0 maximum fps Scene 03 135.9 average fps 86.0 minimum fps 292.0 maximum fps Overall average framerate: 110.8 fps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Witam. Na allegro jest Core 2 Duo e6300 w wyjątkowo niskiej cenie (599 zł) KLIK Myślicie, że to są jakieś odpadki po selekcji ? Właśnie sie zastanawiam czy to kupić bo w sklepach internetowych ceny są o ponad 100 zł wyższe ale nie chciał bym trafić na jakiegos "gniota" :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Witam. Na allegro jest Core 2 Duo e6300 w wyjątkowo niskiej cenie (599 zł) KLIK Myślicie, że to są jakieś odpadki po selekcji ? Właśnie sie zastanawiam czy to kupić bo w sklepach internetowych ceny są o ponad 100 zł wyższe ale nie chciał bym trafić na jakiegos "gniota" :P Myślimy, że są z USA stąd 14 dni gwary ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Witam. Na allegro jest Core 2 Duo e6300 w wyjątkowo niskiej cenie (599 zł) KLIK Myślicie, że to są jakieś odpadki po selekcji ? Właśnie sie zastanawiam czy to kupić bo w sklepach internetowych ceny są o ponad 100 zł wyższe ale nie chciał bym trafić na jakiegos "gniota" :P To nie jest wyjatkowo niska cena bo bywaja taniej 560 zl za box http://allegro.pl/item125498088_intel_core...6300_tanio.html Uzywane mozna kupic jeszcze taniej a jak bedzie latwo dostepna nowa wersja to pewnie nastapi wysyp zabugowanych. Edytowane 17 Września 2006 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Uzywane mozna kupic jeszcze taniej a jak bedzie latwo dostepna nowa wersja to pewnie nastapi wysyp zabugowanych. A ile bedzie oszustw - tzn te stare beda sprzedawane jako nowe pozbawiane bledow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Uzywane mozna kupic jeszcze taniej a jak bedzie latwo dostepna nowa wersja to pewnie nastapi wysyp zabugowanych. i bedzie mozna tanio kupic dobrego proca :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Wszyscy nawijają o tych błedach a tak po prawdzie to zdażył się komuś przypadek freeza lub bluescreena właśnie jakimś takim bykiem spowodowany ? O co to całe halo ? AMD też wprowadzało poprawki do swoich proców ale oprócz zmniejszania OC z każdą rewizją innych skutków widać nie było. W intelu będzie inaczej? Bo wydaje mi się, że i intel z każdym dniem poprawia selekcję rdzeni i perełek E6300 robiących na def. napięciu np. 3,2GHz będzie znikoma ilość (albo wcale). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Wszyscy nawijają o tych błedach a tak po prawdzie to zdażył się komuś przypadek freeza lub bluescreena właśnie jakimś takim bykiem spowodowany ? O co to całe halo ? AMD też wprowadzało poprawki do swoich proców ale oprócz zmniejszania OC z każdą rewizją innych skutków widać nie było. W intelu będzie inaczej? Bo wydaje mi się, że i intel z każdym dniem poprawia selekcję rdzeni i perełek E6300 robiących na def. napięciu np. 3,2GHz będzie znikoma ilość (albo wcale).Jesli blad jest w danych programu to freez lub bluescreen jest prawie niemozliwy co najwyzej program sie wywali a jeszcze bardziej prawdopodobne ze da bledne wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) na benchmark.pl piszą coś takiego Core2 Duo: steppingi, listy błędów... itp c.d. W kwestii steppingów procesorów Core2 Duo i listą błędów opublikowaną przez Intela, po naszych ostatnich informacjach posypała się masa listów. Kontaktowaliśmy się jeszcze w tej sprawie z firmą Intel w Polsce i dowiedzieliśmy się, że procesory, które zostały wysłane przed premierą do testów do prasy oraz do partnerów miały stepping B1 oraz B2. Natomiast wszystkie procesory produkcyjne - czyli te, jakie finalnie są w sprzedaży - mają stepping nie niższy niż B2. Nie ma więc na rynku procesorów 'B1'. Errata z listą błędów w procesorze Core 2 Duo stepping B2 jest oficjalnie dostępna na stronach Intela. Firma Intela zapewnia, że żaden z tych błędów nie jest krytyczny, dzięki zastosowanym korektom w mikrokodzie. i teraz pytanie czy czekać na step F czy brać obecny B2 :/ bo juz mnie to czekanie zaczyna wnerwiać :) na stronie intela jak nie ma stepu F tak nie ma Edytowane 18 Września 2006 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forrestal Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 na benchmark.pl piszą coś takiego i teraz pytanie czy czekać na step F czy brać obecny B2 :/ bo juz mnie to czekanie zaczyna wnerwiać :) na stronie intela jak nie ma stepu F tak nie ma Jakas paranoja chyba panuje... Wszystko dziala jak nalezy a wy sie zastanawiacie. Brac i nie narzekac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Paranoja to delikatne słowo. Ja BSOD-u nie widziałem w codziennej pracy od kupna procka. A dodam , ze procek fika sobie na 3,4-3,5 GHz zaleznie od mojego kaprysu na 1,35V , co dodatkowo powinno negatywnie wpłynac na jego stabilnośc. A tymczasem jakoś błędów nie zgłasza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Paranoja to delikatne słowo. Ja BSOD-u nie widziałem w codziennej pracy od kupna procka. A dodam , ze procek fika sobie na 3,4-3,5 GHz zaleznie od mojego kaprysu na 1,35V , co dodatkowo powinno negatywnie wpłynac na jego stabilnośc. A tymczasem jakoś błędów nie zgłasza...Zamiast uprawiac paranoje mozna zrobic prosty test czy nie ma problemu z bledami cache. Bardzo dobrze nadaje sie do tego SuperPi. Trzeba uruchomic jednoczesnie dwa SuperPi po jednym na rdzen. Po zakonczeniu obliczen wystarczy porownac pliki z wynikami jesli sa identyczne to jest OK jesli rozne to jest problem. Byc moze taki jednokrotny test nie wystarczy w 100% ale pozwoli na ocene ryzyka wystapienia problemow z CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Wyniki w SPI odpalone na dwóch rdzeniach NIGDY nie bedą identyczne. Wynik tego testu w znacznym stopniu uzależniony jest od operacji wykonywanych przez system. Wystarczy, że podczas testu system "poprosi" o wykonanie jakiegoś procesu, by jeden z rdzeni zareagował na takie zapytanie. Hdd chrupnie leciutko i juz mamy róznicę w wyniku rzędu 2 miejsca po przecinku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Wyniki w SPI odpalone na dwóch rdzeniach NIGDY nie bedą identyczne. Wynik tego testu w znacznym stopniu uzależniony jest od operacji wykonywanych przez system. Wystarczy, że podczas testu system "poprosi" o wykonanie jakiegoś procesu, by jeden z rdzeni zareagował na takie zapytanie. Hdd chrupnie leciutko i juz mamy róznicę w wyniku rzędu 2 miejsca po przecinku.Nie chodzi o czas wykonania tylko o zawartosc pliku z liczba pi. Trzeba potem sprawdzic (przykladowo przy pomocy polecenia systemowego FC/B ) czy obie liczby pi sa jednakowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...