לוק Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Witam Wszystkich. Mam taki problem, ma płyte asrocka conroe 865PE. do niej mam Korka E4400 2GHz, 2 GB Ram Geila 400 DDR, karte Graficzną radeon X1950 Pro AGP itp. Chciałbym podkrecic swój procesor tak do 3 GHz a minimum do 2,6 GHz płyta moja obsługuje procesory pracujace na 1066 MHz ale ten mój procek to jest 800 MHz. I teraz tak producent zaleca przy inastalacji tego pierwszego procesora ustawienie zworki na plycie na pin2+pin3 dla MHz 1066, teraz jest na pin1+pin2 czyli zgodnie z moim procesorem który pracuje na 800 MHz takie ustawienie moze byc jeszcze dla 533 MHz. FSB na płycie w moim przypadku wynosi teraz 200 MHz. Moje pytanie w zwiazku ztym jesli chciałbym podkrecic ten procesor pracujacy z wewnetrzna predkościa 800 MHz to czy musze przestawiac zworke na pin2+pin3 ( chodzi o utawienie FSB płyty powyzej 266 MHz) czy zostawic tak jak jest? W instrukcji do płyty mam napisane cos takiego. 'NORMAL"(short pin1, pin2) is the deflaut settings for the FSB jumper. "1066" (short pin2, pin3) is the settings for the over clocking CPU frequency.(niby wszystko jasne ale pytam) Dalej jesli CPU FSB Frequency wynosi 1066to trzeba wsadzic tylko i wyłacznie DDR400 bo nie bedzie działac z innymi.(w moim przypadku jest to procesor 800 MHz ale co w wypadku podkrecania czy ta zasada tez obowiazuje) Poniewaz nigdy nie podkrecałem procków chciałbym sie zapytac czy zwiekszając predkośc szyny FSB na płycie np z 200 do 266 MHz i w górę, jednoczesnie podnosze wewnętyrzna predkośc magistrali Procesora(wydaje mi sie że tak)? :mur: Z instrukcji wiem napewno ze proocesory pracujacee na 1066 wymagaja ustawienia zworki pin2+pin3, czy to znaczy ze wtedy płyta głowna ustali poprostu wyzsze FSB czyli 266 czy chodzi o cos innego, bo wiem ze takie procesory chodząwłasnie na takich czestotliwosciach magistrali, czyli 1066 MHz CPU=266 MHz MotherBord, a 800 MHz CPU=200 MHz MB. Ale ze jestem zielony w tym temacie bardzo prosze o pomoc. Głownie chodzi mi o to czy chcac podkrecic procesor po przez magistrale plyty ustawiajac ja na 266 lub powyzej mam zmienic zworke? Acha i co z pamieciami przy takim podkrecaniu czy tez sie podkreca czy moze standardowo po przełaczeniu zworki poprostu ustawia sie na nizszych czestotliwosciach bo tak ktos pisał, wtedy kwesta tymów i ich zmiany by mnie omineła? Moje pamiatki to Geil 2 x 1 gb w dualu; 2.5-6-3-3.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dregor Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Witam Wszystkich. Mam taki problem, ma płyte asrocka conroe 865PE. do niej mam Korka E4400 2GHz, 2 GB Ram Geila 400 DDR, karte Graficzną radeon X1950 Pro AGP itp. Chciałbym podkrecic swój procesor tak do 3 GHz a minimum do 2,6 GHz płyta moja obsługuje procesory pracujace na 1066 MHz ale ten mój procek to jest 800 MHz. I teraz tak producent zaleca przy inastalacji tego pierwszego procesora ustawienie zworki na plycie na pin2+pin3 dla MHz 1066, teraz jest na pin1+pin2 czyli zgodnie z moim procesorem który pracuje na 800 MHz takie ustawienie moze byc jeszcze dla 533 MHz. FSB na płycie w moim przypadku wynosi teraz 200 MHz. Moje pytanie w zwiazku ztym jesli chciałbym podkrecic ten procesor pracujacy z wewnetrzna predkościa 800 MHz to czy musze przestawiac zworke na pin2+pin3 ( chodzi o utawienie FSB płyty powyzej 266 MHz) czy zostawic tak jak jest? W instrukcji do płyty mam napisane cos takiego. 'NORMAL"(short pin1, pin2) is the deflaut settings for the FSB jumper. "1066" (short pin2, pin3) is the settings for the over clocking CPU frequency.(niby wszystko jasne ale pytam) Dalej jesli CPU FSB Frequency wynosi 1066to trzeba wsadzic tylko i wyłacznie DDR400 bo nie bedzie działac z innymi.(w moim przypadku jest to procesor 800 MHz ale co w wypadku podkrecania czy ta zasada tez obowiazuje) Poniewaz nigdy nie podkrecałem procków chciałbym sie zapytac czy zwiekszając predkośc szyny FSB na płycie np z 200 do 266 MHz i w górę, jednoczesnie podnosze wewnętyrzna predkośc magistrali Procesora(wydaje mi sie że tak)? :mur: Z instrukcji wiem napewno ze proocesory pracujacee na 1066 wymagaja ustawienia zworki pin2+pin3, czy to znaczy ze wtedy płyta głowna ustali poprostu wyzsze FSB czyli 266 czy chodzi o cos innego, bo wiem ze takie procesory chodząwłasnie na takich czestotliwosciach magistrali, czyli 1066 MHz CPU=266 MHz MotherBord, a 800 MHz CPU=200 MHz MB. Ale ze jestem zielony w tym temacie bardzo prosze o pomoc. Głownie chodzi mi o to czy chcac podkrecic procesor po przez magistrale plyty ustawiajac ja na 266 lub powyzej mam zmienic zworke? Acha i co z pamieciami przy takim podkrecaniu czy tez sie podkreca czy moze standardowo po przełaczeniu zworki poprostu ustawia sie na nizszych czestotliwosciach bo tak ktos pisał, wtedy kwesta tymów i ich zmiany by mnie omineła? Moje pamiatki to Geil 2 x 1 gb w dualu; 2.5-6-3-3.. Hmm a jaki masz zasilacz do tego sprzęta co wymieniłeś :) Płytę główną masz słabą do podkręcania wiem że na Asrockach ludzie procki bardzo mało podkręcają i są ogólnie problemy z tymi płytami :-| Jakbyś miał możliwość sprzedać tą płytę to ją sprzedaj i pieniądze z tej płyty dołóż do Asusa P5B którego można już mieć za około 350 zł :lol2: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
לוק Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Hmm a jaki masz zasilacz do tego sprzęta co wymieniłeś :) Płytę główną masz słabą do podkręcania wiem że na Asrockach ludzie procki bardzo mało podkręcają i są ogólnie problemy z tymi płytami :-| Jakbyś miał możliwość sprzedać tą płytę to ją sprzedaj i pieniądze z tej płyty dołóż do Asusa P5B którego można już mieć za około 350 zł :lol2: PozdrawiamŁoj ale ta płyta co ty proponujesz to pod PCI-E jest a ja mam karte pod AGP i sprzedaz nie wchodzi w gre, zasiłke mam be quite 500W wiec z podkrecaniem procka powinn byc dobrze, te płyty główne na chipsecie Intela 865PE kreca sie do 300 MHz fsp, powyzej nie idzie bo jest blokada, w dodatku jako ze to chipset 865PE wiec posiada obsługe PAT-a tylko tu chyba producent nie dał w biosie możliwosci włączenaia, ale wiem ze na niektorych płytach po przekroczniu 266 MHz FSB sam PAT sie włą. moze tu tez tak jest i nie cza modowac biosu i tak bym tego nie robił bo kompletnie sie na tym nie znam a i asrock w tych swoich 4mb biosach AMI strasznie miesza aby zyskac na pamieci, tak ktos obeznany pisał. Mi spokojnie wystarczy dla procesora 3 Ghz wiec jak dobije do 300 MHz Fsb powinno byc cacy :lol: , ale prosze o dpowiedz na moje pytania bo to mnie interesuje najbardziej, a płyta jak płyta, mój drugi asrock stabilny jak skała, zero problemów, jesli chodzi o wydajnosc to ma bardzo dobrą przynajmniej na moim configu, oczywiscie nie chodzi o podkrecanie bo ten limit FSB i tak jest ponoc górna krawedzia mozliwosci dla 865PE, natomiast sama wymiana pomiedzy mostkami jest bardzo dobra, dorównuje pod tym wzgledem wszystkim innym płytkom. Jednak wracajac do meritum czy musze zminic tą zworke na płycie chcąc podkrecic procesor powyzej 266 MHz FSB dla MB, prosze tez o odpowiedz na inne moje pytania, za pomoc niezmiernie dziekuje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dregor Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Łoj ale ta płyta co ty proponujesz to pod PCI-E jest a ja mam karte pod AGP i sprzedaz nie wchodzi w gre, zasiłke mam be quite 500W wiec z podkrecaniem procka powinn byc dobrze, te płyty główne na chipsecie Intela 865PE kreca sie do 300 MHz fsp, powyzej nie idzie bo jest blokada, w dodatku jako ze to chipset 865PE wiec posiada obsługe PAT-a tylko tu chyba producent nie dał w biosie możliwosci włączenaia, ale wiem ze na niektorych płytach po przekroczniu 266 MHz FSB sam PAT sie włą. moze tu tez tak jest i nie cza modowac biosu i tak bym tego nie robił bo kompletnie sie na tym nie znam a i asrock w tych swoich 4mb biosach AMI strasznie miesza aby zyskac na pamieci, tak ktos obeznany pisał. Mi spokojnie wystarczy dla procesora 3 Ghz wiec jak dobije do 300 MHz Fsb powinno byc cacy :lol: , ale prosze o dpowiedz na moje pytania bo to mnie interesuje najbardziej, a płyta jak płyta, mój drugi asrock stabilny jak skała, zero problemów, jesli chodzi o wydajnosc to ma bardzo dobrą przynajmniej na moim configu, oczywiscie nie chodzi o podkrecanie bo ten limit FSB i tak jest ponoc górna krawedzia mozliwosci dla 865PE, natomiast sama wymiana pomiedzy mostkami jest bardzo dobra, dorównuje pod tym wzgledem wszystkim innym płytkom. Jednak wracajac do meritum czy musze zminic tą zworke na płycie chcąc podkrecic procesor powyzej 266 MHz FSB dla MB, prosze tez o odpowiedz na inne moje pytania, za pomoc niezmiernie dziekuje :wink: Jak zwiększasz prędkość magistrali FSB z 200 na 266 to automatycznie zwiększa się transfer wewnętrzny procesora ale musisz również odpowiednio skonfigurować dzielniki pamięci bo pamięć RAM również przyspiesza :razz: Miałem Abita AS8 tak samo na i865PE z odblokowanym Patem i osiągnięcie 300 MHz dla tej płyty to była pestka :) do tego miałem P4 630 3.00 który chodził na 4.20 GHz B-) Zasilacz masz bardzo dobry, wg mnie to zwiększaj stopniowo FSB na procku zważając szczególną uwagę na pamięci których szybkość też się będzie podnosić :wink: Ważnym czynnikiem jest też możliwość regulacji napięcia na procku i na mostku północnym :razz: Ja mam C2D 6400 2.13 GHz i cały czas chodzi w trybie EIST na 1.60 GHz :lol: nawet nie podkręcam go teraz bo po co :D wcześniej miałem PD podkręconego na 4.20 GHz i powiem Ci że C2D przy 2.13 GHz jest tak wydajny jak PD z zegarem 4.90 GHz :lol2: Również pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) kiedy ma byc obnizka q6600? bo z usa rodzinka pod koniec lipca przylatuje i cos tam przywiezie, i bym poslal wtedy na emeryture mojego e6600. Edytowane 6 Lipca 2007 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 kiedy ma byc obnizka q6600? bo z usa rodzinka pod koniec lipca przylatuje i cos tam przywiezie, i bym poslal wtedy na emeryture mojego e6600. Rzekomo 22 lipca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja doszedłem do przekonaniia, że nie ma sensu ładowac się w 4 rdzeniowca na 0.065. Strasznie się grzeje skurczybyk, nawet na mocnym WC. Zobaczymy, jak w tej kwestii wypadną cztery jajka w procesie 0.045. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 q66 nie dość że zagrzeje Ci wc to jeszcze musisz mieć wydajne podzespoły. A na Ac raczej pokrecić się nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 q66 nie dość że zagrzeje Ci wc to jeszcze musisz mieć wydajne podzespoły. A na Ac raczej pokrecić się nie da. damy rade podkrecic, obecny e6600 biega na ac na 3,85ghz, ciotka przylatuje 26lipca, wiec mysle ze wyrobie sie z zakupem, po obnizce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 damy rade podkrecic, obecny e6600 biega na ac na 3,85ghz, ciotka przylatuje 26lipca, wiec mysle ze wyrobie sie z zakupem, po obnizce.Dość optymistyczne podejście zważywczy na fakt, że 22. lipca to Intel jako producent obniża ceny. Więc obniżka dotyczyć będzie zakupów hurtowych itd. - zanim przełoży się to na obniżki w sklepach, ciut czasu musi jednak upłynąć. Ja stawiałbym raczej najwcześniej na początek czerwca. No ale powodzenia, może akurat się uda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Dość optymistyczne podejście zważywczy na fakt, że 22. lipca to Intel jako producent obniża ceny. Więc obniżka dotyczyć będzie zakupów hurtowych itd. - zanim przełoży się to na obniżki w sklepach, ciut czasu musi jednak upłynąć. Ja stawiałbym raczej najwcześniej na początek czerwca. No ale powodzenia, może akurat się uda. po lipcu jest sierpien :razz: :wink: jak sie uda to sie uda, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Już teraz e6420 potaniał 20zł i kosztuje 633zł.. Jak spadnie trochę poniżej 600zł to biorę go od razu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja doszedłem do przekonaniia, że nie ma sensu ładowac się w 4 rdzeniowca na 0.065. Strasznie się grzeje skurczybyk, nawet na mocnym WC. Zobaczymy, jak w tej kwestii wypadną cztery jajka w procesie 0.045.Q6600 G0 i na wc 3.8GHz na codzien lykniesz ( dobrym wc ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 oby to nie okazalo sie tak jak na ogol, ze pierwsze sztuki widziane na xs sa piekne ladne i gladkie, a te co po czasie znajda sie u nas to juz siodma woda po kisielu i tylko selekcja pozostanie... g0 wyglada obiecujaco, a co z tego bedzie u nas - pozyjemy zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Rozumiem, że to te ze S-Spec = SLACR? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 ( dobrym wc ) Na dobre WC to trzeba wydać tyle kasy co na procka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Na dobre WC to trzeba wydać tyle kasy co na procka :wink: A kto powiedział że max O/C to tania zabawa ? Bo jak by nie patrzeć 4x 3,8GHz na co dzień to już nie lada wyczyn, zwłaszcza na WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 @Mardok wiela na AC można osiagnac, obecnie @ 3.85ghz 1,58v idle 50C , load 75C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 @Blue Albo ty masz tam 3 delty na tym Ac albo ja nie wiem. Bardzo ładnie Ci poszedł jak na AC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 1 noiseblocker 1400obr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
לוק Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Jak zwiększasz prędkość magistrali FSB z 200 na 266 to automatycznie zwiększa się transfer wewnętrzny procesora ale musisz również odpowiednio skonfigurować dzielniki pamięci bo pamięć RAM również przyspiesza :razz: Miałem Abita AS8 tak samo na i865PE z odblokowanym Patem i osiągnięcie 300 MHz dla tej płyty to była pestka :) do tego miałem P4 630 3.00 który chodził na 4.20 GHz B-) Zasilacz masz bardzo dobry, wg mnie to zwiększaj stopniowo FSB na procku zważając szczególną uwagę na pamięci których szybkość też się będzie podnosić :wink: Ważnym czynnikiem jest też możliwość regulacji napięcia na procku i na mostku północnym :razz: Ja mam C2D 6400 2.13 GHz i cały czas chodzi w trybie EIST na 1.60 GHz :lol: nawet nie podkręcam go teraz bo po co :D wcześniej miałem PD podkręconego na 4.20 GHz i powiem Ci że C2D przy 2.13 GHz jest tak wydajny jak PD z zegarem 4.90 GHz :lol2: Również pozdrawiam :) No tak, tylko co z ta zakichana zworka mam zrobic :blink: przestawiac czy zostawic jak jest, aha jesli utawie na 266 to czy procesor bedzie pracował na 1066 MHz czy poprostu zwiekszy sie transfer pracy procesora i czy ta zworka na płycie ustawi z automatu na 266 MHz czy jednak ma to jakies szczegołne znaczenia i mozna jedynie ustawic ja jak ma sie procesor pracujacy na 1066 MHz magistrali wewnetrznej i 266 Mhz FSB płyty głównej, bo nie chcial bym czegos uszkodzic a w instrukcji napisali tylko ze ta zworke nalezy utawic dla 1066 CPU fsb a takie pracuja na 266 MHz fsb płyty głównej, wiec jak jest w wypadku mojego procesora który podkreślę raz jeszcz pracuje na 800 MHz i 200 MHz fsb MotherBoard poprostu do czego jest ta zworka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 @Mardok wiela na AC można osiagnac, obecnie @ 3.85ghz 1,58v idle 50C , load 75C Przecież nigdzie nie napisałem że AC nie daje rady, choć z drugiej strony twój przykład nie jest zbytnio na miejscu bo z tego co pamiętam mówiliśmy o 4 nie 2 jajkach no i twój procesor nie należy do przeciętnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 @Mardok wiela na AC można osiagnac, obecnie @ 3.85ghz 1,58v idle 50C , load 75C Mozna działać na takim ustawieniu z takimi temp w 100% stabilnie i bezpiecznie? Temperatury rozumiem z CoreTemp? Jak dlugo komp lata z takimi ustawieniami i ile może ten procek pozyc? Ja trzymam sie zeby nie przekraczać 65*C w stresie.. Moze nie warto sie tak katowac i puscic procka wyzej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Mój procek zazwyczaj tarci stabilność powyżej 65stC i wymaga większego VCore do pracy na danych MHz albo obniżenia temp, staram się stosować drugie rozwiązanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Mozna działać na takim ustawieniu z takimi temp w 100% stabilnie i bezpiecznie? Temperatury rozumiem z CoreTemp? Jak dlugo komp lata z takimi ustawieniami i ile może ten procek pozyc? Ja trzymam sie zeby nie przekraczać 65*C w stresie.. Moze nie warto sie tak katowac i puscic procka wyzej? hmmm, lata juz ponad 3miesiace, orthosa pusczalem do testów , w czasie normalnej pracy,grania,netu, temperatura max. 65C 3,6ghz leci na 1,42v , natomiast 3,85ghz leci na 1,58v , wsumie roznica w wydajnosci niewielka, chyba bede biegal na codzien na 3,6 a do testow wiecej mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 hmmm, lata juz ponad 3miesiace, orthosa pusczalem do testów , w czasie normalnej pracy,grania,netu, temperatura max. 65C 3,6ghz leci na 1,42v , natomiast 3,85ghz leci na 1,58v , wsumie roznica w wydajnosci niewielka, chyba bede biegal na codzien na 3,6 a do testow wiecej mhz. Jak chodzi stabilnie na 3,8GHz i się nic nie wiesza to osobiście bym zostawił 3,8GHz zawsze ładniej wygląda a i tak proc nie zdąży się zużyć zanim coś się nowego nie kupi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) masz racje mardok, zostawilem na 3850mhz na 1,58v , po co proc ma odpoczywac, orthos wywala sie po jakims czasie ale to ewidentnie od temp. jak wskoczy na 75 to odrazu wywala sie orthos, a wentyle mam skrecone na 7v i jest cichutko. puscilem 3,9ghz 1,6v orthos sie wywala, 2pi przechodzi Edytowane 7 Lipca 2007 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) masz racje mardok, zostawilem na 3850mhz na 1,58v , po co proc ma odpoczywac, orthos wywala sie po jakims czasie ale to ewidentnie od temp. jak wskoczy na 75 to odrazu wywala sie orthos, a wentyle mam skrecone na 7v i jest cichutko. puscilem 3,9ghz 1,6v orthos sie wywala, 2pi przechodzi i słusznie .... Ja mam na codzień 1.62 a do testów nawet 1.67 - w biosie. Mam włączone SPEED STEP więc biorąc pod uwagę VDROP napiecie jest niższe pod obciążeniem. Proc szybciej się moralanie zestarzeje (tak niektórzy piszą) niż padnie .................. tak mi się wydaje. Temp oczywiscie w normie <=60C. E6850 nadchodzi ... :) Edytowane 7 Lipca 2007 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisher Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Witam! Mam możliwość sprzedania swojego procka w dobrej cenie, mam troche swojej kasy i myslalem nad zmiana procka. tak max 850zl. Myslalem nad e6600 poniewaz przy mojej plycie przydal by sie mnoznik 9. Widzialem ze wyszly jakies nowe procki ale nie zdazylem o nich poczytac. Nie bylo mnie przez ostatnie 2 tyg. wiec jestem troche w tyle :P Pytanko: czy e6600 dalej kreca sie tak jak krecily czy nowe moze rewizje kreca sie slabiej? Prosze o odp. pozdro ;) Edytowane 8 Lipca 2007 przez Fisher15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Witam! Mam możliwość sprzedania swojego procka w dobrej cenie, mam troche swojej kasy i myslalem nad zmiana procka. tak max 850zl. Myslalem nad e6600 poniewaz przy mojej plycie przydal by sie mnoznik 9. Widzialem ze wyszly jakies nowe procki ale nie zdazylem o nich poczytac. Nie bylo mnie przez ostatnie 2 tyg. wiec jestem troche w tyle :P Pytanko: czy e6600 dalej kreca sie tak jak krecily czy nowe moze rewizje kreca sie slabiej? Prosze o odp. pozdro ;) Nie jest to regułą ale bardzo często im nowszy tym gorzej, tyle dobrze że E6600 jest dość wysokim modelem to też nie ma kompletnych padak jak to ma miejsce czasami z E4xxx. Tak czy siak prawie każdy E6600 osiaga 3,0-3,2GHz na def VCore tyle można powiedzieć na ten temat bez upiększania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...