Skocz do zawartości
Mardok

Conroe/Merom (Core 2 Duo) - Testy i Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie w Nowym Roku

Zamierzam w przeciagu tego miesiaca zakupic nowy procek Intel C2D 2.4Ghz BOX. Powiedcie mi prosze z jakiej serii najlepiej brac a ktora omijac ? ( chodzi mi o mozliwosci podkrecania)

Prosze takze , powiedcie do ilu tak srednio da sie tego procka podkrecic ? ( oraz jakie max FSB wytrzymuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu napisał(a):

Zlitujże się.... Dam dobry adres - www.wróżka.pl. Nie ma dobrych serii. Z jednego tygodnia potrafią się diametralnie róznie kręcic.

Chodzilo mi oto czy moze sa jakies seriie ktore nie warte sa kupowania bo w wiekszosci przypadkow sa problemy z podkrecaniem.

Jak pamietam z P4 to nie ktore seriie byly polecane jako dobre do podkrecania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w tym sęk, że nie wiadomo. Piali na XS swego czasu, ze 28 tydzień super. Okazało się, ze nie do końca. Potem ktos pokazał z 29 tyg. 4 GHz on Air Spi 32M. I znów ludzie sie nacięli, bo to był rodzynek.

Generalnie solidne E6600 robią na def. Vcore 3,2 GHz i ok. 3,6 GHz na 1,45 real Vcore na chłodzeniu powietrznym. Ale z tym bywa różnie, wiele na forum egzemplarzy , którym daleko do tego. Z drugiej strony brane w ciemno , robiące 3,6 GHz na 1,35V ( vide Racuch :) ). Sam widzisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Zanabylem droga kupna na jakis czas (bo nie dla mnie, a moze i u mnie zostanie :P ) Asusa P5B + E6300.

I mam pytanie apropo napiecia pokazywanego w CPU-Z - gdy w biosie mam ustawione chyba 1.225, w C-Z pokazuje max 1.184V. Zapodalem Orthosa, i narazie sobie ladnie liczy - nie chec mu przerywac zeby wyjsc do biosu i porownac.

Czy spokojnie mozna ufac temu co pokazuje CPU-Z, czy raczej napiecie bedzie bardziej zblizone do tego co jest ustawione w biosie?

A i zapomnialbym temperatury. Zalozylem swoje Infinity - po 40minutach Orthosa wg. TAT - 54(53) oraz 51 dla rdzeni @ 3GHz przy wzpmnianym wyzej napieciu. Montaz chlodzenia na C2D jest tak powalony, ze boje sie czy nie zalozylem zle/slabo, a temperatury nie sa za wysokie - co sadzicie?

Edytowane przez eubie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem ale u mnie c2d przy 1.45v nie wstaje przy 3.2ghz na razie jest 1.5v i orthos liczy od godziny.albo coś źle robię albo mam syfiastego proca.

właśnie był zrzut pamięci nie wiem co się dzieje.może ktoś ma jakieś rady?? dodam że bios ustawiam według porad dostępnych na forum i jak na razie stabilnie jedynie 2.4ghz

Edytowane przez Fonzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu napisał(a):

No i w tym sęk, że nie wiadomo. Piali na XS swego czasu, ze 28 tydzień super. Okazało się, ze nie do końca. Potem ktos pokazał z 29 tyg. 4 GHz on Air Spi 32M. I znów ludzie sie nacięli, bo to był rodzynek.

Generalnie solidne E6600 robią na def. Vcore 3,2 GHz i ok. 3,6 GHz na 1,45 real Vcore na chłodzeniu powietrznym. Ale z tym bywa różnie, wiele na forum egzemplarzy , którym daleko do tego. Z drugiej strony brane w ciemno , robiące 3,6 GHz na 1,35V ( vide Racuch :) ). Sam widzisz...

a default 3,53GHz :banana:

Mr.Martin

tu masz zestawienie serii i tyg. prod.

podebrane z tzw. klubu C2D 4GHz

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=115109

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy po numerach na procku Core 2 Duo można dojść jaki to konkretnie Stepping i Revision?

Interesował by mnie Stepping 6 i Revision B2 z powodu? Jak wyżej klub 4GHz :lol:

Jakiego lepiej kupować proca w wersji BOX, czy Tray?

Edytowane przez .:Max:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

mi sie chyba skonczyo fsb na e63 :/ 480 max stable, 490 niestabilne na maxiora, a 500 nie botuje dowindy :/ nawet jakbym dał +0,75 na mch i +0,35 na fsb w ds4 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.:Max:. napisał(a):

Czy po numerach na procku Core 2 Duo można dojść jaki to konkretnie Stepping i Revision?

Interesował by mnie Stepping 6 i Revision B2 z powodu? Jak wyżej klub 4GHz :lol:

Jakiego lepiej kupować proca w wersji BOX, czy Tray?

A znajdziesz w sklepach inne C2D niż stepping 6 i revision B2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.:Max:. napisał(a):

B1 to były ES-y, a stepping 5 kto to wie :lol:

Masz i poczytaj google jeszcze istnieje

http://forumz.tomshardware.com/hardware/Co...pict183765.html

dwa fora te same pytania :mur: :mur:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=103349

E6700 ES chyba nie trzeba tlumaczyc sktutu ES

tydzien pozniej wszdl stepping 6

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ChrisG napisał(a):

Masz i poczytaj google jeszcze istnieje

http://forumz.tomshardware.com/hardware/Co...pict183765.html

dwa fora te same pytania :mur: :mur:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=103349

E6700 ES chyba nie trzeba tlumaczyc sktutu ES

tydzien pozniej wszdl stepping 6

Takie wyjaśnienie to wiesz gdzie?

A jak ktoś nie zna Anglickiego to co z 10 pietra ma skoczyć? :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@.:MAX:. link : http://www.intel.com/cd/corporate/europe/emea/pol/321283.htm

napisz do Intela to ci odpowiedzą co i jak :D tymbardziej podaję link do polskiej strony intela zebyś ze słownikiem nie musiał ślęczeć nad tym... btw. słyszałeś kiedyś o możliwości translacji stron www ?? bo tak się składa że jest kilka stron na których możesz sobie zrobić tłumaczenie stronek pol-eng eng - pol więc polecam dodać do zakładek a nie narzekać, że nie znasz angielskiego :D

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blue napisał(a):

kurde...ale się ten core2duo grzeje....umnie 85C w orthosie.... :o na scythe infinity...

napięcie 1,55v

Nie ma co, dobra droga do zakatowania procka, 1,55V na AC.... To 3,8 w podpisie to pobożne życzenie czy potwierdzisz to jakoś? A może to maks screen? Chyba nikomu tu nie wmówisz, ze tyle masz na AC alldays....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu napisał(a):

Nie ma co, dobra droga do zakatowania procka, 1,55V na AC.... To 3,8 w podpisie to pobożne życzenie czy potwierdzisz to jakoś? A może to maks screen? Chyba nikomu tu nie wmówisz, ze tyle masz na AC alldays....

hanu co ty taki podejrzliwy się robisz?? :? detektyw z Ciebie czy co?

na codzień to sobie mam 3700mhz 1,55v (bios pokazuje 1,5v)

pozdRo

a screena dam za lekko ponad godzinę jak minie druga godzinka orthosa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blue napisał(a):

3700mhz bios1,55 (ale vdroop jest i pokazuje ze jest 1,49-1,5v)...ustawiam w biosie 1,5425 a na szaro pisze obok ze jest 1,49v. To wkoncu jakie jest napięcie?

to ze pokazuje X napiecie to nie ozacza ze takie jest.

Jezeli płyta zaniza napiecie to nie jest to dropp.

//

Przygarnąłem c2d na jakis czas itroche sie zdziwilem:

scythe infinity, stock i 58/59st @ stress

woda, stock i 57/58st stress

woda, 3200@1,28v i 87*C stress

blok/woda zimna, spod radiatora zimny, a backplate parzy.

Orthos sie wywala od 3400, 3d2k1 przechodzi do 3700.

Paste nakladalem kilka razy, sposu i blacha na procu płaskie (nie lustro ale płaskie)...

Jak na moje to cos tu jest nie tak.........................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC_Speaker napisał(a):

@.:MAX:. link : http://www.intel.com/cd/corporate/europe/emea/pol/321283.htm

napisz do Intela to ci odpowiedzą co i jak :D tymbardziej podaję link do polskiej strony intela zebyś ze słownikiem nie musiał ślęczeć nad tym... btw. słyszałeś kiedyś o możliwości translacji stron www ?? bo tak się składa że jest kilka stron na których możesz sobie zrobić tłumaczenie stronek pol-eng eng - pol więc polecam dodać do zakładek a nie narzekać, że nie znasz angielskiego :D

Pozdrawiam :D

Jakiś ty mądry, ale żeś teraz strzelił :lol2: :lol2: :lol2:

Jak by tak każdy odnosił się z problemami do producentów to na jakiego grzyba były by wszelkiej maści fora dyskusyjne?

Jak nie znasz konkretnej odpowiedzi to po co piszesz takie bzdety, nabijasz posty? Ważna ilość nie jakość, nie :mur:

Do producenta sam mogłem napisać, ale z tego co mi wiadomo to fora również służą do skracania takich procedur, taką drogą okazał się @DEVILEK za co Wielkie dzięki :-P

Odpisał krótko i na temat, a ty możesz się jedynie od niego uczyć :D

Pozdrawiam.

Edytowane przez .:Max:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi